בעצמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Crystal Clear app help index.svg
ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך שניתן לשפר את מקורותיו
בערך זה יש מקורות, אבל ניתן וכדאי לשפר את המקורות שכבר קיימים בו.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

בעצמי הוא ארגון חברתי הפועל לקידום ושילוב בתעסוקה של אוכלוסיות מעוטות-הזדמנויות בישראל. הארגון מסייע לנשים ולגברים השרויים באבטלה מתמשכת או בתת-תעסוקה להשתלב בתעסוקה יציבה והוגנת. כ-9,000 נשים וגברים מצטרפים לתוכניות מדי שנה. הארגון הוקם בשנת 1995 על ידי מיכל פרבר, אשת חינוך. מנכ"לית העמותה היא נירה צימלס, והיו"ר הוא גיורא עופר.

פעילות הארגון

ארגון "בעצמי" מפתח ומפעיל תוכניות תעסוקה בלמעלה מ-100 מוקדים ברחבי ישראל. בתוכניות מעניקים למשתתפים ליווי והדרכה לאורך תקופה משמעותית (לרוב, כשנה), ללא תשלום.

כ-9,000 נשים וגברים משתלבים מדי שנה בתוכניות, בהן הם מקבלים ליווי אישי מתמשך בשילוב סדנאות קבוצתיות. תוכניות הארגון מסייעות למשתתפים גם בהתמודדות עם תהליכי השינוי האישיים, המשפחתיים והקהילתיים, הנגזרים מהשינוי בתחום התעסוקתי.

בנוסף לתוכניות המתקיימות ביישובים, מפעיל הארגון את תעסו-קו - שירות סיוע טלפוני ארצי למובטלים ולמחפשי עבודה, המעניק תהליך ליווי, תמיכה והכוונה בטלפון.

תוכניות

תעסוקה לרווחה

תוכנית המיועדת למשפחות המוכרות על ידי גורמי הרווחה. בתוכנית ניתן דגש על שילוב בין ההתנהלות הכלכלית של משק הבית לבין תהליכי השינוי התעסוקתי של ההורים. במסגרת התוכנית, עומד לרשותה של כל משפחה גם סל שירותים שנועד לממן שירותים וכלי עזר שיקלו על השתלבות ההורים בעולם העבודה. במרכז התכנית עובד סוציאלי תעסוקתי.
את התוכנית יזם ומוביל משרד הרווחה והשירותים החברתיים, בפיתוח משותף עם העמותה, ובשותפות עם קרן אריסון.

אשת חיל - ריאדיה

התוכנית מיועדת לאמהות מחברות מסורתיות או במעבר תרבותי, כגון: יוצאות אתיופיה, קווקז, והחברה הערבית, כשמרבית המשתתפות הן ללא ניסיון תעסוקתי ובעלות השכלה נמוכה. התוכנית מעניקה כלים לאמהות המבקשות להשתלב בעולם העבודה, ומסייעת לגשר על פערים כפערי שפה ומחשב, הכוונה בהתנהלות משק הבית בזמן שהאם בעבודה ועוד. התוכנית מבוססת על מודל "השמה תחילה" ומעניקה למשתתפות ליווי של כשלוש שנים. את התוכנית מוביל משרד הרווחה והשירותים החברתיים בשותפות הרשות לפיתוח כלכלי במגזר המיעוטים במשרד ראש הממשלה. התוכנית נוסדה ב-1995 על ידי ג'וינט ישראל-תב"ת, המלווה את התוכנית, והפעלתה המקצועית נעשית על ידי העמותה.

מיפנה - מסאר

תוכנית עצמאית של הארגון, שפותחה בשנת 2006. התוכנית מתמקדת בתהליך הקבוצתי, במקביל לליווי אישי למשתתפים, כבסיס ליצירת שינוי אישי ותעסוקתי. התוכנית נותנת מענה למגוון רחב של אוכלוסיות: גברים ונשים, יהודים וערבים, חילונים, דתיים וחרדים, צעירים ומבוגרים, ומשמשת את הארגון כבסיס לתהליכי פיתוח ייחודיים בתחום התעסוקה, והתאמה עבור צרכים וקהלי יעד שונים, לדוגמה: מודל ייחודי למשפחות חרדיות, עבודה עם נשים ערביות בנות 40+ ועוד. התוכנית פועלת בשותפות עם הרשויות המקומיות בהן היא פועלת ובתמיכתם של גורמים שונים מהמגזר העסקי והפילנתרופי.

מיפנה – למשפחה החרדית

תוכנית לשילוב משפחות מהציבור החרדי במעגל תעסוקה. התוכנית הייחודית מיועדת למשפחות המוכרות לגורמי הרווחה ולקופות צדקה עירוניות, בהן גילאי ההורים הם 25–45. התוכנית פועלת לשילוב האבות בתעסוקה תוך תמיכה במקביל בהמשך התמדתן של האמהות בעבודתן. בתוכנית ניתן דגש על שילוב בין ההתנהלות הכלכלית של משק הבית (בשיתוף עמותת פעמונים) לבין תהליכי השינוי התעסוקתי של ההורים. התוכנית פועלת בשותפות עם הרשויות המקומיות ובתמיכתם של גורמים שונים מהמגזר העסקי והפילנתרופי.

שח"ם

ראשי התיבות של "שואפים, חולמים, מצליחים" – תוכנית שמטרתה להעניק לילדי הקהילה האתיופית ואחרים, החיים בעוני, לפתוח אופק לנתיב של הצלחה, השכלה ותעסוקה. בתוכנית מושם דגש על חיזוק המיומנויות של הילדים והאמונה שלהם בעצמם, פיתוח תפיסת העתיד שלהם, וקידום מענה מותאם ומיטבי לצרכיהם בהווה. התוכנית מתמקדת בשיפור התפקוד הלימודי והחברתי של הילדים, רכישת כישורי חיים, חיזוק תחושת המסוגלות העצמית, הבנת הקשר בין מאמץ בהווה (לימודים) לתוצאה עתידית (תעסוקה), הנגשת ידע על תעסוקה והשכלה ותיווך בין המסגרות החינוכיות לשירותי הרווחה. במסגרת התוכנית, חונכות בנות שירות לאומי את הילדים בבית המשפחה ובבית הספר. התוכנית פועלת במסגרת המחלקות לשירותים חברתיים, באמצעות רכזות יישוביות, רובן עובדות סוציאליות, ובשותפות עם הרשויות המקומיות בהן היא פועלת, משרד החינוך, עמותת בת-עמי, וגורמים מהמגזר העסקי והפילנתרופי.

תחומי פעילות נוספים

  • הארגון פועל בשיתופי פעולה עם מעסיקים (חברות עסקיות, שירותים קהילתיים, וגורמים המתמחים בליווי יזמות עסקית זעיר) לטובת שילוב בתעסוקה המתאימה לשאיפות וכישורי משתתפי תוכניות התעסוקה.
  • "בעצמי" מפתח מגוון שירותים לקידום תעסוקה עבור ארגונים המבקשים להרחיב את פעילותם בקידום תעסוקה. בין הארגונים נמנים מחלקות לשירותים חברתיים, מרכזי עצמה ונושמים לרווחה, תוכניות חברתיות, ארגונים עסקיים ועוד, המעוניינים בהרחבת והעמקת השירות ללקוחותיהם. בין השירותים: מפגשי אוריינטציה עם עולם התעסוקה, הכשרות לצוותים, השתלמויות בנושאי קידום תעסוקה, ליווי תעסוקתי פרטני ללקוחות ועוד.
  • הארגון פועל במגוון מישורים לקידום תעסוקה של אוכלוסיות מעוטות-הזדמנויות, ביניהם: נוכחות בוועדות ציבוריות, שיתופי פעולה רב מגזריים, הדרכה באקדמיה של פרופסיית עבודה סוציאלית תעסוקתית.
  • הארגון הקים, בשיתוף עם האוניברסיטה העברית, את המרכז האקדמי לעבודה סוציאלית תעסוקתית באוניברסיטה העברית, שנפתח בשנת 2018. בין הדמויות הבולטות במועצה הציבורית המייעצת של המרכז סיגל שלח, מימי אייזנשטדט, ג’וני גל וניצה (קלינר) קסיר.[1]
  • ארגון בעצמי שותף בהובלת הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה, פורום שהוא קואליציה תלת-מגזרית של ארגונים אשר חברו יחדיו כדי לקדם יישום של תעסוקה מגוונת בסביבה העסקית בישראל. בין חברי הדירקטוריון נמצאים דני גל מנכ"ל קו משווה, מיכל דן הראל, מנכ"לית מנפאואר, ניצה (קלינר) קסיר בכירה בבנק ישראל וסיגל קנוטופסקי, מנכ"לית עולים ביחד. משנת 2018 ארגון בעצמי אף מעניק בית לפעילות הפורום.[2]

פרסים

בשנת 2015 נבחרה התוכנית "מרווחה לעבודה" של "בעצמי" כאחת משלוש הזוכות לשנת 2015 בפרס חזני לחדשנות בשירותי רווחה. בין הנימוקים לבחירתה הזכירה הוועדה בראשות ניצה קסיר מבנק ישראל (ועדה שהורכבה כולה מבכירים נוספים במשק): "פעילותו של צוות העמותה המועמד, מדגימה מקצועיות לעילא וחדשנות, מתוך תפיסה מקיפה של קידום תעסוקתי ושל הקשר שלו למערכת המשפחתית של הפרט הזקוק לקידום זה. מקצועיות וחדשנות זו ראויות לפרס".[3]

ארגון בעצמי נבחר עם נט"ל, בכנס האפקטיביות, כעמותה האפקטיבית ביותר לשנת 2017.[4]

הוועד המנהל

בראש הוועד המנהל של הארגון עומד גיורא עופר, מנכ"ל קבוצת דיסקונט לשעבר, ולאחר מכן, יו"ר קרן להב. סגן היו"ר הוא צבי טרופ, יו"ר דירקטוריון רפא"ל לשעבר, ולצידם עו"ד יוסף ויצמן, המשנה לראש לשכת עורכי הדין ועוד אישים מתחומי הרווחה, ניהול מלכ"רים, ניהול כספים, אקדמיה, עבודה סוציאלית-תעסוקתית ותחומים נוספים.

היסטוריה

את "העמותה ליזמות בינתחומית", לימים ארגון "בעצמי", הקימה בשנת 1995 היזמת ואשת החינוך מיכל פרבר. העמותה הוקמה מתוך רצון להניע שינוי עומק באופן ההוראה במערכת החינוך והיא עסקה בהפעלת מיזמים חינוכיים לילדים והכשרה של צוותי הוראה.

"רציתי לתת לילדים כלים ליזמות אישית, רציתי להביא לשינוי בתוך מערכת החינוך ולתת למורות כלים לצאת מחוץ לכותלי הכיתה לתוך חוויות של למידה אותנטית. הילדים הגיעו אחת לשבוע ליום של התנסויות ולמידה פרויקטלית בתחומי התחנה הישנה. ראינו אותם מוציאים לפועל את הדברים שהיו חשובים להם." (מיכל פרבר) [דרוש מקור]

בשנת 2003 לקחה על עצמה העמותה את הפעלת תוכנית שח"ם – שואפים, חולמים, מצליחים. התוכנית פותחה על ידי הג'וינט עבור ילדים מהאוכלוסייה האתיופית, ונכנסה להפעלה ולפיתוח מקצועי בעמותה. בתהליכי הפיתוח בשח"ם נוסף רכיב חדש - פיתוח תפיסת עתיד שאפתנית. הילדים עוברים תהליך של חיזוק המיומנויות, תחושת המסוגלות והאמונה בעצמם, ומרחיבים את היכולת שלהם לדמיין טווח אפשרויות של לימודים ותעסוקה בעתיד. זיהוי הצורך בקידום תעסוקה, יחד עם הרצון להרחיב את קהל היעד גם לנשים מעוטות הזדמנויות שרוצות להשתלב בתעסוקה, הביאו להרחבת הפרויקט לעבודה עם נשים בשכונת סלע בנתניה בפרויקט שנקרא אז 'נשים ונפלאות'.

במהלך השנים התרחבה התוכנית ליישובים נוספים, ומתוך ההיכרות עם השטח התבססה ההבנה בדבר החשיבות הרבה של תחום התעסוקה לשינוי אישי וחברתי. במקביל להתפתחות הארגון עברו משרדי העמותה מהתחנה המרכזית הישנה, למעין "עליית גג" קטנטנה ברחוב יגאל אלון בתל אביב.

בעקבות ההתנסות בתחום התעסוקה, ומתוך הבנת הצורך הדחוף בשינוי מפת התעסוקה בישראל הוחלט על ידי הוועד המנהל של העמותה להתמקד בתעסוקת מבוגרים ככלי מרכזי לצמצום עוני והדרה. בשנת 2004 שונו מטרות העמותה והחזון שלה, ואיתם גם השם שהותאם לכיוון החדש - בעצמי. בין השנים 2003–2007 הושקעו משאבים רבים בפיתוח של מודל מקצועי שיאפשר עבודה מיטבית עבור נשים בתעסוקה. כך נולדה תוכנית 'מיפנה-מסאר' אשר ליוותה נשים בתהליך משמעותי של שינוי אישי ותעסוקתי. בהמשך הורחבה התוכנית גם לעבודה בקבוצות מעורבות ובקבוצות גברים.

העשור הראשון של שנות ה-2000 התאפיין בגדילה והתפתחות של הארגון. תוכניות שונות, הופעלו אדמיניסטרטיבית ומקצועית על ידי הארגון במסגרת מכרזים ומיזמים משותפים. בהמשך התקבלה החלטה להתמקד בעיקר בהפעלת תוכניות בהן מתאפשר לארגון, מעבר לאדמיניסטרציה הדרושה, להביא לידי ביטוי גם את הערכים, תפיסת העולם הארגונית והניסיון המקצועי שנצבר בפיתוח והפעלה של מודלים ייחודיים בתחום.

על מנת לספק תשתית לפעילות הגדלה והולכת, עבר מטה הארגון בשנת 2007 למשרדים חדשים בבנין פנורמה שבדרום תל אביב.

בשנת 2008 מתוך רצון לתת מענה בפריסה גאוגרפית רחבה לאוכלוסיות מגוונות, הוביל להקמה של קו הסיוע "תעסו-קו", עבור מפוטרים ומחפשי עבודה. כיום מתנדבי תעסו-קו נותנים שירותי ייעוץ וליווי טלפוניים ללמעלה מ-1000 פונים המתמודדים עם אבטלה ותת-תעסוקה.

מאז הקמת העמותה, מתוך שאיפה להרחיב את מוטת ההשפעה של הפעילות, קודמו שיתופי פעולה עם משרדי הממשלה השונים. העמותה נבחרה בשנת 2011 להפעלת תוכנית תעסוקה לרווחה של משרד הרווחה. בשיתוף פעולה עם משרד הרווחה והקרן המשפחתית ע"ש תד אריסון התרחבה פעילות הארגון לרחבי הארץ, ולאזורי פריפריה. התובנות, שהתבססו על הניסיון בשטח ועל המודל שפותח ב'מיפנה מסאר', הוטמעו בתחום הסיוע לאנשים מחוץ למעגל העבודה, ולעובדים בתת-תעסוקה. כיום המודל שפותח ב'מיפנה מסאר' מיושם, בהתאמה לאוכלוסייה, במסגרת התוכנית.

בשנים הראשונות להפעלת תעסוקה לרווחה פותחה העבודה הסוציאלית התעסוקתית כמקצוע מובחן. כיום עובדות סוציאליות תעסוקתיות הן חלק בלתי נפרד מצוותי הרווחה, והמקצוע נלמד כחלק מתוכנית ההכשרה לעובדים סוציאליים ב'מרכז האקדמי לעבודה סוציאלית תעסוקתית' באוניברסיטה העברית.

בשנת 2013 חזרה תוכנית אשת חיל להפעלה בארגון (בין השנים 2006–2010 הופעלה התוכנית בהפעלה אדמיניסטרטיבית בלבד). עם כניסתה הוכפל היקף הפעילות בתוך שנה אחת בלבד והיתפרס על פני הארץ כולה. גדילה זו המשיכה את מהלך ההתפתחות של הארגון וביסוסו כארגון תעסוקה מוביל. כיום עובדים בארגון כ-140 עובדים והמחזור הכספי, שעמד בשנת 2003 על כ-470 אלף שקלים, עמד בשנת 2018 על כ-24 מיליון שקלים.

בהמשך להרחבה לקהלי יעד חדשים, בשנת 2016 פותחה תוכנית מיפנה למשפחה החרדית, ובשנת 2017 נכנס ארגון "בעצמי" לניהול המקצועי של תוכנית "מעברים" לקידום תעסוקה במגזר הכפרי.

בשנת 2019 נכנסה להפעלה התוכניות "דף חדש" לסיוע לנשים נפגעות אלימות יוצאות מקלטים וילדיהן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הקמת מרכז אקדמי לעבודה סוציאלית תעסוקתית
  2. ^ בעצמי מעניק בית לפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה
  3. ^ תוכנית רווחה לתעסוקה זוכת פרס חזני, באתר "בעצמי"
  4. ^ "בעצמי - העמותה האפקטיבית לשנת 2017! - Batzmi". Batzmi. 2017-05-16. נבדק ב-2017-06-28.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0