הדיוויזיה ההררית אס אס השישית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דיוויזיית אס אס הררית השישית
סמל הדיוויזיה
סמל הדיוויזיה
פרטים
כינוי Nord ('צפון')
מדינה גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית
שיוך אס אסאס אס אס אס
סוג דיוויזיה
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות ספטמבר 1941 – מאי 1945 (כ־3 שנים ו־34 שבועות)
מלחמות

מלחמת העולם השנייה

מבצע ברברוסה
החזית המזרחית
נתוני היחידה
כוח אדם כ-20,000[1]

דיוויזיית אס אס הררית השישית נורדגרמנית: Nord) הייתה דיוויזיה הררית של הואפן אס אס, כחלק מצבא גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה.

הדיוויזיה הוקמה כדי לשמש כוח מגן בגבול הצפוני של נורווגיה עם ברית המועצות, היא נלחמה באזור זה למשך מרבית המלחמה וכך הייתה לכוח הגרמני בגזרה הצפונית ביותר לאורך החזית המזרחית והיחידה שלחמה מעבר לחוג הארקטי. דיוויזיית 'נורד' נחשבת גם לדיוויזיית האס אס היחידה שנלחמה תחת פיקוד יחידה לא גרמנית, כאשר היא סופחה לקורפוס הפיני השלישי בפיקודו של היאלמר סילסויו (Hjalmar Siilasvuo). לקראת סוף המלחמה השתתפה הדיוויזיה בקרבות האחרונים בחזית המערבית, בעיקר באזור אלזס-לורן.

היסטוריית שירות

הדיוויזיה החלה את דרכה כ-'קבוצה צבאית אס אס נורד' (SS-Kampfgruppe Nord) אשר הוקמה ב-28 בפברואר 1941. לאחר כיבוש נורווגיה, הפיקוד הגרמני לא רצה שחיילי הורמאכט יגנו על הגבול עם ברית המועצות באזור במיוחד נוכח כיבוש חלקים של פינלנד על ידה, לכן הוחלט להקים יחידת אס אס לשירות באזור הגבול המתוח.

היחידה הורכבה תחילה על ידי חיילי אס אס מיחידות גולגולת המת, הם קיבלו ציוד חורף מתאים אך לא היו מאומנים באופן מספק. היא הוצבה תחילה בעיירה הנורווגית קירקנס, בחלקה הצפוני של נורווגיה סמוך לגבול עם ברית המועצות ופינלנד. עם תחילת הפלישה הגרמנית לברית המועצות במבצע ברברוסה, הדיוויזיה יועדה לתקוף לאורך קו הגבול בלפלנד לצד הכוחות הפינים כחלק ממבצע 'שועל כסוף' (Silberfuchs) שהחל ב-29 ביוני 1941. התקיפה עצמה שנמשכה מספר חודשים לא הצליחה לשבור את ההגנה הסובייטית, 'נורד' נלחמה בעיקר בקרב סָלַה שהיה כישלון עם כ-300 הרוגים ו-400 פצועים ביומים הראשונים של הלחימה.

בספטמבר 1941 הוגדרה היחידה כדיוויזיה והחלה לקבל תגבורות בכוח אדם ממגויסי האס אס לצד רגימנט ארטילריה הררי (השישי), הרכב החיילים בדיוויזיה הפך לצעיר יותר ומעט איכותי יותר. לאחר החורף הקשה של 1941-1942, הדיוויזיה המחוזקת השתתפה בבלימת התקפת האביב הסובייטית באזור והפעם הצליחה להחזיק את הקו. במשך חודשי 1942 הוצבה הדיוויזיה לאורך הגבול שהיה אחד מאזורי הלחימה הרגועים יותר של החזית המזרחית, באביב 1943 בלמה פעם נוספת מתקפה סובייטית בלחימה קשה.

בחודשים האחרונים של 1944 הדיוויזיה יצאה מאזור זה והחלה לסגת דרומה דרך נורווגיה חזרה לכיוון גרמניה, זאת משום הסכם הפסקת אש בין פינלנד וברית המועצות בספטמבר 1944. בחודשי המלחמה האחרונים במהלך 1945, הוצבה הדיוויזיה בחזית המערבית בדרום מערב גרמניה וצרפת. היא הייתה אמורה להשתתף בקרב על הבליטה, אך הגיע דרומה באיחור של מספר ימים, במקום היא נשלחה להשתתף במבצע 'רוח צפונית' (Nordwind); התקפה גרמנית על הקו של בעלות הברית באזור אלזס-לורן. לאחר הלחימה בגבול הצרפתי, נשלחה הדיוויזיה אחורה באפריל 1945 שם היא נותרה בעתודה עם שאריות בלבד מהכוח הלוחם המקורי שלה, היא נכנעה לכוחות צבא ארצות הברית באוסטריה חודש לאחר מכן עם סיום המלחמה.

לקריאה נוספת

  • Williamson, Gordon, The Waffen-SS (2): 6. to 10. Divisions, Oxford: ‏Osprey Publishing, 2004.
  • Williamson, Gordon, German Mountain & Ski troops 1939-45, Oxford: Osprey Publishing, 1996.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ לקראת סוף שנת 1943 כוח האדם בדיוויזיה היה כ-20,000, אך שנה לפני כן הוא היה 21,247. לקראת סוף שנת 1944 כוח האדם היה כ-15,000, מה שהלך והצטמצם לקראת סוף המלחמה במאי 1945.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0