ע'רדקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הורגאדה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אל-ע'רדקה (הורגאדה)
الغردقة
מתחם המלונות בדרום העיר
מתחם המלונות בדרום העיר
מדינה מצריםמצרים מצרים
מחוז הים האדום
גובה 14 מטרים
אזור זמן UTC +2
http://www.hurghada.com (הקישור אינו פעיל, 23 בספטמבר 2019)

אל-ע'רדקה או הורגאדהערבית: الغردقة, תעתיק מדויק: אַלְעֻ'רְדַקַה, הגייה: ררדקה) היא עיר תיירות השוכנת על הגדה המערבית של הים האדום במצרים. העיר משתרעת על שטח של כ-36 קמ"ר לאורך החוף, וגרים בה כ-161,000 בני אדם.

היסטוריה

העיר הוקמה בראשית המאה ה-20, והייתה עד שנות ה-80 כפר דייגים קטן. בשנות ה-20 פעלה בקרבת העיר חברת נפט אנגלו-מצרית[1] שכרתה נפט שלא הספיק לתצרוכת של מצרים עצמה[2].

בשנות ה-80 העיר גדלה משמעותית, לאחר שנבנו בה עשרות מלונות ואתרי נופש לתיירים מקומיים וזרים, אשר מגיעים בעיקר ממערב ומזרח אירופה.

בעיר אירעו מספר פיגועי טרור. ביולי 1990 נהרגו שתי תיירות מגרמניה וצרפת בשריפה שהוצתה על ידי עובד מלון מוסלמי קיצוני[3]. שני תיירים מגרמניה ושני מצרים נהרגו במתקפת ירי בספטמבר 1994[4]. בינואר 2016 שלושה תיירם נפצעו במתקפה של שני סכינאים עליהם. ביולי 2017 שני תיירים נהרגו וארבעה נפצעו במתקפת סכינאים בעיר[5].


תיירות

כבר בשנות ה-60 הייתה העיר יעד לחובבי צלילה[6]. בשנות ה-80 של המאה ה-20 הייתה העיר יעד זול לנופש לישראלים[7].

לצד השהות בחופי הים האדום, העיר מעניקה לנופשים אפשרויות רבות של ספורט ימי, כגון צלילה ושנורקלינג בשוניות האלמוגים הסמוכות לחוף ולאיים הקרובים, גלישת גלים, שיט ודיג. הטמפרטורות נעות באזור ה-30 מעלות צלזיוס במשך מרבית השנה, עובדה המושכת תיירים רבים מארצות אירופה בכל עונות השנה.

מבנה העיר

העיר מחולקת לשלושה חלקים עיקריים: א-דהאר, החלק הישן והשקט יותר של העיר, בו נמצא הבזאר ותחנות האוטובוס הבינעירוניות, וכן גרים מרבית תושבי הקבע; סיקאלה, החלק המרכזי של העיר, בו נמצאים מרבית המלונות, מתחמי הבילוי והמסעדות; ואל-ממשה, החלק החדש, בו נמצאים המלונות היוקרתיים של העיר.

תחבורה

בקרבת העיר נמצא נמל התעופה הבינלאומי של ע'רדקה, אליו מגיעות טיסות ישירות ממספר ערים באירופה ומקהיר. בתחנת האוטובוס הבין-עירונית ישנם בין היתר אוטובוסים לקהיר (כ-7 שעות) וללוקסור (כ-4 וחצי שעות). מהורגאדה גם יוצאת מעבורת לשארם א-שייח' שבסיני.

לקראת מלחמת העולם השנייה סללו המצרים בשיתוף הבריטים כביש בבקעת היאור לנמל הורגאדה[8]. בשנת 1976 התלונן יו"ר המועצה המקומית של ע'רדקה, אחמד חסאני עבד אלחק שהדרך מזעפראנה לע'רדקה, שאורכה כ־250 ק"מ, זרועה מהמורות וחצץ ועל כן הנסיעה ביום היא סיוט ובלילה לא ניתן כלל לנסוע בה[9].

מתקנים צבאיים

ע'רדקה שוכנת בכניסה הדרומית למפרץ סואץ. מיקום אסטרטגי זה הוביל להקמתם באזור, בשנות ה-60 וה-70, בעת שהורגאדה הייתה עדיין כפר דייגים, של מתקנים של הצבא המצרי. העיקריים שבהם היו נמל של חיל הים המצרי ושדה תעופה של חיל האוויר המצרי, בסיס חיל האוויר 286[10]. בשלהי מלחמת ההתשה הוצבו באזור גם סוללות טילי קרקע-אוויר מדגם SA-2 ו-SA-3. בנוסף פעל מע'רדקה משרד של חיל המודיעין המצרי ששלח חוליות מודיעין לתוך סיני[11].

שדה התעופה הותקף על ידי חיל האוויר הישראלי במסגרת מבצע מוקד שפתח את מלחמת ששת הימים. מעגן חיל הים המצרי הותקף על ידי חיל האוויר הישראלי במלחמת ההתשה (מבצע זיקוקית ב), ועל ידי חיל הים הישראלי במלחמת יום הכיפורים (מבצעי מגבית). לא רחוק מהורגאדה נמצא האי שדואן, ששימש גם הוא יעד לתקיפה ישראלית במלחמת ההתשה (מבצע רודוס).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ע'רדקה בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34204901ע'רדקה