לחוח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לחוח
لحوح
לחוח
לחוח
מאכלים
מוצא תימןתימן תימן
מרכיבים עיקריים קמח, סולת, שמרים, מלח וסוכר

לְחוּחערבית: لحوح) הוא סוג של לאפה שמקורה בתימן. היא פופולרית גם בישראל, אליה הובאה עם עלייתם לישראל של יהודי תימן. ללחוח מרקם ספוגי ולח והוא נאכל בדרך כלל עם מרק או חילבה. ללחוח קיימות גרסאות במדינות נוספות, הדומות בשמן אך שונות במרקמן ובטעמן.

הלחוח המקורי יוצר בתימן מדורה, מדוחן או משילוב של שניהם. מרכיבי הלחוח כיום הם קמח, סולת, שמרים, ומעט מלח וסוכר אשר מעורבבים יחד ליצירת בלילה אחידה.

הכנת הלחוח כיום מתבצעת על ידי יציקת מנה מדודה של בלילה על משטח מתכתי (כגון: מחבת) המחומם לטמפרטורה גבוהה. בחימום המהיר של הבלילה נוצרות בועות קיטור המקנות ללחוח מרקם ספוגי ורך בצידו העליון, שנותר בגוון בהיר, בעוד שצידו התחתון, שבא במגע עם המשטח המחומם, משחים. בעבר הכינו את הלחוח על משטח מיושר (ממתכת או אבן) אשר חומם מעל למדורה. הלחוח דומה במידה ניכרת לחרינגו המרוקאי ולאנג'רה האתיופית.

מהבצק של לחוח עשו יהודי תימן גם גֶ'ליטה וכָ'וִיץ שהם רביכות עבות יותר מהלחוח. לצורך כך השתמשו בכמות גדולה יותר של בצק ובטכניקות שונות של אפיה.[1]

בהלכה

בלי קביעת סעודה ברכתו של הלחוח היא "בורא מיני מזונות" ו"על המחיה". ויש אומרים שדינו כפת לכל דבר וברכתו "המוציא לחם מן הארץ" וברכת המזון בכל מצב[2].

בקביעת סעודה יש הפוסקים[3] שברכתו המוציא וברכת המזון - בתנאי שהוא עבה באמצע (אם הוא ממש דק - בורא מיני מזונות ועל המחיה, אם בינוני - מהספק יאכל בתוך סעודה עם לחם), ויש פוסקים[4] שמהספק יאכל אותו בתוך סעודה עם לחם (אם הוא ממש דק - בורא מיני מזונות ועל המחיה).

מהלחוח יש להפריש חלה עם ברכה (בתנאי שהוא עבה באמצע, ושנאסף מהמחבת לתוך כלי)[5], בפועל בדרך כלל לא עומדים בתנאים אלו והוא חייב בהפרשת חלה ללא ברכה[6].

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ פרופסור אבשלום מזרחי, המטבח התימני, ריחן/צ'ריקובר, 2001, עמ' 68-69
  2. ^ הרב עובדיה הדאיה, שו"ת ישכיל עבדי אורח חיים סימן י. על פי הרמב"ם שו"ת מהדורת בלאו, סימן ריג. פאר הדור, סימן קלג. וכתב שם שהלחוח דומה מאוד לקטאיף.
  3. ^ הרב יצחק רצאבי, שלחן ערוך המקוצר ל"ד י"א. הרב דוד יוסף, הלכה ברורה קס"ח. הרב יוסף צובירי, הובא בספר מנחת מרחשת.
  4. ^ הרב אורן צדוק, בספר מנחת מרחשת. הרב שלמה קורח והרב פנחס קורח הובאו שם.
  5. ^ הרב יצחק רצאבי, שלחן ערוך המקוצר ק"ע י"ט.
  6. ^ הרב אורן צדוק, בספר מנחת מרחשת.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

לחוח40095119Q1809371