בית הפרלמנט (קנברה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
בית הפרלמנט
חזית המשכן, כאשר בראשו מתנופף דגל אוסטרליה
חזית המשכן, כאשר בראשו מתנופף דגל אוסטרליה
מידע כללי
סוג משכן פרלמנט
כתובת גבעת הקפיטל (Capital Hill)
מיקום קנברה, טריטוריית הבירה האוסטרלית
מדינה אוסטרליהאוסטרליה אוסטרליה
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה 19811988 (כ־7 שנים)
אדריכל רומלדו גיורגולה
מידות
גובה (351 רגל) 107 מטר
שטח 250,000 מטר רבוע
קומות 3
http://www.aph.gov.au/
טקס חניכת הפרלמנט במעמד אליזבת השנייה, מלכת הממלכה המאוחדת, 1988

בית הפרלמנטאנגלית: Parliament House) הוא משכנו של הפרלמנט האוסטרלי. בית הפרלמנט שוכן בעיר קנברה, בירת אוסטרליה. הבניין עוצב על ידי מיטשל וג'יורגולה תורפ, קבוצת אדריכלים מניו יורק סיטי, ונחנך לראשונה ב-9 במאי 1988 על ידי אליזבת השנייה, מלכת אוסטרליה. עלותה של בניית בית הפרלמנט נאמדת ביותר מ-1.1 מיליארד דולר אוסטרלי.

לפני שבית הפרלמנט נבנה, הפרלמנט היה מתכנס במלבורן עד 1927. בין השנים 1927–1988, הפרלמנט של אוסטרליה התכנס בבניין הפרלמנט הישן (שגם כן שוכן בקנברה). הבנייה של בית הפרלמנט הנוכחי החלה ב-1981 על ידי קבוצת אדריכלים מניו יורק. קבוצת האדריכלים בנתה במשך עשור משכן מרשים, שידוע בזכות משולש המתכת הגבוה שבראשו, אשר הפך לסמלה של קנברה.

בית הפרלמנט מכיל 4,700 חדרים ותחומים רבים ממנו פתוחים לציבור. המבואה הראשית כוללת גרם מדרגות משיש המוביל אל ההיכל המרכזי במשכן, שבו יש שטיח גדול. מליאת בית הנבחרים מועצבת בשטיחים ירוקים, בעוד מליאת הסנאט מועצבת בשטיחים אדומים. בחלק מסביבת בית הפרלמנט ניתן לראות משטחי דשא ירוקים, המסמלים את החיבור לאדמה של האבוריג'ינים, ילידי המקום. בין שתי המליאות ישנו אולם לחברי הפרלמנט (אשר תפקידו דומה למזנון הכנסת) והוא אינו פתוח לציבור. בפרלמנט יש את אגף משרדי הממשלה; באגף זה נמצאים משרדו של ראש ממשלת אוסטרליה ומשרדם של שרים אחרים בממשלת אוסטרליה. בית הפרלמנט שוכן בקרבת אגם בארלי גריפין.

לפני הקמתה של קנברה

בשנת 1901, כאשר שש מושבות בריטיות באוסטרליה היו לדומיניון והוקם חבר העמים של אוסטרליה, מלבורן וסידני האמינו כי עירם היא זו שראוייה להיות עיר הבירה של המדינה. המאבק בין שתי הערים נמשך זמן מה. כדי לבדוק איפה יוקם בית הפרלמנט, סעיף 125 של חוקת אוסטרליה קובע כי:

”מקומו של מושב הממשלה של חבר העמים ייקבע על-ידי הפרלמנט, והוא יהיה בתוך שטח אשר הוענק או שנרכש על ידי חבר העמים, וזה יהיה במדינת ניו סאות' ויילס, והמשכן לא יהיה מרוחק ממאה קילומטרים מסידני.”

בשנת 1909, לאחר ויכוח ארוך ומייגע, הוחלט כי הפרלמנט ייבנה בעיר הבירה החדשה של אוסטרליה, בקנברה. אוסטרליה רכשה את השליטה באדמה שעליה נבנה הפרלמנט בשנת 1911, אך מלחמת העולם הראשונה פרצה ועיכבה את תוכניות הבנייה ותוכניות אלו הוקפאו זמן מה עד לייסוד העיר ב-1913. בניין הפרלמנט הפדרלי של אוסטרליה נשאר במלבורן עד 1927. משנת 1901 עד 1927 שימש בית הפרלמנט של ויקטוריה כמקום משכנו של הפרלמנט הפדרלי של אוסטרליה[1]. הוא השתכן שם מאחר שהבירה הפדרלית שנועדה לקום על פי חזונה של חוקת המדינה טרם נבנתה. במהלך שנים אלו התרחשו בו רבים מהמאורעות הפוליטיים המעצבים של ראשית תקופת העצמאות של אוסטרליה. בשנים בו אירח המבנה את הפרלמנט הפדרלי התכנס הפרלמנט של מדינת ויקטוריה בבניין התערוכה המלכותי בעיר.

בית הפרלמנט הישן

לאחר מלחמת העולם הראשונה הקומה "ועדת ההון המייעצת" כדי לתכנן את בניית בית הפרלמנט בקנברה. הוועדה החליטה כי צריך להקים משכן "זמני" לפרלמנט, אך משכן "זמני" זה שימש כבית הפרלמנט במשך 61 שנה עד בניית בית הפרלמנט הנוכחי. בעשור האחרון השימוש של בית הפרלמנט היה קטן מידות והוא היה בעיקר שטח פנוי.

ב-1978, בימי ממשלתו של מלקולם פרייזר, הממשלה החליטה להקים בניין חדש לפרלמנט על גבעת הקפיטול, ודבר זה עורר ויכוח במוסדות השלטון האוסטרליים. הממשלה לא התייעצה עם הארכיטקטים של המלוכה האוסטרלית ועם ועדת ההון הלאומי.

בית הפרלמנט החדש

קבוצת הארכיטקטים שזכתה בתחרות על בניית בית הפרלמנט הייתה המשרד האדריכלי מיטשל וג'יורגולה, שנוסד על ידי האדריכל האיטלקי, רוטלו גיורגולה. גיורגולה עיצב את המשכן כך שהוא ייבנה על גבעת הקפיטל, ולכסות את המבנה עם צריח מחודד ענקי שמעליו יתנופף דגל אוסטרליה מוגדל. החזיתות, עם זאת, כללו חיקוי מכוון של כמה מהדפוסים של בית הפרלמנט הישן, כך שיש דמיון קל למרות ההבדל הממדים העצום.

גיורגולה שם דגש על האנתטיקה החזותית של המשכן באמצעות אדריכל הנוף פיטר רולנד. רולנד מילא תפקיד מרכזי בעיצוב המשכן, פיתוח ותיאום של כל מרכיבי פני השטח, כולל עיצוב בריכה, סלילה, תאורה קונספטואלית. האדריכלים עיצבו בקפידה את החלק הפנימי של המשכן, כך שבתוך המשכן מוצגות כ-3,000 יצירות אמנות שונות. מומחי הגננות של הגנים בוטניים הלאומיים האוסטרליים עיצבו את חצר המשכן בפרחים ובצמחים.

הבנייה החלה בשנת 1981, ובנייתו הייתה צפויה להסתיים ב-26 בינואר 1988 ביום אוסטרליה שיציין 200 שנה להתיישבות אירופית באוסטרליה.

הבניין נחנך סוף סוף על ידי המלכה אליזבת' השנייה, מלכת אוסטרליה ב-9 במאי 1988[2], יום השנה לפתיחת הפרלמנט הפדרלי הראשון במלבורן שנחנך ב-9 במאי 1901 על ידי ג'ורג' החמישי, מלך הממלכה המאוחדת[3] ובית הפרלמנט הזמני בקנברה שנחנך ב-9 במאי 1927 על ידי ג'ורג' השישי, מלך הממלכה המאוחדת[4].

התורן מעל בניין הפרלמנט האוסטרלי 81 מטר גובה ומידות דגל אוסטרליה הנמצא בקצהו הן 12.8/6.4 מטרים (בערך בגודל חצי מגרש טניס). התורן שוקל 250 טון והוא עשוי פלדת אל-חלד מלוטשת מהעיר וולונגונג. התורן נועד להיות הפסגה של בית הפרלמנט והוא סמל מוכר של הממשלה הלאומית. הדגל עצמו שוקל כ-15 ק"ג (33 ליברה).

השטח הכולל של בית הפרלמנט מכסה כ-80 דונם (32 הקטאר). הבניין נועד "לשבת מעל" בית הפרלמנט הישן, כאשר זה נראה מרחוק. גובה המבנה הוא 4 מטרים מעל הגובה המקורי של גבעת הקפיטול. כמאה מטר מעוקב (35,000,000 רגל מעוקב) נחפרו באתר. עומק זה שימש למילוי שטחים נמוכים בעיר. רוב הגרניט, שהיה יסוד מרכזי בבניית בית הפרלמנט, היה במקור מאוסטרליה.

הוצע במקור להרוס את בית הפרלמנט הישן, כך שיהיה ללא הפרעה נוף מבית הפרלמנט החדש לאגם בארלי גריפין ולאנדרטת המלחמה של אוסטרליה, אך בעקבות סיבות ייצוגיות שהובילו לשימורו של הבניין ההיסטורי, בית הפרלמנט הישן משמש כיום כמוזיאון פרלמנטרי.

הרעיון המקורי היה שבית הפרלמנט יהיה פתוח לציבור, והמדשאות המפותלות והגדלות המובילות לכניסות בית הפרלמנט נועדו לסמל זאת. הבניין הוא אטרקציה תיירותית גדולה בקנברה עם כמיליון מבקרים בשנה. למרות זאת, עלה החשש המוגבר מפיגוע טרור בבית הפרלמנט בשנים האחרונות, והאבטחה של בית הפרלמנט הוגדלה מאוד. כתוצאה מהגברת האבטחה, נבנו מחסומי הפרדה שמונעים כניסת אמצעי תחבורה למדשאות.

מליאת בית הנבחרים

לאות הזדהות עם עיצוב בית הנבחרים הבריטי, בית הנבחרים מעוטר בצבע ירוק. עם זאת, הצבע הירוק מייצג את הצבע של עלי עץ האקליפטוס (אחד מהעצים הנפוצים ביותר באוסטרליה) או את הצבע של עץ הבוש האוסטרלי.

מליאת הסנאט

הצבעים הניכרים במליאת הסנאט זהים לצבעו של בית הלורדים. מליאת הסנאט מעוטרת בצבע האדום, אך מזכירה לעיתים את הצבע אוכרה, דבר המרמז על כדור הארץ ועל הצבעים של האאוטבק האוסטרלי.

צילום פנורמי של בית הפרלמנט, 28 בספטמבר 2008

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Australia Spirit of a Nation, p. 101
  2. ^ The Australian Political System, p. 737
  3. ^ Australia Spirit of a Nation, p. 100
  4. ^ Australia Spirit of a Nation, p. 146
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0