בית הצלם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בית הצלם
(למפת ירושלים העתיקה רגילה)
 
בית הצלם
בית הצלם
"בית חיים קרמן" שבמתחם בית הצלם

בית הצלם הוא בניין ברחוב שייח' ריחאן השוכן בחלקו הצפוני של הרובע המוסלמי בעיר העתיקה בירושלים, בדרך בין בית ויטנברג למתחם שער הפרחים.

היסטוריה

הבית נרכש בשנת תשמ"ט (1989) על ידי עמותת עטרת כהנים, באמצעות תרומתו של המליונר היהודי האמריקאי סם דומב[1]. נקרא "בית הצלם" מכיוון שאיתורו אירע כאשר איש עמותת עטרת כהנים טילפן לצלם, והשיחה הגיעה בטעות לבעלים הערביים של הבית ולמכירתו לעמותה.[2] מתי דן יו"ר עמותת עטרת כהנים תיאר את נסיבות הרכישה:

"לפני 12 שנים הבאנו את מיכאל דקל, שהיה אז סגן שר הביטחון, לסיור בשטח. הזמנו צלם ממשרד סמוך לכותל, ולאחר שסיים את הצילומים, הלך לדרכו. בתום הסיור לחצה עלינו המזכירה של דקל שנביא לה את התמונות. יצאנו לחפש את הצלם, והוא נעלם כאילו בלעה אותו האדמה. במשרד הוא לא היה, וכשצלצלנו לביתו הקו היה תפוס כל הזמן. יום אחד ניסינו לצלצל אליו שוב, וענה אדם במבטא ערבי. הבנו שזה לא הצלם, אך כיוון שכבר דיברנו, שאלנו אותו: `אתה רוצה למכור לנו את הבית שלך בעיר העתיקה?` והוא הסכים. הבית שלו היה מדהים – 15 חדרים וחלון הצופה לרצפת הר הבית. הסיבה היחידה שהגענו אליו היתה טעות במספר – הספרות במספר הטלפון של הצלם ושל אותו ערבי היו זהות פרט לספרה אחת, וכשניסינו לחייג לצלם הגענו בטעות לאותו ערבי. בעיני זו ממש השגחה אלוקית, איך בזכות טעות במספר זכינו לבית סמוך למקום המקדש.[דרוש מקור]

הבית יושב על ידי יהודים בקיץ תשמ"ט (1989).

בשנת 1998 נרצח תושב "בית הצלם" חיים קרמן, ולאחר מותו נקראה דירת מגוריו על שמו - "בית חיים קרמן"[3]. בעקבות הרצח החליטו אנשי עמותת עטרת כהנים לאכלס שני מתחמים שהיו בבעלותה: הראשון היה מתחם שער הפרחים והאחר שכן ברחוב ויה דולורוזה. בעקבות הרצח הוקמה, לאחר כשנה, עמדת משטרה המאוישת 24 שעות ביממה[4].

עמותת עטרת כהנים הגישה תוכניות למעבר תת-קרקעי מבית הצלם למערת צדקיהו הסמוכה אליו. לפי מתי דן נעבר כזה יתרום לביטחון המקום. עד כה התוכניות טרם אושרו[5]. באוקטובר 2013 התגוררו במתחם שש משפחות יהודיות.

אדריכלות

מרפסת התצפית

על גג הבית הוקמה מרפסת תצפית, ממנה נשקף נוף העיר העתיקה וסביבתה, כולל רצפת הר הבית. עמותת "רחובות העיר ימלאו" מביאה קבוצות יהודים לאתר בחול המועד, כדי לקיים מצוות עלייה לרגל וראיית מקום המקדש.

לקריאה נוספת

  • לחיים בירושלים, הוצאת חיבת ירושלים, ירושלים - ה'תש"ס, (2000).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הצלם בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ הר המריבה – המאבק על הר הבית, יהודים ומוסלמים, דת ופוליטיקה, הוצאת כתר, 1995. מסת"ב 9650705155. עמוד 197
  2. ^ כל יום שחרור ירושלים, באתר בשבע - ערוץ 7, 13 במאי 2004
  3. ^ דף לזכר חיים קרמן, ב"לעד" – אתר לזכר האזרחים חללי פעולות האיבה
  4. ^ דברי ניצב משנה רענן טל מפקד משטרת העיר העתיקה, "לחיים בירושלים", עמ' 337.
  5. ^ מסע במנהרות הזמן, הארץ



הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
בית הצלם21881215