דני יעקובי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דני יעקובי
ענף מדעי היסטוריה
מקום מגורים ישראל, קנדה
תרומות עיקריות
תולדות החינוך, חקר מדינת ישראל

דני יעקובי (נולד בשנת 1965) הוא היסטוריון המתמחה בתולדות היישוב ומדינת ישראל ובייחוד בהתפתחות תולדות החינוך הגבוה בארץ והזיקה בין לאומיות לחינוך.

ביוגרפיה

דני יעקובי נולד בירושלים ולמד בבית-ספר התיכון ליד האוניברסיטה. את התואר הראשון סיים באוניברסיטת תל אביב בחוג להיסטוריה כללית והחוג לסוציולוגיה ואנתרפולוגיה. את התואר השני והשלישי השלים באוניברסיטה העברית בחוג להיסטוריה. נושא עבודת הדוקטורט אותה הגיש בשנת 2003 היה תולדות מדעי הרוח הכלליים באוניברסיטה העברית.

יעקובי לימד בתיכון ליד האוניברסיטה והיה חבר צוות היסטוריה באגף לתוכניות לימודים במשרד החינוך. שימש כמרכז ועדת תוכנית הלימודים בהיסטוריה לחטיבה העליונה בבית הספר הממלכתי. ערך את העלון למורי ההיסטוריה והיה שותף לכתיבתם של ספרי לימוד לבית-הספר התיכון. היה בין עורכי הסדרה "סוגיות נבחרות בתולדות היישוב והמדינה" בהוצאת מאגנס. לימד באוניברסיטה העברית ובאוניברסיטת תל אביב והשתלם באוניברסיטת טורונטו.

בשנת 2001, ספר לימוד לכיתה ט' שערך, "עולם של תמורות", ונכתב על ידי צוות מטעם האגף לתוכניות לימודים במשרד החינוך, נפסל לשימוש על ידי שרת החינוך לימור לבנת, לאחר סערה ציבורית[1][2]. הספר זכה לביקורת קשה בוועדת החינוך של הכנסת, בעיקר על ידי חברי כנסת מימין, שטענו שאינו "ציוני" מספיק ורובו מתמקד בהיסטוריה כללית ולא בהיסטוריה של עם ישראל[3][4].

מחקר

  • "ראשיתה של הכשרה מקצועית באוניברסיטה מחקרית: הקמתה של המחלקה לחינוך באוניברסיטה העברית", בתוך: תולדות האוניברסיטה העברית, התבססות וצמיחה, בעריכת חגית לבסקי, הוצאת מאגנס, 2005.

Between Ivory Tower and Public Involvement: The Hebrew University and Adult Education during the British Mandate * in: Adult Education in Israel, 8, 2005, pp.143-148

  • "המעצמות האירופאיות והוראת שפות זרות באוניברסיטה העברית בתקופת המנדט", (עם דומיניק טרימבור), בתוך: תולדות האוניברסיטה העברית בירושלים, התעצמות אקדמית תוך מאבק לאומי, בעריכת חגית לבסקי, הוצאת מאגנס, 2009.

ספרים שערך

ארץ אחת ושני עמים בה, הוצאת מאגנס, 1999

ספר זה הוא הראשון בסדרה סוגיות נבחרות בתולדות היישוב והמדינה, שמטרתה להציג סוגיות העומדות על הפרק במחקר תולדות היישוב ומדינת ישראל בראייה בין תחומית. סדרה זו מבוססת על דיונים שהתקיימו באוניברסיטה העברית בירושלים בהשתתפות חוקרים מתחומי מדעי הרוח ומדעי החברה. מטרת הדיונים בספר היא לבחון באמצעות עיון במספר סוגיות כמה מקווי הדמיון והשוני בין היהודים לפלסטינים שנקלעו לטריטוריה משותפת וחייהם הפכו להיות שזורים אלו באלו. הספר דן במספר שאלות: מהן הבעיות הקונצפטואליות הקשורות להיסטוריוגרפיה של ארץ שבה שני עמים? כיצד יש לבחון את הציונות במבט השוואתי? מה בין תופעות הכנעניות בתנועה הלאומית היהודית לבין מקבילתה בתנועה הלאומית הערבית? מהן ההבדלים ביחסי תפוצה ומולדת בין היהודים לפלסטינים?

בינוי אומה, הוצאת מאגנס, 2000

בדיונים בספר השני בסדרה נבחנות כמה מהדרכים שבהן השתמשה הציונות ליצירת תודעה לאומית חדשה. בדומה לתנועות לאומיות אחרות גם התנועה הציונית עשתה שימוש במגוון אמצעים לבנייתה של תרבות לאומית. מה היה חלקם של האינטלקטואלים בבניית הזהות הלאומית? האם היה הסוציאליזם של תנועת העבודה סוציאליזם לאומי? כיצד שימשה המוזיקה כמכשיר לגיבוש חברתי? כיצד השפיעו טיולים על תהליך יצירת זיקה למולדת? מה היה מקומו של התנ"ך בעיצוב הזהות הלאומית? ומה היו הדרכים שבהן הוצג טבע הארץ?

מתנועה לאומית למדינה, הוצאת מאגנס, 2002

בדיונים בספר השלישי בסדרה נדונות כמה סוגיות הנוגעות לנסיבות שהביאו להקמתה של מדינת ישראל ולשינויים שחלו בה עם תמורות הזמן. מהו הדומה ומהו השונה בין הציונות לתנועות לאומיות אחרות? מה היו הסיבות שהובילו להקמת המדינה בשנת 1948? מה הקשר בין מדינת ישראל לבין השואה? כיצד השתנה הקיבוץ מתקופת הקמת המדינה ועד לימינו? מהי ההיסטוריה הצבאית של מדינת ישראל? מהם מאפייני הדמוקרטיה הישראלית בהשוואה לדמוקרטיות אחרות בעולם?

ספרי לימוד שהשתתף בכתיבתם

  • סוגיות נבחרות בתולדות המאה העשרים, (בעריכת יהושע מטיאש), האגף לתוכניות לימודים, 1994
  • מדינת ישראל ביומני החדשות (עם איילת כהן), האגף לתוכניות לימודים ושירות הסרטים הישראלי, 1995
  • עולם של תמורות (עורך), האגף לתוכניות לימודים והוצאת מעלות, 1999

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מערכת וואלה! NEWS‏, שרת החינוך הורתה לגנוז "ספר היסטוריה בעייתי", באתר וואלה!‏, 12 במרץ 2001
  2. ^ מאמרי דעה על הפסילה:
    תום שגב, קוצר הבנה מביך, באתר הארץ, 14 במרץ 2001
    אלי פודה, היסטוריה מצונזרת, באתר הארץ, 17 במרץ 2001
    דן ענבר, בין ידע לדעת, באתר הארץ, 20 במרץ 2001
  3. ^ תומר זרחין, ועדת החינוך נגד "עולם של תמורות", באתר ynet, 20 בנובמבר 2000
  4. ^ מאמר תגובה של דני יעקובי על הביקורת - בגידת האינטלקטואלים, באתר הארץ, 14 במאי 2001
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

28777786דני יעקובי