ההשבעה הראשונה של ברק אובמה לנשיאות ארצות הברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


ההשבעה הראשונה של ברק אובמה לנשיאות ארצות הבריתאנגלית: First inauguration of Barack Obama) נערכה ביום שלישי, 20 בינואר 2009, במהלכה הושבע ברק אובמה לנשיאה ה-44 של ארצות הברית. ההשבעה, אשר שברה שיא של נוכחות באירוע כלשהו שנערך אי פעם בוושינגטון הבירה, פתחה את היום הראשון בתקופת כהונתו הראשונה בת ארבע השנים כהונתו של אובמה כנשיא ושל ג'ו ביידן כסגן נשיא ארצות הברית. בהתבסס על נתוני נוכחות משולבים, צפייה טלוויזיונית בטקס, והתמורות במרשתת, הייתה ההשבעה בין האירועים הנצפים ביותר אי פעם על ידי הקהל העולמי.

"לידה חדשה של חירות", ביטוי השאול מנאום גטיסברג, שימש כנושא המרכזי של ההשבעה להנצחת יום השנה ה-200 ללידתו של אברהם לינקולן. בנאומו להמונים התייחס אובמה לאידיאלים בהם דגל לינקולן: התחדשות, המשכיות ואחדות לאומית. אובמה הזכיר את אידיאלים אלה בנאומו, במטרה להדגיש את הצורך בהקרבה משותפת ותחושת אחריות חדשה, על-מנת לענות על האתגרים של אמריקה מבית ומחוץ.

אובמה ואחרים העריצו את לינקולן בצורה של מחוות ואזכורים אליו במהלך אירועים אחדים מההשבעה, החל מסיור הנצחה ברכבת מפילדלפיה שבפנסילבניה לוושינגטון הבירה ב-17 בינואר 2009. אירועי ההשבעה התקיימו בוושינגטון הבירה מ-18 בינואר עד 21 בינואר, ובתוכם נכללו קונצרטים, יום לאומי של שירות קהילתי במסגרת יום מרטין לותר קינג, טקס ההשבעה הראשי, ארוחת צהריים ותהלוכה, נשף ההשבעה, וטקס תפילה בין-דתית. השבועה הנשיאותית נוהלה על ידי נשיא בית המשפט העליון של ארצות הברית ג'ון רוברטס במהלך טקס ההשבעה של אובמה ב-20 בינואר, סטתה מעט מנוסח השבועה שנקבע בחוקת ארצות הברית.

בנוסף להשתתפות ידוענים גדולה מהרגיל, ועדת ההשבעה לנשיאות של הקונגרס האמריקאי הגבירה את פנייתה לאזרחים מן השורה לקחת חלק בהשבעה, כדי לעודד השתתפות גדולה יותר באירועי ההשבעה, בהשוואה להשתתפות בהשבעות קודמות. בפעם הראשונה בתולדותיה, פתחה הוועדה את כל המול כאזור הצפייה הציבורי בטקס ההשבעה, תוך שבירת המסורת של חגיגות העבר. אזרחים אמריקאים נבחרים השתתפו בסיור ברכבת ובאירועים חגיגיים אחרים, ונדבנים ארגנו את "נשף ההשבעה העממי" לאוכלוסייה מוחלשת, שבדרך כלל האנשים המשתייכים לה לא יכלו להרשות לעצמם להשתתף בחגיגות ההשבעה.

רקע

הנשיא הנבחר אובמה נועד עם קודמו בתפקיד, בוש הברווז הצולע בחדר הסגלגל במסגרת תקופת המעבר בין ממשלם

בהגדרתה, ההשבעה מהווה את פסגת תקופת המעבר בין ממשל ג'ורג' ווקר בוש לממשלו של אובמה, תקופה שהחלה כאשר זכה בבחירות לנשיאות ארצות הברית ב-4 בנובמבר 2008 ונהפך לנשיא הנבחר[1]. בהתאם לסעיף השישי בפרק 1 לחוקת ארצות הברית, פרש אובמה מהסנאט של ארצות הברית כנציג מדינת אילינוי ב-16 בנובמבר 2008[2][3]. הוא נבחר באורח רשמי על ידי חבר האלקטורים ב-15 בדצמבר 2008[4] ותוצאות הבחירות אושרו על ידי מושב משותף של הקונגרס של ארצות הברית ב-8 בינואר 2009[5].

השבעתו של אובמה, שבמקור ניהל את מסע הבחירות שלו תחת הסלוגן "שינוי שאנו יכולים להאמין בו" ולאחר מכן "שינוי שאנו זקוקים לו", נחגגה באופן נרחב כנשיא האפרו-אמריקאי הראשון של ארצות הברית וסמל לשינוי מקודמו ג'ורג' ווקר בוש הרפובליקני[6]. אובמה גם ייצג שינוי דורי כאשר היה לנשיא הראשון שנולד בשנות ה-60 של המאה ה-20. הוא ירש את מה שפיטר אורסג, מנהל משרד הניהול והתקציב, כינה "בלגן כלכלי" שהפך למשבר הכלכלי העולמי 2008[7]. על פי סקרים של CNN, אובמה גילם אנרגיה צעירה ומעבר בזמן של ייאוש כלכלי, ועורר השראה יותר מאשר קודמיו בתפקיד[8].

תכנון

ההשבעה תוכננה בראש ובראשונה על ידי שתי ועדות: ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה ו-וועדת ההשבעה הנשיאותית 2009. אף על פי שיום הבחירות לנשיאות ארצות הברית נקבע ל-4 בנובמבר 2008, ועדת הקונגרס החלה בבניית פלטפורמת ההשבעה כבר ב-24 בספטמבר 2008.

ועדת הקונגרס המשותפת

הכנות לקראת ההשבעה הנשיאותית של אובמה בגבעת הקפיטול, 11 בינואר 2009

טקס ההשבעה וארוחת הצהריים הראשונה של הנשיא הנבחר אובמה וסגן הנשיא הנבחר ג'ו ביידן תוכננו על ידי ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה, ועדה המורכבת משלושה חברי הסנאט של ארצות הברית: יושבת ראש הוועדה דיאן פיינסטיין מקליפורניה, בוב בנט מיוטה והארי ריד מנבדה, ומשלושה חברי בית הנבחרים של ארצות הברית: ג'ון ביינר מאוהיו, סטני הוייר ממרילנד וננסי פלוסי מקליפורניה[9]. הוועדה הייתה נתונה לפיקוח ועדת הכללים והממשל של הסנאט של ארצות הברית.

ועדת הקונגרס המשותפת לטקסי ההשבעה בחרה את הנושא הראשי של ההשבעה: "לידה חדשה של חירות", ביטוי מנאום גטיסבורג שנשא אברהם לינקולן בתקופת מלחמת האזרחים האמריקאית. הנושא, שנבחר על ידי הוועדה לציון עצם אירועי ההשבעה ולכבוד מלאת 200 שנים להולדתו של לינקולן, ביטא את תקוותו של לינקולן כי "הקרבן של אלה שחירפו נפשם לשימור ארצות הברית יוביל ל'לידה חדשה של חירות' עבור העם". בהסתמכותו על נושא ההשבעה, ביקש אובמה לתת לאמריקאים ביטחון כי היום, כמו בימי לינקולן, המדינה תמצא את דרכה בכל משבר"[10].

ועדת הקונגרס פרסמה את לוח הזמנים המלא של האירועים שנערכו ב-20 בינואר 2009 כבר ב-17 בדצמבר 2008. לוח הזמנים של ההשבעה התייחס לנשיא הנבחר כ"ברק ח. אובמה", אף על פי שאובמה ציין בעבר כי בכוונתו להשתמש בשמו המלא טקס ההשבעה, כולל שמו האמצעי חוסיין[11]. אובמה החליט להשתמש בשמו המלא "ברק חוסיין אובמה" כדי "לדבוק במסורת, לא לנסות להצהיר הצהרה כזו או אחרת" בשביל טקס ההשבעה[12]. במהלך מערכת הבחירות ניסו מתנגדיו של אובמה להשתמש בשמו האמצעי כדי לרמוז שהוא מוסלמי.

מועצת העיר של מחוז קולומביה העבירה חקיקה שאפשרה לברים ומסעדות להישאר פתוחים מסביב לשעון כדי לספק שירותי אירוח לפוקדי ואורחי טקס ההשבעה[13]. לאחר שהגיע להסכם עם ועדת הקונגרס המשותפת, ראש עיריית מחוז קולומביה, אדריאן פנטי, חתם על חקיקה שאפשרה באופן זמני לברים ומסעדות להיות פתוחים 24 שעות ביממה במהלך סוף השבוע שלפני ההשבעה, בד בבד עם איסור מכירת משקאות חריפים בשעה 04:00 בבוקר. התאחדות המלונות של המטרופולין בוושינגטון הסכימה לשלם עבור שירות הרכבת המורחב המסופק על ידי רשות התחבורה של מחוז וושינגטון ב-19 בינואר, כדי לארח אורחים המבקרים באירועים חגיגיים ועובדים המספקים תמיכה לוגיסטית או אחרת לאירועים אלה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

  • ויקיטקסט נאום ההשבעה של ברק אובמה, באתר ויקיטקסט
  • הערות שוליים

    1. ^ יצחק בן-חורין, ארצות הברית אמרה את דברה: אובאמה נבחר לנשיא, באתר ynet, 5 בנובמבר 2008
    2. ^ טלי גולדשטיין‏, ברק אובמה הולך בדרכו של אברהם לינקולן, באתר וואלה!‏, 16 בנובמבר 2008
    3. ^ Obama sets date to leave Senate, באתר BBC‏, 13 בנובמבר 2008 (באנגלית)
    4. ^ אנדי בר, Electoral College weighs in for Obama, באתר פוליטיקו, 15 בדצמבר 2008 (באנגלית)
    5. ^ News Summary for January 8, 2009, באתר PBS‏, 8 בינואר 2009 (באנגלית)
    6. ^ יעל לוי, יום של חג לאדם השחור, באתר ynet, 5 בנובמבר 2008
    7. ^ Orszag: Obama inherited economic woes, באתר UPI‏, 8 במרץ 2009 (באנגלית)
    8. ^ History made as Obama sworn in, באתר דיילי ניישן, 19 בינואר 2009 (באנגלית)
    9. ^ חברי ועדת הקונגרס המשותפת במרוצת השנים (1901 ואילך), באתר Wayback Machine‏, 5 בינואר 2010 (באנגלית)
    10. ^ קנת' וולש, Barack Obama's Inauguration Is One for the History Books, באתר U.S. News & World Report‏, 20 בינואר 2009 (באנגלית)
    11. ^ Obama to Resurrect Middle Name for Inauguration Day, מאורכב מתוך אתר פוקס ניוז, 16 בדצמבר 2008 (באנגלית)
    12. ^ מרי אן אקרס, I Barack Hussein Obama Do Solemnly Swear, באתר וושינגטון פוסט, 18 בדצמבר 2008 (באנגלית)
    13. ^ אליסון קייז, Inauguration: Expect Nonstop Drink, Crowds, באתר NPR‏, 21 בדצמבר 2018 (באנגלית)
    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0