האנדרטה הלאומית והמוזיאון לפיגועי 11 בספטמבר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל המוזיאון
הדמיה של אתר האנדרטה והמוזיאון

האנדרטה הלאומית והמוזיאון לפיגועי 11 בספטמבראנגלית: National September 11 Memorial and Museum) הם אנדרטה ומוזיאון בעיר ניו יורק שבארצות הברית, שהוקמו להנצחת הנספים בפיגועי 11 בספטמבר 2001, בניו יורק, בוושינגטון, ובפנסילבניה, בהם נספו 2977 נפשות, וכן בפיגוע במגדלי התאומים בשנת 1993, בו נספו שישה אנשים.

האנדרטה, הניצבת באתר בו ניצבו מגדלי התאומים במרכז הסחר העולמי, נחנכה בטקס שנערך ב-11 בספטמבר 2011, במלאת עשור לפיגועים. המוזיאון, השוכן באותו אתר, נחנך בשנת 2014. האנדרטה והמוזיאון תוכננו על ידי האדריכל מיכאל ארד ומשרד האדריכלים פיטר ווקר (Peter Walker).

האנדרטה

מראה לילי של הבריכה הצפונית באנדרטה, דצמבר 2011

המבנה

האנדרטה ממוקמת ברחבה פתוחה דמוית מעוין, המשתרעת על פני כמחצית השטח בן 65 הדונמים שעליו ניצב בעבר מרכז הסחר העולמי המקורי. על פני שטח רחבת האנדרטה נטועים עצים – למעלה מארבע מאות במספר.

ליבה של האנדרטה הוא שני בורות מרובעים הניצבים במרכז הרחבה. שטח כל אחד מהם הוא כ-4,000 מטרים מרובעים. גבולותיהם חופפים לגבולות ריבועי השטח שעליהם ניצבו שני המגדלים שנהרסו (אלו נקראים "The footprints of the Twin Towers"). מפלי מים זורמים על פני דפנות הגרניט האנכיות של הבורות, נקווים על קרקעיתם וזורמים אל תוך בורות מרובעים קטנים הממוקמים במרכז כל אחד מהם.

מעקות העשויים לוחות ארד, המקיפים את שפות שתי הבריכות, נושאים את שמותיהם של כל החללים בפיגועים בניו יורק, בוושינגטון ובפנסילבניה. אותיות השמות נרשמו על גבי 152 הלוחות בחיתוך למלוא עוביים, באופן שמראה מימי הבריכות משתקף דרכם. בכל תאריך בו חל יום הולדת של אחד הקורבנות, מציבה הנהלת האתר פרח בתוך אותיות שמו.

סדר הצגת שמות הנספים

מראה שמות החרותים על מעקה הבריכה הדרומית באנדרטה

שמות קורבנות הפיגועים קובצו על גבי המעקות במסגרת תשע קבוצות:

על מעקות הבריכה הצפונית נרשמו שמות אלו:

  • הנספים במגדל הצפוני
  • הנספים בטיסה 11 שפגעה במגדל הצפוני
  • נספי ההתקפה על מרכז הסחר העולמי ב-1993

על מעקות הבריכה הדרומית נרשמו שמות אלו:

  • הנספים במגדל הדרומי
  • הנספים בטיסה 175 שפגעה במגדל הדרומי
  • הנספים בפנטגון
  • נספי טיסה 77 שפגעה בפנטגון
  • הנספים בטיסה 93 שהתרסקה בפנסילבניה
  • הנספים מקרב אנשי כוחות החירום וההצלה שנזעקו לאתרי הפיגועים.

בתוך כל קבוצה נרשמו שמות הנספים על פי יחסי הקרבה ביניהם, באופן ששמות קרובי משפחה, חברים, חברים לעבודה, עמיתים לשירות או שותפים לטיסה נרשמו זה בקרבת זה, בהתאם לבקשות קרוביהם. באופן זה הונצחו יחסי הקרבה ושותפות הגורל ביניהם. ארגון זה של שמות החללים הוא ייחודי לאנדרטה זו ביחס לאנדרטאות אחרות בעולם.

אתר האינטרנט של האנדרטה והמוזיאון מכיל מנוע חיפוש, המאפשר לאתר את שמות הקורבנות בפיגועים על פי חתכי חיפוש מגוונים. האתר מאפשר לעיין בפרטים הביוגרפיים של הקרבנות ולצפות בתצוגה גרפית של הצגת שמותיהם על גבי לוחות הזיכרון, בצוותא עם שמות קרוביהם, חבריהם או שותפיהם שהונצחו בסמוך להם.

המוזיאון

שרידים מבניין מגדלי התאומים המוצגים במוזיאון שהוקם לזכר האירועים

המוזיאון באתר שוכן בחלל העמוק והנרחב שמתחת לרחבת האנדרטה. הכניסה אל המוזיאון דרך ביתן הכניסה העילי שלו, הניצב בשוליו המזרחיים של המתחם. כבש ארוך מוביל את המבקרים אל חללי המוזיאון, שמשתרע עד לסלע התשתית שעליו נבנו בזמנו יסודות מרכז הסחר העולמי.

המוזיאון מכיל תצוגה היסטורית ותצוגת זיכרון. התצוגה הראשונה מספרת את תולדות הפיגועים ב-11 בספטמבר בכל רחבי ארצות הברית, וכן את תולדות התקופות שלפניהם (כולל ההתקפה על מרכז הסחר העולמי ב-1993) ושאחריהם. התצוגה השנייה מנציחה את זכרם של קורבנות הפיגועים באמצעות חומרים ביוגרפיים מפורטים אודותיהם שנשמרו ומוצגים בה.

בנוסף לחפצים וחומרים אור-קוליים מגוונים עושה המוזיאון שימוש נרחב במוצגים מתוך שרידיו של מרכז הסחר העולמי. הגדול שבהם הוא קטע מדפנו המדופנת של הבור הענק, אשר נחפר בקרקע האי מנהטן עם הקמת מרכז הסחר העולמי והכיל את יסודותיו. קטע זה שומר ומוצג בחלל עמוק בפאתו המערבית של המוזיאון (ה-"Western Chamber"). בין השאר מוצגים במוזיאון גם קטעים מצלעות המגדלים שהתמוטטו.

המוזיאון מכיל גם אזור בו נשמרו שרידי הקורבנות שנמצאו באתר לאחר פינוי ההריסות ואשר טרם זוהו. אלו מצויים מאז האסון במשמורת של משרד חוקר מקרי המוות של ניו יורק. הכניסה לחלק זה של המוזיאון מותרת רק לעובדים בו ולבני משפחות הקורבנות.

התחרות לתכנון האנדרטה

ההחלטה להקים אנדרטה במתחם מרכז הסחר העולמי, שנהרס בפיגועי הטרור של 11 בספטמבר, נתקבלה על ידי עיריית ניו יורק כבר בשנת 2002. תכנונו המחודש של מתחם מרכז הסחר העולמי הופקד בידי גוף תכנוני מיוחד שהוקם על ידי מדינת ניו יורק ועיריית ניו יורק – "תאגיד הפיתוח למנהטן תחתית" (Lower Manhattan Development Corporation - LMDC). בשנת 2003 בחר התאגיד בתוכניתו של האדריכל דניאל ליבסקינד כתוכנית-אב לבניית מתחם מרכז הסחר העולמי ובכללו האנדרטה והמוזיאון.[1] בחודש אפריל באותה שנה הכריז התאגיד על תחרות אדריכלים לתכנון אנדרטת זיכרון ומוזיאון על חלק משטח האתר, בהתאם לתוכנית-האב של ליבסקינד. לתחרות הייתה היענות עצומה: בסך הכל התקבלו 5,021 הצעות של מתמודדים מארצות הברית ומ-63 מדינות נוספות.

חבר שופטים בן 13 חברים (שבין חבריו נמנתה האמנית האמריקנית מאיה לין, מעצבת אנדרטת מלחמת וייטנאם בוושינגטון די.סי.) הוקם כדי לשפוט את ההצעות. בחודש נובמבר 2003 בחר חבר השופטים שמונה הצעות כמתמודדות הסופיות בתחרות. ב-6 בינואר 2004 הוכרזה התוכנית הזוכה בתחרות – Reflecting Absence ("חוסר משתקף") של האדריכל מיכאל ארד. ארד הכין לאחר מכן את התוכנית הסופית של האנדרטה והמוזיאון בשיתוף עם משרד האדריכלים פיטר ווקר.

תהליך הקמת האנדרטה

אנדרטת הזיכרון לאירועי הפיגוע במגדלי התאומים

ב-2005 הוקמה קרן מיוחדת – האנדרטה הלאומית והמוזיאון לפיגועי 11 בספטמבר במרכז הסחר העולמי,[2] כחברה ללא כוונה רווח. היא הוקמה על מנת שתהיה הבעלים של האנדרטה והמוזיאון, תגייס כספים להקמתם, תקים אותם ותנהלם.

תקציב פרויקט האנדרטה והמוזיאון הועמד על סך של 610 מיליון דולר. סך של 350 מיליון דולר מתוכו נאסף באמצעות גיוס תרומות פרטיות על ידי הקרן. יתרת הסכום כוסתה על ידי מענקים של הממשלה הפדרלית ומדינת ניו יורק.

במרס 2006 החלו עבודות הקמת האנדרטה והמוזיאון על ידי הקרן בשיתוף עם רשות הנמלים של ניו יורק וניו ג'רזי. עיכובים חלו בהתקדמות הבנייה עקב חשש שעלותה תחרוג בהרבה מן התקציב שהועמד לביצועה, ועל מנת להימנע מכך הוכנסו שינויים בתוכנית האנדרטה והמוזיאון.

באוגוסט 2008 הושלמה הקמת יסודות האנדרטה והמוזיאון. ב-11 בספטמבר 2011, במלאת עשר שנים לפיגועים, נערך טקס חנוכת האנדרטה, והיא נפתחה לקהל למחרת. עד אותה עת הושלמו מרבית עבודות הקמת האנדרטה.

המוזיאון נחנך במאי 2014, ומאז מבקרים בו כ-9000 אנשים בכל יום. באנדרטה מבקרים מעל ל-5 מיליון אנשים בשנה.[3]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בצד האנדרטה והמוזיאון, נמצאים בתהליך הקמה, כחל מהמתחם, גם מרכז תחבורה גדול ושבעה מגדלים.
  2. ^ עד 2007 היה שמה של הקרן קרן הזיכרון למרכז הסחר העולמי.
  3. ^ סטטיסטיקות באתר האינטרנט של האנדרטה הלאומית לפיגועי 11 בספטמבר




Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0