בית הקברות הצבאי בקוהימה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית בית קברות ריקה. בית הקברות הצבאי בקוהימה (Kohima War Cemetery) ממוקם בליבה של העיר קוהימה, בירת מדינת נאגאלנד שבצפון-מזרח הודו. קבורים בו 1,420 חיילי צבא בריטניה וצבא הודו הבריטית שנהרגו בלחימה נגד הצבא היפני במהלך מלחמת העולם השנייה. רובם נהרגו באותו אתר או בקרבתו במהלך קרב קוהימה באפריל 1944. באתר ניצבת אנדרטה הנושאת את אפיטף קוהימה.

רקע

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
מראה בגבעת חיל המצב לאחר הקרב

קרב קוהימה ניטש במלחמת העולם השנייה בצפון-מזרח הודו. הצבא היפני, שכבש את בורמה שנתיים ויותר קודם לכן, חצה ב-4 באפריל 1944 את גבולה עם הודו בניסיון להשתלט על חלקים מהמדינה, שהייתה אז מושבה של האימפריה הבריטית וכדי לסכל התקפה בריטית מהודו אל בורמה. הארמייה היפנית ה-15 תקפה את קוהימה ואת העיר אימפאל שמצפון לה והטילה עליהן מצור, אך לא הצליחה לכבוש אותן, ובסופו של דבר נוצחה בהתקפת נגד של כוחות בריטים והודים. הקרב, שנמשך עד 22 ביוני, נחשב לאחד הקרבות המכריעים במערכה בהודו ובורמה.

קרב הרואי ניטש בגבעת חיל המצב (Garrison Hill), חלק מרכס קוהימה, שהיווה מעוז התנגדות בריטי-הודי. הגבעה הוחזקה על ידי כוח בריטי-הודי קטן של כ-2,500 איש, חלקם לא-לוחמים. כוח זה היה נצור במשך 13 יום (6 עד 18 באפריל) והחזיק מעמד מול התקפות חוזרות ונשנות של יחידות מהדיוויזייה היפנית ה-31. גם לאחר שנפרץ המצור על ידי הדיוויזיה הבריטית ה-2 וחיל המצב הוחלף נמשכה לחימה עזה על המתחם במשך מספר ימים, שבמהלכם התנהלו קרבות פנים אל פנים בין הצדדים. קרב זה זכה לכינוי "סטלינגרד של המזרח". בסך הכל נגרמו לכוחות הבריטים-הודים במקום כ-4,600 אבידות וליפנים כ-5,800.

בית הקברות

מתחם בית הקברות, שצורתו כאליפסה, משתרע על פני חלק משטחה של גבעת חיל המצב בקוהימה, כולל פסגתה. הוא כולל גם את השטח שבו ניצבו מגרש טניס ובונגלו ששימש את סגן המושל המקומי, שעליהם ניטשה לחימה מרה. שניהם חרבו במהלך הקרב, וגבולות מגרש הטניס מסומנים כיום על ידי פסי בטון לבנים. בית הקברות כולל 17 חלקות קבורה הממוקמות על גבי טרסות. בנקודה הגבוהה ביותר במתחם, באתר מגרש הטניס, ניצב מבנה מחסה משמש וגשם ועליו מוצב צלב ההקרבה.

במקום נקברו 1,420 חיילים, מהם 963 בריטים ו-304 הודים וכן חמישה קנדים ושלושה אוסטרלים (אנשי צוות אוויר). היתר - 145 - הם אלמונים. מצבות החללים אינן מצבות הלוח האנכיות השכיחות בבית הקברות הצבאיים של האימפריה הבריטית, אלא מצבות ארד נמוכות ושטוחות. בין הקברים המסומנים בסימול היחידה לה השתייך החייל ודתו, ישנם לפחות חמישה קברים של לוחמים יהודים.

באתר ניצבת גם אנדרטה לזכר 917 חיילים הודים שנהרגו וגופותיהם נשרפו בהתאם לאמונתם. אפרם פוזר לידה. האנדרטה נחנכה על ידי פילדמרשל ויליאם סלים, שהיה מפקד הארמייה הבריטית ה-14, שלחמה בבורמה.

אנדרטה נוספת בשטח בית הקברות מוקדשת לגדוד השני של רגימנט דורסטשייר.

אפיטף קוהימה

אנדרטת הדיוויזיה ה-2

בקצהו המזרחי של האתר ניצבת אנדרטה לחללי הקרב מהדיוויזייה הבריטית ה-2. זהו סלע מחודד, הניצב על גבי בסיס רבוע בפתחה של חצר קטנה, שעל כתליה נרשמו שמות החללים. על גבי הבסיס קבוע לוח זיכרון. בראש הסלע, המתנשא עד לגובה של 4.6 מטרים, חרות צלב. מתחתיו נקבע לוח נוסף הנושא את האפיטף, שזה לשונו:

When you go home
Tell them of us and say
For your tomorrow
We gave our today

טקסט זה מיוחס למשורר האנגלי ג'ון מקסוול אדמונדס (John Maxwell Edmonds) ‏(1875-‏1958). מילותיו אלו זכו לפרסום עולמי והן מושמעות בטקסי הזיכרון בימי הזיכרון בבריטניה ובחלק ממדינות האימפריה הבריטית לשעבר.

בית הקברות תוכנן על ידי האדריכל קולין סנט קלייר אוקס (Colin St. Claire Oaks), הוקם על ידי ועדת חבר העמים לקברי מלחמה ומתוחזק על ידיה.

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

25110375בית הקברות הצבאי בקוהימה