דוד קאופמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוד קאופמן
דיוקנו של דוד קאופמן
דיוקנו של דוד קאופמן

דוד קאופמן (קויפמן; בתעתיק שנהג בזמנו: קויפמאנן; בגרמנית: David Kaufmann;‏ 7 ביוני 1852, קויטין, מוראביה6 ביולי 1899, קרלסבאד) היה רב ומלומד יהודי יליד מוראביה, שהתפרסם כחוקר מדעי היהדות, כמרצה וכאספן. התיישב בהונגריה.

תולדות חייו

נולד בעיירה קויטין שבמוראביה, אז תחת שלטון האימפריה האוסטרו-הונגרית (כיום בצ'כיה). משנת 1861 עד 1867 התחנך בגימנסיה בקרמזיר[1] שבמזרח מוראביה, שבה למד תנ"ך וגמרא עם רבה של קויטין, יעקב בריל (Jakob Brüll), ועם בנו נחמיה. ב-1867 החל ללמוד בבית המדרש לרבנים בברסלאו, ובמקביל למד באוניברסיטת העיר. כעבור כעשר שנים קיבל תואר דוקטור מאוניברסיטת לייפציג. ב-29 בינואר 1877 נסמך לרבנות. בשנה שלאחר מכן דחה הזמנה לשמש כמרצה בבית המדרש לרבנים באמריקה בסינסינטי, ותחת זאת החליט ללמד היסטוריה, פילוסופיה של הדת ואמנות הדרשה (הומילטיקה) בבית המדרש לרבנים בבודפשט, שהוקם זמן קצר לפני כן (בשנת 1877). קאופמן כיהן כמרצה בסמינר בבודפשט עד מותו ב-1899. עד מהרה למד את השפה ההונגרית, ולימד במקביל גם יוונית וגרמנית במכינה של הסמינר.

דוד קאופמן נפטר ב-6 ביולי 1899 בעיר קרלסבד שבבוהמיה.

אוספיו

בספרייתו העשירה, שרשימתה הוצאה לאור בשנת 1906 על ידי מ' וייס, היו כתבי יד רבים וספרי אינקונבולה, וכן כ-700 קטעי גניזה. כיום היא ברובה ברשות האקדמיה ההונגרית למדעים. מבין החומר שנתפרסם מתוכה נודע בעיקר כתב יד קאופמן למשנה, שהוא היחיד שכולו מנוקד (אף כי הניקוד נכתב ביד שנייה ולא על ידי הסופר המקורי). האוסף של קאופמן כלל גם עותק פקסימילי של הגדת סרייבו, שפורסם בשנת 1957 בבודפשט בליווי מסה, על ידי ד"ר אלכסנדר שייבר, מנהל בית המדרש הרבני של בודפשט.

פרסומיו

  • Die Memoiren der Glückel von Hameln, J. Kauffmann, Frankfort am Main 1896
  • במה נרים רוח הדת בקרב נשינו ובנותינו? / תרגום: מ' קאמינסקי, ז'יטומיר: חורוזנסקי, 1909.‬
  • מחקרים בספרות העברית של ימי הביניים (תרגם מגרמנית: ישראל אלדד) (כולל ביוגרפיה של המחבר מאת שמואל קרויס),‫ ירושלים: מוסד הרב קוק, תשכ"ב.‬ (הדפסה ב': תשכ"ה.)

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דוד קאופמן בוויקישיתוף
  • Jeannette Strauss Almstad & Matthias Wolfes, "David Kaufmann", in: Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL), Band 18, Herzberg 2001, מסת"ב 3-88309-086-7, pp. 785–790. (בגרמנית)

הערות שוליים

  1. ^ כיום Kroměříž (קרומייז'יש או קרומריז').


P vip.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא אישים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0