ברית עולם - המרכז העולמי לבני נח
ברית עולם - המרכז העולמי לבני נח הוא מרכז הפועל מירושלים על מנת לתת הדרכה לבני נח ברחבי העולם. המרכז הוקם בשנת תשע"א - 2011 על ידי הרב אורי שרקי, העומד בראשו. המרכז הוקם בעקבות פניות מצד בני נח המבקשים הדרכה רבנית ומתוך עמדה שלפיה יש להפיץ כיום את המסר האוניברסלי של היהדות. לפי נתונים של הארגון משנת תשע"ד – 2014, המרכז עומד בקשר עם 56 קהילות בני נח, וכן אנשים נוספים, בכשבעים מדינות[1].
רקע
בשנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20 החלה להתפתח בארצות הברית תנועה של בני נח בראשות וונדל ג'ונס (אנ'), אשר ביקשו לקבל הדרכה רוחנית מהעם היהודי כיצד לחיות על פי רצונו של אלוקי ישראל, ללא גיור. תופעה זו התרחבה עם השנים, הן בקרב יחידים והן בקרב קהילות המבקשות לחיות כבני נח.
אנשי הארגון רואים בהקמת מדינת ישראל נקודת מפנה היסטורית, המשליכה גם על היכולת להפיץ את המסר היהודי בעולם. המרכז פוליטי היהודי בישראל מאפשר פתחון פה ליהודים כאומה, כיישום של הפסוק: "כי מציון תצא תורה, ודבר ה' מירושלים"[2]. ישנם ארגונים נוספים בעולם המעניקים הדרכה לבני נח. ברית עולם הוקם במטרה להתפתח לזרוע רשמית של מדינת ישראל.
השקפה ומטרות
הארגון מדגיש את המסר האוניברסלי של היהדות, רעיון שאותו מפתח הרב שרקי בהמשך למשנתם של הרב אברהם יצחק הכהן קוק ובעקבותיו הרב יהודה ליאון אשכנזי. לאחר אלפי שנות גלות חזר העם היהודי לארצו והקים בה מרכז לאומי. ממרכז זה נתבע הייעוד האוניברסלי של נבואת אברהם: "ונברכו בך כל משפחות האדמה". העם היהודי נושא את דבר ה' לאנושות כולה; לא רק ליחידים, אלא גם ובעיקר לחברות, לאומות, למדינות ואף ל"כפר הגלובלי" האוניברסלי. המרכז שואף לסייע בידי המעוניינים בכך להקים קהילות בני נח בעולם.
ההדרכה הניתנת במרכז היא שעל מנת להיות בן נח, על המועמד להכיר בעם היהודי ובמדינתו. על גבי עמדה זו, על האדם לקבל על עצמו את קיום שבע מצוות בני נח:
- איסור עבודה זרה
- איסור גילוי עריות
- איסור שפיכות דמים
- איסור אכילת אבר מן החי
- איסור ברכת השם (גידוף)
- איסור גזל
- הקמת בתי דין - כלומר מערכת משפט שתדאג לקיום מצוות אלה, ושמירה על הסדר האזרחי
לאחר מכן יכול בן נח להוסיף מצוות נוספות כפי רצונו - עדיף לאחר התייעצות עם רבנים. ישנם הרוצים להוסיף ברכות ותפילות לחיי היום יום שלהם, ישנם הרוצים ולחגוג את חגי ישראל תוך אימוץ התוכן הערכי שלהם, ואף ללמוד חלקים מתורת ישראל או לקיים מצוות נוספות.
הבשורה היהודית אינה מתמצה רק בכינון דת חדשה-ישנה, אלא בחברת מופת הבנויה על חיי קודש בשלל תחומי החיים, ושקיומה מושתת על אדני הצדק והמוסר שבדברי הנביאים.
מטרות נוספות של המרכז:
- הכרה רשמית של מעמד "בן נח" על ידי מדינת ישראל.
- יצירת שיח פנים-יהודי וכלל-עולמי לגבי תוכן חייו של בן נח.
- הוצאה לאור של ספרי תפילה ולימוד, וכמו כן חומרי הדרכה.
- הכשרת מנהיגות להדרכת בני נח ברחבי העולם.
- שיתוף פעולה עם יהדות התפוצות לקשר עם בני נח והדרכתם.
תוכניות ומיזמים בולטים
- קשר עם בני נח ברחבי העולם - על פי נתוני המרכז, הוא מצוי בקשר, נכון ל-2013, עם בני נח במדינות אלה: ארצות הברית, קנדה, צרפת, הולנד, בלגיה, איטליה, רוסיה, אוקראינה, קזחסטן, בלרוס, פולין, הפיליפינים, אינדונזיה, אקוודור, מקסיקו, צ'ילה, פרגוואי, פוארטו ריקו, גואטמלה, ברזיל, קוסטה ריקה, ונצואלה, קולומביה, חוף השנהב, טוגו. באמריקה הצפונית נמצא המרכז בקשר עם יותר מ-2000 בני נח, באמריקה הדרומית עם כ- 1500 בני נח, בגוש הסובייטי - מעל 250, באירופה - כ- 400, בפיליפינים - 800, באפריקה - 20. תדירות הקשר עם בני נח ברחבי העולם נעה בין קשר שבועי על ידי לימוד משותף, וקשר מזדמן כאשר עולות שאלות המצריכות מענה.
- אתרי אינטרנט - המרכז הקים אתרי אינטרנט במספר שפות, ובהם חומר לימודי עבור בני נח - בסרטונים ובמאמרים. כמו כן הקים המרכז מספר דפי פייסבוק.
- שידורים חיים מישראל של שיעורים לבני נח בעולם - על מנת ליצור מפגש לימודי חי, שבו יכולים הלומדים לשאול ישירות את המרצה שאלות. בשפה הרוסית מתקיים שידור חי מדי שבוע, בשפה האנגלית פעמיים בחודש, בשפה הספרדית פעמיים בשבוע, ובשפה הצרפתית פעמיים בחודש.
- סיורים לימודיים בישראל - אירוח קבוצות בישראל תוך שילוב סיורים וימי לימוד, על מנת להכיר טוב יותר את העם היהודי ואת תוכן החיים כבני נח. עד לשנת תשע"ג - 2013 התקיימו 6 סיורים בהם השתתפו כ-300 איש.
- סמינרים בחו"ל - ארגון ימי הרצאות, תוך שימת דגש על שיתוף פעולה עם ארגונים יהודיים מקומיים. עד לשנת תשע"ג - 2013 התקיימו 5 סמינרים כאלה, בהם השתתפו 850 איש.
- מענה לשאלות בני נח - באתרי האינטרנט ישנה אפשרות לשלוח שאלות לרבנים. השאלות והתשובות מתפרסמות באתרים. בשאלות יסוד מקיימים רבני המרכז התייעצות לפני פרסום התשובה.
- בתי דין לקיבול בני נח - על מנת להיחשב באופן רשמי כבני נח, על המועמדים לקבל על עצמם בפני בית דין של שלושה יהודים את קיום שבע מצוות בני נח. עד לשנת תשע"ג - 2013 עברו "קיבול" 250 איש בבתי דין של המרכז.
לקריאה נוספת
- אברהם לבני, שיבת ציון נס לעמים, אל ארצי, ירושלים תשנ"ה (בתוספת הקדמה מאת הרב אברהם יהושע צוקרמן, תרגם והוסיף הערות, מקורות ומראי מקומות הרב אורי שרקי)
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ ע"פ תיאור המרכז באתר הבית של הארגון בעברית
- ^ ספר ישעיהו, פרק ב', פסוק ג'