דלק מטוסים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
משאית מתדלקת מטוס נוסעים בדלק סילוני Jet-1A שהיא שואבת היישר מצנרת תת-קרקעית.

דלק מטוסים או דלק תעופתי הוא סוג של דלק מבוסס על פטרוליום המיועד לשימוש מנועים תעופתיים. דלק תעופתי נבדל מרמת זיקוק יותר גבוהה ומספק מתקף סגולי גדול וטמפרטורת הצתה גבוהה, יחסית לסוגי דלק לשימושים פחות קריטיים, כגון דלקי רכבים וגנרטורים. דלק תעופתי כולל לרוב תוספים המקטינים סיכונים להתקרחות והתלקחות ספונטנית, בנוסף לתכונות נוספות. מרבית דלקי המטוסים המזוקקים לצרכים תעופתיים הם מסוג דלק סילוניראשי תיבות: דס"ל) המבוססים על קרוסין נטול עופרת שמשמשים את מנועי הסילון והדיזל. דלק למטוסי בוכנה סטנדרטיים המשתמשים במצתים נקרא אווגס (באנגלית: AvGas) הם לרוב מסוג בנזין.

דלק סילוני

מרבית הדלק בשימוש תעופתי הוא מסוג דלק סילוני בשני סוגים עיקריים: Jet A-1 (שמכונה לרוב: Jet A) שהוא תערובת קרוסין נטולת עופרת, ו-Jet B שהוא תערובת קרוסין ונפטא. ה-Jet A הוא הנפוץ כיום ומשמש את מרבית מטוסי הנוסעים הסילוניים והמטוסים הכוללים מנועי דיזל.

דלק צבאי

צבא ארצות הברית פיתח שורה של סוגי דלק סילוניים לצרכיו דוגמת הJP-4,‏ JP-7 וה-JP-8. ה-JP-8 הוא הסטנדרטי להיום ומשמש כדלק המרכזי במרבית הצבאות המערביים, למטוסים וכן לכלי רכב קרקעיים מונעי דיזל.

דלקי בנזין

דגימה של דלק 100LL שנלקחה בבקבוק. הצבע הכחול משמש לזיהוי הדלק בכדי להקטין את הסיכוי לתדלוק בדלק לא מתאים.

דלקי בנזין משמשים למנועי בוכנה המשתמשים במצתים. דלק הבזין הנפוץ בתעופה הוא ה-100LL (‏Low-Led‏ - נטול עופרת) ומכונה גם 100-כחול (בשל צבע הדלק שנצבע בשביל להבדילו מדלק רגיל). דלק זה נבדל מדלקי כלי רכב רגילים לא רק בשיעור האוקטן הגבוה - 100, אלא גם בתוספים המשפרים יכולת אחסנה בטוחה בתנאים קיצוניים.

סוגי דלק נוספים

דלק ביולוגי

ערך מורחב – דלק ביולוגי

סוגי דלק ביולוגיים משתמשים בשיטת המרת ביומסה לנוזל ליצירת דלק הזהה בתכונותיו לדלק תעופתי רגיל ויתרונם הוא בזה שהם לא מזהמים ואין צורך בהתאמת מטוסים קיימים לשימושם. סוגי דלק אלה לא נפוצים בתעופה בגלל סיבות כלכליות ופוליטיות אך גם מפני שסוגי דלק אלה יקרים ליצור מדלק תעופתי סטנדרטי.

דלק גזי

מטוסי טורבו-מניפה מסוימים יכולים להיות מוסבים לשימוש בדלקי גז טבעי דחוס ונוזלי, אך המתקף הסגולי הנמוך יחסית שלהם מונע מהם שימוש נרחב.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דלק מטוסים בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33826162דלק מטוסים