דים סאם
דים סאם (בסינית: 點心, מילולית - נגיעות קטנות בלב) הוא שם לארוחה סינית המורכבת ממנות קטנות שמקורה בקנטון אך התפשטה בהדרגה לכל סין וכן למערב כאשר בדרך כלל כל אזור הוסיף למגוון המנות.
מגוון המנות
- גיוזה - כיסנים ממולאים מאודים או מטוגנים. בדרך כלל יוגש מגוון כיסנים במילויים שונים - בשר, בשר עוף, פירות ים וירקות.
- שו מאי - כיסנים קטנים מבצק חיטה דקיק במילוי בשר חזיר.
- צ'ו צ'או - כיסנים עשויים בצק אורז עבה במילוי בוטנים, פטריות שיטאקה וחסילונים מיובשים.
- וונטון - כיסנים אופייניים במיוחד לקנטון, מוגשים מטוגנים או מבושלים במרק.
- באו - לחמניות מאודות עם או בלי מילוי שמקורן באזור שאנגחאי וכיום הן נחשבות לחלק בלתי נפרד מהדים סאם. גם כאן סוגי המילוי מגוונים וישנם גם מילויים מתוקים כמו ממרח שעועית מתוק.
- זונגזי - כיסני אורז ממולאים ומאודים, עטופים בעלי במבוק. האורז המשמש למנה זו תמיד יהיה מהסוג הדביק אך את עלי הבמבוק מחליפים לעיתים עלי לוטוס או בננה.
- שונג פון - גלילי אטריות אורז עם או בלי מילוי מאודים או מאודים ואחר כך מטוגנים.
- צ'ה שיו סו - כיסני בצק במילוי חזיר ובצל בציפוי שומשום ודבש.
- לו באק גאו - מעין "עוגות" עשויות צנון סיני מרוסק ומעורבב עם פיסות חסילונים או חזיר, מאודות, חתוכות ומטוגנות.
- קונג'י - דייסת אורז המוגשת בעיקר כאשר ארוחת הדים סאם היא ארוחת הבוקר.
- ירקות ירוקים מאודים.
- בשרים צלויים - במיוחד מוכרים במערב הספייריבס שהן צלעות חזיר צלויות במרינדה סינית.
- טופו פה - טופו רך מוגש בסירופ ג'ינג'ר מתוק.
יחד עם המנות תמיד יוגש תה סיני.
אופן ההגשה
במסעדות דים סאם נהוגה שיטת הגשה לפיה המלצר עובר עם עגלה עמוסה כלי אידוי ובהן מנות שונות, הסועד בוחר את המנות אותן הוא רוצה והמלצר ממשיך הלאה. בתום הארוחה משלם הסועד לפי כמות כלי האידוי על שולחנו. מסעדות דים סאם במערב בדרך כלל מגישות רק את הכיסנים והלחמניות ולא את שאר המנות.
היסטוריה
מסעדות דים סאם החלו דרכן כבתי תה על תוואי דרך המשי והגישו תה לעוברים ושבים וכן לאיכרי הסביבה שנחו מהמסע או מהעבודה. בתחילה לא היה נהוג להגיש מזון לצד התה כי האנשים לא רצו להשמין[דרוש מקור] אך כשגילו שתה מסייע לעיכול החלו להגיש חטיפים שונים לצידו ומאלה התפתח מגוון הדים סאם המוכר כיום.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: דים סאם |
- סרטון של איך מכינים דים סאם
- מתכון דים סאם מבית Rosmarin Kitchen
- תמי לויאב, שעת הסין - כך תכינו דים סאם בבית, באתר ynet, 1 באפריל 2006
- רותי קינן, דים סאם - גם אתם יכולים להכין בבית, באתר ynet, 25 בינואר 2006
- מיוזה- דים סאם - מתכונים קלים להכנה ביתית של Dim sum , באתר miyoza
- גרדה גלזר, מדריך הבישול: דים סאם, באתר וואלה!, 24 במאי 2011
- ריטה גולדשטיין, הסושי החדש: תתכוננו להתמכר לדים סאם, באתר nrg, 12 באוקטובר 2012
27014190דים סאם