גינת כלבים
גינת כלבים היא שטח, מגודר בדרך כלל, אשר הוקצה על ידי רשות מקומית לשימושם של כלבים ובעליהם. בגינות הכלבים רשאים הכלבים לשהות חופשיים מבלי שהם קשורים ברצועה, אלא אם כן הכלב משתייך לרשימת הגזעים המסוכנים כפי שמפרסם משרד החקלאות.
היסטוריה ומאפיינים
בעקבות העלייה בפופולריות של חיות מחמד, וכלבים במיוחד, במחצית השנייה של המאה ה-20, החלו גינות כלבים מופיעות בעולם המערבי החל בשנות ה-80. בישראל החלו גינות כלבים להופיע בעשור הראשון של המאה ה-21, ועם הערים שבהן הוקמו גינות כאלה נמנות תל אביב שבה למעלה מארבעים גינות, רמת גן, הרצליה, הוד השרון, גבעתיים, רמת השרון, רעננה, ירושלים, אשדוד, כפר סבא, וקריית ביאליק. ערים נוספות הודיעו על כוונתן להקים גינות כלבים בתחומן, אולם עדיין מדובר בתופעה נדירה יחסית[1].
על גינת הכלבים להיבנות תוך התאמה לתנאי האקלים והסביבה הטבעית, ולהתאים לצורכי הכלבים ובעליהם; לדוגמה, עליה לכלול סביבה מוצלת, להתאים ליעודה מבחינה טופוגרפית (לא לכלול מצוקים, בורות וכיוצ"ב), ואסור שימצאו בה עצמים או צמחים העלולים לפגוע בבריאות הכלבים. על הגינה להשתרע על פני שטח אדמה או חול פתוח, שיאפשר לכלבים מרחב סביר לתמרון חופשי, אך גינה גדולה מידי עשויה למנוע מבעלי הכלבים לפקח על מעשיהם ולהתערב בהם במקרה הצורך. מסיבה זו על הגינה להיות מפולשת באופן שלא יפגע בשדה הראייה.
בין היתר מוצבים בגינות ספסלים או פינות ישיבה לנוחות בעלי הכלבים, ברזי מים ולעיתים גם שוקת שתייה, מתקני משחק לכלבים דוגמת מתקני אג'יליטי, תאורה, פחי אשפה ומתקן להפצת שקיות לאיסוף גללים. בגינות בישראל מוצב שלט המתריע בפני הציבור כי במקום שוהים כלבים משוחררים, אך הדבר אינו משחרר את בעלי הכלבים מאחריות לכלביהם ולאיסוף הגללים.
יתרונות וחסרונות
יתרונות
לגינות הכלבים השפעה חיובית על בריאותם של הכלבים, שכן הן מאפשרות להם פעילות פיזית חופשית ואינטראקציה חברתית בריאה עם כלבים אחרים[2]. התרועעות הכלבים בסביבה ניטראלית מפחיתה את תוקפנותם ואת תחושת הטריטוריאליות שלהם, ומאיינת את העובדה כי כלבים רבים מפגינים תוקפנות כלפי כלבים אחרים הקשורים ברצועה[3]. הגינות הביאו לכך שלבעלי הכלבים יש אופציה שלא לשחרר את כלביהם ברשות הציבור באופן המנוגד לחוק, והן אף תורמות לנקיון הסביבה. סביב גינות הכלבים מתפתחים לעיתים יחסים חברתיים והווי בין בעלי הכלבים. כך לדוגמה, גינת הכלבים הראשונה שהוקמה בהרצליה (ברחוב גורדון), זכתה לפופולריות כזו, עד כי מגיעים אליה בעלי כלבים גם מיישובים אחרים, ובעלי הכלבים הפוקדים אותה בקביעות הקימו קהילה בפייסבוק המונה למעלה ממאה חברים. בעלי הכלבים חוגגים במקום ימי הולדת לכלבים ומקיימים אירועים אחרים[4]. גינה ידועה נוספת הזוכה לפופולריות רבה ולקהילה משלה בפייסבוק, שוכנת על הגדה הדרומית של נחל הירקון בפארק הירקון. הגינה משתרעת על שטח של 5 דונם והיא הגינה הגדולה בתל אביב[5]. גינה זו מחולקת לשני מתחמים נפרדים המיועדים לכלבים קטנים וגדולים בהתאמה.
חסרונות
אחד החסרונות העיקריים של גינות הכלבים, הוא שריכוז של כלבים רבים ומשוחררים בתא שטח סגור מוביל לעיתים למריבות בין הכלבים ואף לפציעה. בעיה נוספת שעשויה להיווצר בגינות היא העברת מחלות בין הכלבים, בעיקר שעלת המכלאות, שכן כלבי בית בדרך כלל מחוסנים נגד המחלות השכיחות האחרות. גינת הכלבים עשויה לגרום אי נוחות למתגוררים בשכנות לה, ואלה עשויים לסבול מנביחות הכלבים וממפגעי לכלוך וריח.
קישורים חיצוניים
- סמדר רייספלד, מכשכשים בזנב, באתר הארץ, 2 בנובמבר 2012
- אודות גינות כלבים
- רשימת גינות כלבים בתל אביב
הערות שוליים
- ^ ארז ארליכמן, מדוע אין גינות לכלבים ברוב ערי ישראל?, באתר ynet, 23 באוקטובר 2007
- ^ ASPCA site
- ^ Avoiding On Leash Dog Aggression
- ^ שלומית צור, קהילת האינטרנט של גן הכלבים בהרצליה, באתר mynet הרצליה, 28 באוגוסט 2008
- ^ יואב זיתון, החיים הטובים של כלבי צפון ת"א, באתר mynet (כפי שנשמר בארכיון האינטרנט), 29 בדצמבר 2009
28596544גינת כלבים