פירות יער
פירות יער הוא שם כולל לפירותיהם של מספר מיני צמחים בעלי פרחים. רובם קטנים, מתוקים או חמצמצים-מתוקים ובעלי צבע בולט, ולפיכך משמשים כאלמנט טעם וצבע בתבשילים שונים. קבוצה זו משתנה מפעם לפעם, על פי מטבחים מקומיים. פירות יער אינם בעלי מאפיינים בוטניים אחידים: הם יכולים להיות מקבצי פירות, ענבות, בתי-גלעין ומצעיות. המשותף להם הוא טעמם החמצמץ/מתוק והשימוש בהם בבישול, אפייה וקישוט.
פירות היער גדלים במדינות בעלות אקלים קריר יחסית (כגון רוסיה, ארצות הברית, קנדה ומדינות אירופה) והפירות מבשילים ומוכנים לקטיף במשך כל תקופת הקיץ.
פירות היער גדלים באופן טבעי ביערות, כפי שמרמז שמם, ומימי הפרהיסטוריה ועד ימינו נוהגים ללקטם ולהשתמש בהם כמקור מזון. בתקופה המודרנית פירות יער רבים מגודלים באופן תעשייתי.
תכונות תזונתיות
פירות יער נחשבים למקור חשוב של מספר נוגדי חמצון וויטמינים בעלי השפעה על בריאות המוח, פירוק שומנים, תהליכי הזדקנות, המערכת החיסונית, בריאות הלב, כלי הדם ואיזון חומצות השומן בגוף. הם מכילים סיבים תזונתיים המסייעים לפעילות מערכת העיכול.[1]
מיני פירות היער
פירות היער משתייכים למספר מצומצם של סוגי צמחים, כל אחד כולל מספר מינים המשמשים למאכל. מרבית הסוגים הם שיחים נמוכים, וקיימים מספר מיני עצים. להלן הסוגים הבולטים:
- Vaccinium: סוג המכיל את האוכמנית והחמוציות, ועוד מספר מינים נושאי פירות אכילים. נחשב לעיתים כסוג העיקרי של פירות היער. הפירות הם ענבות בגווני כחול, סגול, שחור ואדום. סוג במשפחת האברשיים, בסדרת האברשאים.
- סוג יחיד במשפחת הדומדמניתיים הכולל מינים כגון הדומדמנית, ענבי השועל והעכובית. הפירות הם ענבות (בשר הפרי כולל מספר חרצנים ומצופה זג). הצבעים מגוונים: שחור, סגול, אדום וירוק. גודלם קטן יחסית. סוג יחיד במשפחת הדומדמניתיים, שבסדרת הבקעצוראים.
- פטל: סוג במשפחת הוורדיים הכולל את הפטל האדום והצהוב בהיר, הפטל השחור (השונה מעט במבנהו ועז בטעמו) ומיני פטל רבים נוספים. כל פירותיו הם פירות מקובצים (Aggregated Fruits) המסודרים במעגל סביב העוקץ. הפירות בינוניים בגודלם. מגיעים בצבעים אדום ושחור. ותותי יער בלבן וסגול.
- תות שדה: סוג הכולל מספר מינים של פירות מתורבתים באותו שם. הפירות הם מצעיות, והגרעינים מצויים מחוץ לפרי. פירותיו אדומים. סוג במשפחת הוורדיים, בסדרת הוורדנאים.
- תות עץ: סוג הכולל מספר מינים של פירות מתורבתים באותו שם. הפירות מקובצים הסדורים באשכול סביב הליבה. הפירות בצבעים אדום, ורוד, לבן וירוק. סוג משפחת התותיים, בסדרת הוורדנאים.
המאפיינים המשותפים לפירות היער הם טעמם החמצמץ מתוק, גודלם הקטן וצבעם הבוהק והבולט בדרך כלל. לפי גורמים משותפים אלו, לעיתים מינים נוספים נחשבים כפירות יער - הדובדבן למשל.
שימושים במטבח
מתכונים רבים משלבים פירות יער. פירות יער משמשים להכנת ריבות, לאפיית עוגות, קוקטיילים, שייקים, מילקשייקים, שתייה קלה, יינות, ליקרים, צבעי מאכל טבעיים, ארטיקים וקרטיבים ביתיים, פנקייקים ולהכנת עוגות גבינה ופאי. יתר על זאת, פירות היער נאכלים כפי שהם או בתוספת שמנת מתוקה, שוקולד לבן, יוגורט על כל סוגיו או גבינות עם טעם נייטרלי או מתוק כמו ריקוטה ומסקרפונה. במטבח ההודי פירות יער כמו משפחת החמוציות מוגשים לצד בשר כדי לפרק את השומן שבו גם כצורך בריאותי.
ראו גם
- ענבה - מילה נרדפת לפירות יער במספר שפות, מונח בוטני.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: פירות יער |
קבוצה/קהילה של ״מגדלי פירות יער בישראל״ בפיסבוק: https://www.facebook.com/groups/israberry
שגיאות פרמטריות בתבנית:בריטניקה
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ תמר ריפל, אצא לי אל היער, באתר ישראל היום, 9 פברואר 2018
33187926פירות יער