המשטרה הפלסטינית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המשטרה הפלסטינית
פרטים
מדינה הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית הרשות הפלסטינית
שיוך מנגנוני הביטחון הפלסטינים
סוג משטרה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1994–הווה (כ־30 שנה)
מקים היחידה יאסר ערפאת
נתוני היחידה
כוח אדם 8,500 ו-36,000 שוטרים לא פעילים ברצועה
פיקוד
מפקדים חאזם עטאללה

המשטרה הפלסטינית או המשטרה האזרחיתערבית: الشرطة المدنية) היא מרכיב בביטחון הפנים ברשות הפלסטינית. המשטרה הפלסטינית אחראית על אכיפת החוק, שמירה על הסדר האזרחי, יישוב סכסוכים וחקירת פשעים בתחומי הרשות הפלסטינית. מבין מנגנוני הביטחון הפלסטינים, המשטרה האזרחית היא המנגנון הגדול והמודרני ביותר[1].

משנת 2008 מפכ"ל המשטרה הפלסטינית הוא חאזם עטאללה[2][3].

היסטוריה

המשטרה הפלסטינית הוקמה ב-1994 על ידי יאסר ערפאת ככוח שיטור לאומי, כחלק מהסכם קהיר, שהתירו לרשות הפלסטינית להחזיק בכוח שיטור עצמאי. המשטרה הפלסטינית אחראית לאכיפת החוק בתחומי הרשות הפלסטינית. נשיא הרשות הפלסטינית דאז, יאסר ערפאת, מינה בשנת 1994 את עאזי ג'וואלי למפקד הראשון של המשטרה הפלסטינית.

מאז עימות חמאס-פת"ח ברצועת עזה בשנת 2007, אחראית המשטרה הפלסטינית רק על שטחי הרשות הפלסטינית ביהודה והשומרון, וכוחות השיטור של החמאס מבצעים את משימותיה ברצועת עזה. בין השנים 2007 ל-2010 זכתה המשטרה הפלסטינית לסיוע כספי של האיחוד האירופי בסך 100 מיליון דולר, שהופנו לשיקום כוחותיה ולפתיחה מחדש של 37 תחנות משטרה בשטחי הרשות[4].

בשנת 2010, עם כניסתו לתוקף של חוק המלחמה בשחיתות ברשות הפלסטינית, הוחל דגש רב יותר על מאבק בפשיעה הכלכלית, ובהלבנת הון. בסיוע משימת משטרת האיחוד האירופי ברמאללה, אורגנה מחלקה ללוחמה בפשיעה הכלכלית, שמייעצים לה מומחים לפשיעה כלכלית מאיטליה[דרוש מקור].

המקבילים הישראלים למשטרה הפלסטינית הם קציני מנהלת תיאום וקישור הגזרתיים והמנהל האזרחי במתאם פעולות הממשלה בשטחים.

מבנה

ניידת משטרה פלסטינית
דגל המשטרה הפלסטינית

נכון לשנת 2011 משרתים במשטרה הפלסטינית כ-8,500 שוטרים[3]. המשטרה הפלסטינית מחזיקה גם כוח גדול של כ-36,000 שוטרים ברצועת עזה. מאז השתלטות החמאס על רצועת עזה ב-2007 כוח זה לא פעיל, אך אנשיו ממשיכים לקבל משכורות חודשיות. חלק מהם הצליחו לעבור למדינות אחרות, כגון מצרים וירדן, וחלקם עברו ליהודה ושומרון.[4]

המשטרה מחולקת למחלקות עיקריות (דירקטוריונים):

  • אגף התנועה
  • מנהלת החקירות הפליליות
  • מנהלת המאבק בסמים
  • משטרת המהומות (שהם כוחות משטרה מיוחדים המקבילים ליס"מ בישראל)
  • המחלקה להנדסת חומרי נפץ (האחראית לנטרול פצצות).
  • יחידת הפשעים הכלכליים.

תיאום ביטחוני עם ישראל

ביהודה ושומרון מתקיים תיאום ביטחוני שוטף ורציף בין גורמי הביטחון הישראליים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים. התיאום הוא אינטרס הדדי, בעזרתו משמרים את הסדר והביטחון הביטחוני באזור יהודה ושומרון. שני הצדדים מקיימים מפגשים משותפים, ימי עיון והשתלמויות משותפות. לאחר השתלטות חמאס על רצועת עזה ביוני 2007 הופסק לחלוטין התיאום הביטחוני, בהתאם למדיניות הממשלה[5]. בין החודשים ינואר לאוקטובר בשנת 2009, המשטרה הפלסטינית הסגירה לידי צה"ל, משטרת ישראל והמנהל האזרחי כ-232 אזרחים ישראלים אשר נכנסו לתחומי הרשות הפלסטינית תוך הפרת צו אלוף[6].

לאחר הקמת המשטרה הפלסטינית ולצורך התיאום והשיתוף קוימו מפגשים בינה לבין משטרת ישראל. והוקמו משרדי קישור ותיאום אשר מהם יצאו גם הסיורים המשותפים. כל סיור כלל ג'יפ מג"ב ובו שוטר מחוזי ושלושה שוטרי מג"ב, וכן ג'יפ של המשטרה הפלסטינית. על שני הג'יפים הורכבו פנס מהבהב בצבע ירוק ודגל כתום. מחוז ש"י העביר מניסיונו למשטרה הפלסטינית, נערכו ביקורים במעבדות זיהוי פלילי במטה הארצי, הועברו השתלמויות אכיפת תנועה והפעלת מד מהירות לייזר וכנסים בנושא סמים. משלחת פלסטינית אף ערכה סיור לימודי במשך שלושה ימים בכל מחוזות המשטרה[7].

למרות זאת, היו מקרים שבהם התיאום הביטחוני נפגע. בספטמבר 2000 קצין מג"ב נרצח מירי שוטר פלסטיני במהלך סיור משותף[8] ובעקבות זאת הופסקו הסיורים המשותפים. כמו כן התקיימו אירועים נוספים בהם שוטרים פלסטינים השתמשו בנשקם כנגד ישראלים שלא כדין, אחד המפורסמים שבהם הוא הלינץ' ברמאללה שבוצע בשני חיילים ישראלים בתחנת משטרה פלסטינית[9][10][11].‏ 2 שוטרים היו מעורבים גם בפיגוע הירי בחדרה.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ דוד בדין, מאמץ הרש"פ לכונן כוח מזוין – באימון יועצים מן האיחוד האירופי, קנדה וארה"ב, בית העיתונאים בית אגרון, המרכז לחקר המזרח התיכון ירושלים, ‏14 באפריל 2011
  2. ^ ניר יהב‏, אבו מאזן מינה מפקד חדש למשטרה הפלסטינית, באתר וואלה!‏, 27 במרץ 2008
  3. ^ 3.0 3.1 Palestinian Police, Major G. Hazim Atallah the Chief of Police in an Exclusive Interview with Al-Hadath Newspaper, ‏09 בדצמבר 2016 (באנגלית) (ארכיון)
  4. ^ 4.0 4.1 אסף גבור, מנגנוני הכחשה, מקור ראשון, "יומן", גיליון 716, כ"ה בניסן התשע"א, 29 באפריל 2011
  5. ^ תיאום פעולות הממשלה בשטחים, תיאום ביטחוני (ארכיון)
  6. ^ יעקב לפין, Growing ties between Israeli, PA police forces, ‏09 באוקטובר 2009
  7. ^ משטרת ישראל, מחוז ש"י - השנים הראשונות
  8. ^ חדשות נענע, קצין מג"ב נהרג מירי שוטר פלסטיני בסיור משותף, באתר של "רשת 13", 29 בספטמבר 2000 (במקור, מאתר "nana10")
  9. ^ חגי עינב, איהאב חטיב נרצח: האסון השלישי במשפחתו, באתר ynet, 10 בפברואר 2010
  10. ^ שי גולד, 2 חיילים נפצעו באורח קל מירי שוטר פלסטיני, באתר Kr8
  11. ^ דורון נחום וכתבי חדשות 10, שוטרים פלסטינים ירו במתפללים סמוך לקבר יוסף: הרוג ושלושה פצועים, באתר של "רשת 13", 24 באפריל 2011 (במקור, מאתר "nana10")
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33513753המשטרה הפלסטינית