דוסה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוסה
מסאלה דוסה, צ'אטני וסמבר
מסאלה דוסה, צ'אטני וסמבר
מאכלים
מוצא הודו
מרכיבים עיקריים אורז, קטנית אוראד

דוסה[1] היא חביתית דקה ופריכה העשויה מבלילה מותססת של אורז וקטניות, והיא אופיינית למטבח של דרום-הודו. הדוסה מוגשת בדרך כלל עם מילוי של תבשיל ירקות, ולצידה מטבלים אופייניים כמו סמבר וצ'אטני.

על המנה

מסאלה דוסה מקוצ'ין, קראלה, הודו.

הבלילה הבסיסית לדוסה עשויה מאורז, קטנית מסוג אוראד וזרעי חילבה. אוראד (אנ') היא קטנית בהירה, המזכירה בצורתה מש והיא בעלת קליפה שחורה. תהליך ההכנה של הבלילה כולל השריה של האורז והקטניות, טחינה שלהם למרקם חלק והתססה של הבלילה במשך 12–16 שעות. להכנת הדוסה משתמשים לרוב במחבת גדולה וכבדה הנקראת טאווה (אנ'), המזכירה מחבת להכנת חביתיות (קרפים). בלילת הדוסה משמשת גם להכנת המאכל אידלי (Idli) האופייני גם הוא למטבח של דרום הודו[2].

היסטוריה

הדעות חלוקות באשר למקורות הדוסה: היסטוריון האוכל אצ'איה טוען כי המאכל היה נפוץ במדינת טאמיל העתיקה[3], וההיסטוריון תהנקאפאן נאיר סבור כי מקור הדוסה באזור שכיום הוא קארנאטאקה[4].

מאכלים נוספים המבוססים על אותה בלילה

  • אוטאפאם (אנ'): חביתית עבה יותר ועליה תוספות של עשבי תיבול וירקות.
  • אידלי (אנ'): לחמניות קטנות מאודות בתוך סיר מיוחד עם שקעים.

דוסה במטבח היהודי-קוצ'יני

במטבח האופייני ליהודי קוצ'ין נפוץ המאכל "דושה" ויש לו כמה אופני הכנה. בספרו של רן שנער "הארי קארי" (הספר בקטלוג ULI) מוזכרות שתי גרסאות של הדושה: הדושה הבסיסית - חביתית רכה העשויה קמח, ביצים, שומן, שמרים ומים, ודומה יותר לבלינצ'ס מהמטבח המזרח-אירופי. הגרסה השנייה היא "קרלה דושה" הדומה יותר לדוסה. הבלילה בגרסה זו עשויה מתערובת של אורז ועדשים כתומות שהושרו ונטחנו למחית חלקה יחד עם יוגורט, והיא עוברת תהליך תסיסה במשך 4–6 שעות[5].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ קאנדה: ದೋಸೆ, דוסֶה [d̪oːse]; טולו: ದೋಸೆ, דוסֶה [d̪o:se]; מלאיאלאם: ദോശ, דושָה [d̪oːɕa]; טמילית: தோசை, טוסאי [t̪oːsʌj]; טלוגו: దోస, דושָה [d̪oːɕe]
  2. ^ דוסה (Dosa) ואידלי (Idli), באתר קינמונה, ‏7/2/17
  3. ^ Achaya, K. T., The story of our food, Hyderabad, A.P.: Universities Press (India), 2000, מסת"ב 81-7371-293-X
  4. ^ Thankappan Nair, P., South Indians in Kolkata : history of Kannadigas, Konkanis, Malayalees, Tamilians, Telugus, South Indian Dishes, and Tippoo Sultan's Heirs in Calcutta, 1st ed, Kolkata: Punthi Pustak, 2004
  5. ^ רן שנער, הארי קארי - מאכלים הודיים, תל אביב: תמר הוצאה לאור, תשמ"ב 1982
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32694341דוסה