המרכז לחקירה וביטחון לאומי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרכז החקירה והביטחון הלאומי
Centro de Investigación y Seguridad Nacional
CISEN - Logo.svg
מידע כללי
תחום שיפוט מקסיקומקסיקו מקסיקו
תאריך הקמה 13 בפברואר 1989
סוכנות קודמת מינהל הביטחון הפדרלי
מטה מרכזי מקסיקו סיטי
שמות קודמים המינהל הכללי לחקירה וביטחון לאומי

המרכז לחקירה וביטחון לאומי של מקסיקוספרדיתCentro de Investigación y Seguridad Nacional, בקיצור: CISEN) הוא סוכנות הביון והביטחון העיקרית של מקסיקו הכפופה למזכירות הפנים. המרכז הוקם רשמית בשנת 1989 לאחר ששינה שמו מהמינהל הכללי לחקירה וביטחון לאומי, שהוקם לאחר פירוק מינהל הביטחון הפדרלי בשנת 1985.

למרות שחוק הביטחון הלאומי מגדיר את המרכז כסוכנות ביטחון עיקרית, הצי, הצבא, חיל האוויר ומשרד התובע הכללי מפעילים גופי מודיעין משלהם. 

באופן רשמי, CISEN, אחראית לאיסוף מודיעין הלאומי אך תפקידיה מוגבלים למדי אף שהמרכז בטעות מושווה ל-CIA האמריקאי או הק.ג.ב. הסובייטי, אך בפועל תפקידיו כוללים סיכול ריגול, ניתוח מודיעין והגשת סדר היום הלאומי לסיכונים לידי המועצה לביטחון לאומי.

רקע

המרכז לחקירה וביטחון לאומי (CISEN) היא סוכנות הביון האזרחית של מקסיקו ומהווה גוף ממשלתי שמטרתו לספק מודיעין אסטרטגי, טקטי ומבצעי. מידע זה מאפשר לשמר את שלמות, יציבות וקביעות המדינה המקסיקנית ומעניק תמיכה לממשל ומחזק את שלטון החוק.

תפקיד המרכז הוא להתריע, למנוע, להרתיע, לבלום ולנהל סיכונים ואיומים שעלולים לערער על שטח המדינה, ריבונותה, הסדר החוקתי, חירויות דמוקרטיות, פיתוח כלכלי, חברתי ופוליטי. CISEN התפתח להיות אחד מסוכנויות הביון הטובות בעולם.

תקדימים

מרכז החקירה והביטחון הלאומי (CISEN) נוסד ב-13 בפברואר 1989 על מנת לספק למדינה המקסיקנית סוכנות ביון אזרחית שתתמקד בשינויים חברתיים ופוליטיים באתגרים שנוצרו לאחר סיום המלחמה הקרה. מאז הקמתה, CISEN פיתח מערכת מידע שנועדה להזהיר את האזרחים מפני סיכונים ואיומים על הביטחון הלאומי והכשירה קציני מודיעין רבים. לאורך שנות קיומה, חוותה את מעבר המדינה למערכת פוליטית פלורליסטית, יותר ויותר את המהפכה בתחום התקשורת וטכנולוגיות המידע והאתגרים החדשים שאלה הציבו בפני הביטחון הלאומי. מציאות זו אילצה את CISEN לעבור לתהליך קבוע של שינוי והתגמשות, תוך כדי חקירת מנגנונים חדשים לשיתוף פעולה ולפיתוח יכולות חדשות. זאת, מבלי להזניח את תפקידה המסורתי בענייני ביטחון לאומי. בסוף שנות התשעים, היה למרכז תפקיד מכריע בגיבוש ייעודו ליצור מודיעין אסטרטגי לנטרול איומים, זאת על רקע הקמת משטרת המניעה הפדרלית וסוכנות החקירות הפדרלית. פיגועי הטרור של ה-11 בספטמבר 2001 על הפנטגון ומגדלי התאומים בניו יורק, כמו גם הפיצוצים במדריד ולונדון ב-2004 ו-2005, בהתאמה, סימנו את קו פרשת המים של הארגון וכלל קהילת המודיעין שהחלו להתמקד במאבק הבינלאומי בטרור ובאיום החמור לביטחון ויציבות המדינה.

כתוצאה מכך וכנגד הרלוונטיות של איומים אלה, CISEN החלה לשתף פעולה עם שירותי מודיעין זרים. מצד שני, כמו כל יתר מוסדות המדינה, CISEN התמודדה עם הצורך למסור דין וחשבון שקוף יותר על פעילויותיה החשאיות. כתוצאה מתהליך זה פורסם ב-2005 חוק הביטחון הלאומי שקבע את התנאים והאחריות של הרשות המחוקקת, השיפוטית והמבצעת בענייני ביטחון המולדת, בנוסף פורסמו סמכויות, היקף, מגבלות ומנגנוני הבקרה של CISEN.

חוק הביטחון הלאומי

חוק הביטחון הלאומי מגדיר את הביטחון הלאומי במקסיקו, כשלל פעולות הנדרשות באופן מיידי, על מנת לשמור על תקינות, יציבות וקביעותה של המדינה המקסיקנית,  שיובילו:

  • להגנת המדינה מפני סיכונים ואיומים.
  • לריבונות, עצמאות ואחדות הפדרציה.
  • לשמירת הסדר החוקתי וחיזוק המוסדות הדמוקרטיים של הממשלה.
  • להגנת המדינה נגד מדינות אחרות, או נושאים במשפט הבינלאומי.
  • לשמירת מערכת דמוקרטית המבוססת על מעמדה החברתי, הכלכלי והפוליטי.

ראשי CISEN

מספר שם תחילת כהונה סיום כהונה הערות
1 חורחה קארייו אולאה 1989 1990
2 פרננדו דל ויאר מורנו 1990 1992
3 אדוארדו פונטונס צ'יקו 1993 1994
4 חורחה אנריקה טיו פאון 1994 1999
5 אלחנדרו אלגרה רביילה 1999 2000
6 אדוארדו מדינה-מורה איקאסה 2000 2005
- חיימה דומינגו לופס בויטרון 2005 2006 ממלא מקום
7 גיירמו ולדס קאסטייאנוס 2006 2011
- אלחנדרו פוירה רומרו 2011 2011 ממלא מקום
8 חיימה דומינגו לופס בויטרון 2011 2012 קדנציה שנייה
9 אאוחניו אימאס ג'יספרט 2012 מכהן

קישורים חיצוניים