המטבח של קסטיליה-לה מנצ'ה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מנצ'גו, הגבינה הספרדית הנפוצה ביותר.
דייסה עם יין מקומי ברקע
חצילים מאלמגרו
אבסקבוראס, מנה אזורית טיפוסית. מבוססת על תפוחי אדמה מבושלים, בקלה, שמן, חומץ, מלח ומים.
תבשיל חומוס ועלי ציפורנית

המטבח של אזור מנצ'גו או קסטיליה-מנצ'גו הם מאכלים מסורתיים האופייניים לאזור קסטיליה-לה מנצ'ה בספרד. אלה כוללים בעיקר תבשילי נזיד, "פיסטו", לחם מקומי, "גספצ'וס" והיינות המקומיים.

זהו מטבח כפרי וצנוע הכולל מספר מצומצם של מרכיבים. חומרי הגלם נפוצים באזור וקלים להשגה. המנות נוטות להיות עשירות בקלוריות, אידיאליות לתזונת עובדי כפיים, פועלים, חקלאים ורועים. המטבח זכה לפופולריות בעקבות ספרו של מיגל דה סרוואנטס – ב"דון-קישוט דה לה מנצ'ה", שם מוזכרות מספר מנות מסורתיות.

פירות וירקות

המטבח המקומי אינו כולל מנות צמחוניות. אחד הירקות הייחודיים למטבח זה הם עלי ציפרנית (המכונים "collejas"), אשר די נדירים כירק במטבחים אחרים. בין המאכלים המסורתיים המבוססים על ירקות ניתן למנות את ה"פיסטו" (תבשיל עגבניות, בצל, חצילים או קישואים, פלפלים ירוקים ואדומים בדומה לרטטוי), פפירירה (סלט בצל, עגבנייה ומלפפון) "אסדילו דה לה מנצ'ה" (פלפלים אדומים קלויים), "וגאספצ'וס ויודו" (לחם שטוח ועליו תבשיל ירקות), "הברניאנס דה אלמגרו" (חצילים קטנים כבושים).

מרכיבים נפוצים הנמצאים כמעט בכל המנות המקומיות הם שום ופלפל מתוק מקומי המכונה ניורה.

בשר ודגים

מנות מקומיות רבות מורכבות בעיקר מבשר צאן ובמידה פחותה מבשר בקר. המנות החשובות ביותר הן:

  • קרקמוסאס – מנה מסורתית מטולדו, המוגשת לרוב כחטיף. עשויה מבשר חזיר מבושל עם ירקות עונתיים, עגבניות ועלי דפנה. המנה מוגשת באופן מסורתי בכלי חרס קטן המלווה בכמה פרוסות לחם.
  • צ'אנפרינה – תבשיל בשר טלה, רגלי טלה, דם מבושל, בצל, שום, עלה דפנה ופלפל צ'ילי
  • בשר טלה צלוי
  • קוצ'פריטו – תבשיל מבשר חזיר מטוגן בשמן זית ושום.
  • מיגאס – במקורה זוהי מנת ארוחת בוקר משאריות לחם או טורטיה. מוגשת עם ביקון או צלעות חזיר.
  • עוף בפפיטוריה – תבשיל עוף ברוטב סמיך.
  • סלפיקון – בשר קצוץ עם ירקות. משמש גם כמלית.
  • זרג'וס – מנת טאפאס ממעי כבש במרינדה מגולגל צלוי או מטוגן.
  • ארנב מבושל בשום (conejo al ajillo) - אופייני לקהילות בהן נהוג צייד.
  • תבשיל לה מנצ'ה (caldereta manchega) - תבשיל רגל או כתף כבש, בצל, עגבנייה, פלפל, שום, יין לבן ושמן זית.

קסטיליה-לה מנצ'ה היא אזור יבשתי עם מעט מאוד מקווי מים המאפשרים דייג, ולכן הדגים אינם תופסים מקום חשוב במטבח המנצ'גני. הדג המסורתי היחיד הוא בקלה במלח המיובא באופן היסטורי מאזורי החוף. הוא מוגש לעיתים עם גרגרי חומוס.

גבינות

מנצ'גו היא גבינת הדגל של אזור לה מנצ'ה. היא מוגנת בכינוי מקור ומיוצרת תחת תקינה קפדנית. הגבינה מיוצרת מחלב כבשים מקומיות הנמצאות במרעה כל השנה. הגבינה קשה, עם טעם מעודן מעט מלוח ומרקם נימוח. משווקת בכיכרות עם מעטה אופייני המזוזג בדוגמת מקלעת עשב, זכר לתבניות המסורתיות בהן יוצרה הגבינה.

יינות

ייצור יין הוא אחד מענפי הכלכלה החשובים באזור. יינות מקומיים רבים מוגנים ומבוקרים ומיוצרים תחת תקינה קפדנית (DO). העיקרי הוא DO La Mancha וכן DO Valdepeñas המיוצר באזור סיודאד ריאל, D.O. Méntrida מאזור טולדו, D.O. Jumilla ו- D.O. Manchuela מאזור אלבסטה, D.O. Mondéjar מאזור גוואדלחרה ועוד. בנוסף קיימים יינות תוצרת-בית רבים כגון יינות קידוש המכונים "פיטראס".

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

31634303המטבח של קסטיליה-לה מנצ'ה