ג'רג' הונטי
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. ג'רג' הונטי, במקור דויטש (בהונגרית: Honti György; מישקולץ, 13 בינואר 1920 – בודפשט, 11 בספטמבר 2013)[1] היה מהנדס כימיה יהודי-הונגרי.
קריירה
לאורך הקריירה העמוסה שלו, הונטי עשה בלט והשאיר חותם מתמשך בכמה תחומים; בהנדסה כימית כמו במפעלים כימיים (VEGYTERV) כמהנדס הראשי (לימים המנהל הטכני) הוא השתתף בפיתוח התעשייה הכימית ההונגרית. לאחר פרישתו שיחק תפקיד כמנכ"ל חברת חשבונאות אוסטרית במהלך חילופי המשטר (1990) ומילא תפקיד בולט בארגון חברות ממשלתיות כחברות כלכליות ולאחר מכן בתמיכה בתהליכי הפרטה באמצעות הערכות שווי נכסים וייעוץ לאחר השינוי משטר.
ביוגרפיה
ג'רג' הונטי נולד במשפחה יהודית כבנם של דז'ה דויטש (במקור עובד דפוס, אך לאחר שהשתחרר כסמל בתום מלחמת העולם הראשונה, פתח סנדלריה ואחר כך חנות נעליים) ושל בורבאלה (ברברה) פוסמן. מכיוון שהוריו לא רצו שיפסיד שנת לימודים, הוא החל את לימודיו היסודיים כתלמיד פרטי, "בטרם עת". בשנת 1926 הצטרף לבית הספר היסודי כבר בכיתה ב'.
מאוחר יותר למד בגימנסיה הריאלית יאנוש הונפאלווי במישקולץ, שם התעניין בנושאים הן הומניסטיים והן בנושאים טכניים והיה תלמיד טוב. הוא השתתף (ובדרך כלל ניצח) בכל התחרויות האפשריות וסיים שלישי בתחרות פיזיקה לאומית. הוא סיים את לימודיו בגימנסיה בהצטיינות בשנת 1937.
עד מהרה הוא התחייב למדעי הטבע, נמשך לקריירה ההנדסית, אך מכיוון שהשרטוט לא היה הצד החזק שלו בחר כיוון שבו זה לא היה משנה: הוא רצה להיות מהנדס כימיה. מכיוון שהיה ממוצא יהודי, ולא היה יכול להמשיך את לימודיו בהונגריה בשל חוק הנומרוס קלאוזוס האנטישמי והמפלה, הוא נסע לאוניברסיטת R. Polytechnico di Milano במילאנו. הוא למד במשך חצי שנה (הכשרה תאורטית מקדימה משותפת לכל סטודנטים להנדסה, עם ארבע שעות של ציור חופשי ליום) אך התברר שלא התקבל.
בשנת 1938 החל את לימודיו באוניברסיטת טולוז (Institut de Chimie, לימים Institut de Genie Chimique), שם התגורר עם שניים מעמיתיו הסטודנטים ההונגרים, ארווין גזדג וברנבאש פשטי. הוא סיים בהצטיינות בשנת 1941 כמהנדס כימיה. כבר בשנת 1939 הוא בא בקשר עם תנועת ההתנגדות הצרפתית. אחרי מלחמת האזרחים בספרד אסירים (לוחמים בבריגדה הבינלאומית) הונגרים רבים הועברו למחנה מעצר ליד טולוז והסיוע להם הייתה הפעולה הראשונה בה לקח חלק. במהלך השנים לקח חלק פעיל יותר ויותר בחיי הארגון, משנת 1940 היה חבר בארגון הפרטיזנים שבסיסו היה בריאנסון בדרום צרפת, שם מאוחר יותר הפך פעיל בשכר. הונטי הצטרף להנהגה המקומית בשנת 1943 והועבר לגרנובל. ההנהגה ההונגרית בוטלה בשנת 1944 ובשנת 1945 הונטי חזר להונגריה (שזה עתה שוחררה) דרך איטליה ואוסטריה, לאחר נדידה בת שלושה שבועות.
הוא שלט היטב בשפות קבות לרבות: אנגלית, צרפתית, גרמנית ואיטלקית.
ילדיו: בתו, מריה, פסיכולוגית ילדים, בנו הבכור, פטר, מהנדס מכונות, בנו הצעיר, זולטאן, צלם .
קריירה מקצועית
- בשנת 1945, הצטרף למפעל התרופות המפורסם כינואין (כיום סאנופי), כמהנדס מחקר.
- בשנת 1946 הועבר למחלקת התעשייה במשרד הפיצויים.
- משנת 1948 הפך למנכ"ל המרכז הכימי לעיבוד פחם שזה עתה הוקם. משימתו הייתה ניהול מקצועי ישיר של משימות מחקר ופיתוח בהונגריה, מגיבוש המשימות וכלה במכירות המסחריות.
- משנת 1950 הפך לעובד ב-VEGYTERV, אחת מחברות התכנון הכימי החשובות ביותר באותה תקופה, שם עבד בתחילה כמהנדס תכנון ובהמשך כמהנדס ראשי במתקן. במהלך עבודתו בא במגע הדוק עם ההתפתחויות וההשקעות של חברות כימיקלים הונגריות.
- משנת 1959 עבד תחילה במתחם החברה ולאחר מכן בחברות סחר חוץ כראש מחלקה וכסגן מנהל. משימתו העיקרית הייתה לייבא את המכונות והציוד שהו דרושים לפיתוח כימי ולהשקעות בתחילת שנות השישים (עריכת מחקרי שוק, עריכת תוכניות פיתוח לאומיות לחברות כימיות, עריכת תיקי מכרזים, הערכת הצעות מחיר, הכנת וסיום חוזים וכו')
- הוא ניהל חיי פרישה פעילים, ולאחר פרישתו עבד כמומחה ויועץ ב-VEGYTERV, לשכת התעשייה והמסחר, וכמה ארגונים מקומיים וזרים אחרים.
- בשנת 1985 התבקש על ידי ארגון האו"ם לפיתוח תעשייתי (UNIDO), לבצע סדרת מחקרים שמנתחות את המצב בתעשייה הכימית. המשימה הביאה אותו לווינה למשך שנה.
- בשנת 1989 נכנס לתחום מקצועי חדש לחלוטין: הוא הופקד על ידי משקיעים האוסטרים על הנהלת Interauditor Kft, חברת ביקורת (חשבונאות) בינלאומית שהוקמה באותה תקופה. הוא לקח על עצמו את המשימה רק במשך שנתיים שלוש עד שנמצא יורש מתאים שיחליף אותו, אך משימתו נמשכה בסופו של דבר במשך 17 שנים.
חברויות ופעילויות מקצועיות
- בין השנים 1953 - 1973 - בעבודה חברתית - נשיא המחלקה הבלגית בלשכת המסחר ההונגרית
- מרצה בתוכנית לתואר שני של המכללה הטכנולוגית בבודפשט
- מרצה בכיר באוניברסיטת וספרם (טכנולוגיית תהליכים כימיים)
- סגן יו"ר שלוש התייעצויות של ארגון האו"ם לפיתוח תעשייתי (UNIDO) בנושא תעשיית הדשנים
- יועץ ומומחה למספר פגישות ומחקרים של UNIDO בנושאי תעשיות פטרוכימיה, דשנים ותרופות
- בשנת 1990, כמנכ"ל Interauditor Kft., אחד המייסדים וחבר הנהלת התאחדות התעשייה הכימית ההונגרית (MAVESZ)
- בין השנים 2001 עד 2011 היה יו"ר ועדת הבקרה של התאחדות התעשייה הכימית ההונגרית
- חבר במועצות המדעיות של כמה מכוני מחקר
- נואם מוזמן ונשיא של כמה ועידות וסימפוזיונים בינלאומיים
פרסים והוקרה
- פרס אטווש לוראנד (1980)
- מסדר לאופולד השני ליפוט דרג קצין (1989)
- תעודת MAVESZ ולוח הנצחה[2] (2010) - על פעילויותיו הבולטות לפיתוח בר-קיימא של תעשיית הכימיה ההונגרית
עבודותיו העיקריות
ספרים
- תעשיית החנקן [3] (1976) - ספר סיכום בן שני כרכים בנושא כישורי ייצור חנקן ואמוניה מסת"ב 963-05-0228-3
- Nitric Acid and Fertilizer Nitrates-חומצות חנקן וחומרי דישון (מחבר משותף, Marcel Dekker Inc, 1985, ניו יורק) מסת"ב 0-8247-7332-2
מחקרים
- Case study on the energy conservation in the ammonia production processes (Economic Comission for Europe, 1980)
- Case study on the Energy in the Nitrogen Industry (European Economic Commission)
- ''Energy conservation in the Fertilizer Industry - שימור אנרגיה בתעשיית הדשנים '' (יועץ, הבנק העולמי, 1982, וושינגטון)
- UNIDO Model Form of Cost Reimbursable Contract For the Construction of Fertilizer Plants (מומחה, 1982-1985)
- UNIDO Model Form of Turnkey Lump Sum Contract for the Construction of Fertilizer Plants (מומחה, 1982-1985)
- UNIDO Model Form of Turnkey Lump Sum Contract for the Construction of Fertilizer Plants (מומחה, 1982-1985)
- UNIDO Model Form of Semi-turnkey Contract for the Construction of Fertilizer Plants (מומחה 1982–1985)
- Sectoral Study on the Hungarian Chemical Industry (with special emphasis on the petrochemicals) (יועץ ומנחה Bank, 1984)
- The Petrochemical Industry in Developing Countries: Prospects and strategies (UNIDO, 1985)
- Capital Cost Control of Fertilizer Projects (UNIDO, 1986)
- '‘Development of the Hungarian Intermediates Subsector’' (יועץ ומנחה, World Banks, 1986-1987)
- '‘Development of the Hungarian Petrochemical Subsector’' (יועץ, World Banks, 1986-1987)
- Technology Profile on Mini-fertilizer Plants (UNIDO, 1987)
לקריאה נוספת
- נאום הספד של ד"ר אישטוואן בלאז'ק, מנכ"ל תעשיות כימיות יחנקן בע"מ. בפטפירדה, בהלווייתה של ג'רג' הונטי ב-30 בספטמבר 2013
- קורות חיים עכשוויים
הערות שוליים
- ^ https://www.rfmlib.hu/hu/content/evfordulok-borsod-abauj-zemplen-megyeben-2020
- ^ Honti György elismerése(הקישור אינו פעיל, 2020-07) (MAVESZ, 2010)
- ^ The Nitrogen Industry (Akadémiai Kiadó, 1976)
31616541ג'רג' הונטי