הטריטוריה הבריטית באנטארקטיקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הטריטוריה הבריטית באנטארקטיקה
British Antarctic Territory
תחנת המחקר רות'רה
תחנת המחקר רות'רה
תחנת המחקר רות'רה
מדינה הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
מושל קולין רוברטס
בירת הטריטוריה רות'רה (בסיס ראשי)
תאריך ייסוד 3 במרץ 1962
שטח 1,709,400[1] קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בטריטוריה 250 (2010)

לחצו כדי להקטין חזרה

שטח חסות רוסהטריטוריה האנטארקטית האוסטרליתארץ אדליהטריטוריה האנטארקטית האוסטרליתארץ המלכה מודפטר הראשון (אי)הטריטוריה האנטארקטית הצ'יליאניתהטריטוריה הבריטית באנטארקטיקהבריטניה/ארגנטינהבריטניה/ארגנטינה/צ'ילהצ'ילה/בריטניהאיי ג'ורג'יה הדרומית ואיי סנדוויץ' הדרומייםארץ מרי בירד

הטריטוריה הבריטית באנטארקטיקהאנגלית: British Antarctic Territory) היא שטח בריטי של הממלכה המאוחדת הממוקמת ביבשת אנטארקטיקה החל מהקוטב הדרומי ועד קו רוחב 60° דרום, בין קווי אורך 20° מערב ו-80° מערב.

הטריטוריה הוקמה ב-3 במרץ 1962 אף שבריטניה תבעה את זכותה לחלק זה של אנטארקטיקה כבר בשנת 1908. עד שנת 1962 הייתה הטריטוריה חלק מאיי פוקלנד. בהתאם לברית האנטארקטית משנת 1961 כל התביעות הטריטוריאליות לאנטארקטיקה מושעות.

השטח חופף שטח של אנטארקטיקה שארגנטינה וצ'ילה תובעות בו בעלות (אנטארקטיקה הארגנטינאית ואנטארקטיקה צ'ילנה בהתאמה).

בטריטוריה אין אוכלוסייה מקומית, ומתגוררים בה צוותי מחקר של משלחת הסקר האנטארקטית הבריטית וצוותים ממדינות אחרות.

היסטוריה

בריטניה פעלה באנטארקטיקה מאז 1833 עת השתלטה על איי פוקלנד. בשנת 1908 הכריזה בריטניה כי היא מגדילה את שטח טריטוריית איי פוקלנד, והיא כוללת גם את השטח של הטריטוריה הבריטית באנטארקטיקה, וכן את איי ג'ורג'יה הדרומית ואיי סנדוויץ' הדרומיים, והיא נוהלה על ידי מושל איי פוקלנד.

בשנת 1943, במהלך מלחמת העולם השנייה החל מבצע טאבארין שנועד לאסוף מידע על מזג האוויר בדרום האוקיינוס האטלנטי – מבצע שנוהל על ידי מחלקת הסקר של איי פוקלנד – לימים משלחת הסקר האנטארקטית הבריטית (British Antarctic Survey – BAS) האחראית על המחקרים מטעם בריטניה באנטארקטיקה.

צרפת, נורווגיה, ניו זילנד ואוסטרליה (להן תביעות טריטוריאליות באנטארקטיקה) הן המדינות היחידות המכירות בתביעת בריטניה לשטח זה.

גאוגרפיה

הטריטוריה כוללת חלק מיבשת אנטארקטיקה, וכן את מדף הקרח רון-פילכנר, ים ודל, חלקו של חצי האי האנטארקטי הנקרא ארץ פאלמר, וכן את איי שטלנד הדרומיים ואיי אורקני הדרומיים.

מנהל

הטריטוריה מנוהלת על ידי משרד החוץ הבריטי הממנה את נציב הטריטוריה הבריטית באנטארקטיקה.

לטריטוריה מערך חקיקה מלא, וכן רשות שיפוטית ורשויות דואר. בהתאם לאמנת אנטארקטיקה, הטריטוריה לא כופה את חוקיה על אזרחי אומות אחרות המצויות בטריטוריה.

הטריטוריה מממנת את מנגנוני המנהל והשלטון שלה באמצעות מכירת בולי דואר, וגביית מס הכנסה מהמתגוררים בה.

חוק האזרחות

תושב הטריטוריה יכול להיות אזרח של טריטוריה בריטית (British Overseas Territories citizen) ולהחזיק דרכון של אזרח טריטוריה, ובהתאם לחוק הטריטוריות הבריטיות 2002 שנכנס לתוקפו ב-21 במאי 2002 כל אזרח טריטוריה הוא גם אזרח בריטניה.

אף שחוקי הטריטוריה אינם מאפשרים לאדם שאינו אזרח להפוך לאזרח שלה, אולם בהתאם לחוק האזרחות הבריטית, כל מי שנולד בטריטוריה מקבל אוטומטית אזרחות – ורק אמיליו פלמה (Emilio Palma), האדם היחידי שנולד בטריטוריה, קיבל אזרחות מכוח חוק זה.

מחקר

לבריטניה שלוש תחנות מחקר בטריטוריה:

תחנת מחקר נוספת פועלת בחודשי הקיץ באי ברד.

תחנת המחקר פאראדי הועברה לידי אוקראינה בשנת 1996 ונקראת כיום ורנדסקי.

בטריטוריה תחנות מחקר של ארגנטינה, ברזיל, בולגריה, צ'ילה, אקוודור, גרמניה, קוריאה הדרומית, פרו, פולין, רוסיה, ספרד, ארצות הברית ואורוגוואי.

בולים

בול מחצית הפני משנת 1963

על אף העדר אוכלוסייה, הטריטוריה מוציאה בולי דואר הנרכשים על ידי תיירים, מבקרים, ועובדי תחנות המחקר, אולם עיקר הבולים נרכשים על ידי אספנים בכל העולם.

הבול הראשון הוצא בשנת 1963 והציג את המלכה אליזבת השנייה וכן מראות שונים מאנטארקטיקה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0