בית העדות להנחלת זיכרון השואה
בית העדות להנחלת זיכרון השואה הוא מכון חינוכי במושב ניר גלים, שעל יד אשדוד.
היסטוריה
בית העדות הוקם בראשית שנות התשעים על ידי עמותת ותיקי בני עקיבא במרכז אירופה להנחלת זיכרון השואה. המקום עוסק בעיקר בקהילת היהודים בהונגריה בתקופת השואה.
פעילות
במקום מתקיימת פעילות חינוכית, המיועדת לתלמידים, חיילים ואנשי כוחות הביטחון, מורים, קבוצות מטיילים וגמלאים. פעילות זו מתבססת על התפיסה שהנחלת זיכרון השואה היא חלק בלתי נפרד מעיצוב הזהות היהודית והישראלית של אזרחי ישראל.
בבית העדות ניצב בתצוגה קרון רכבת אותנטי ששימש להובלת יהודים בתקופת השואה, זהו אחד הקרונות האותנטיים היחידים המוצגים בארץ ובעולם כולו.
הקו המנחה של הפעילות בבית העדות מדגיש את העמידה היהודית בתקופת השואה לגווניה השונים, ואת הקשר ההדוק שבין השואה לתקומת העם היהודי בארצו.
פעילות זו מוצעת במגוון דרכים:
- תוכניות הדרכה לקבוצות מבקרים במוזיאון בית העדות, מפגש עם אנשי עדות ניצולי השואה, סיור במושב ניר גלים וסדנאות חינוכיות שונות.
- מסע "משואה לתקומה" – מסע של ביקורים ומפגשים ברחבי הארץ, במהלכו עוסקים התלמידים במגוון נושאים הקשורים לשואה, לתקומה במדינת ישראל ובקשר שביניהם. למסע זה יוצאים תלמידי כיתות י"א-י"ב מרחבי הארץ, במקום המסע לפולין או בנוסף לו.
- ארכיון בית העדות ע"ש יעקב אונגר – עוסק בתיעוד ובהנצחת הפעילות של תנועות הנוער הציוניות-דתיות באירופה עד קום המדינה. החומרים שנאספו בארכיון בית העדות כוללים עדויות אישיות, תצלומים, מסמכים מקוריים, חפצי ערך אישיים וגם יצירות אומנות. גולת הכותרת של הארכיון היא מפעל "תיק לכל ותיק" על שם יחיאל צבי וחנה מושקוביץ, שבמסגרתו מוקם מאגר מידע על הפעילות והפעילים של בני עקיבא ושל תנועות נוער ציוניות דתיות נוספות.
- מיצג בית הזכוכית – בבית העדות פעיל מיצג אורקולי חדשני להנצחת פעולת ההצלה רחבת ההיקף שהתבצעה בבודפשט בשלהי המלחמה. המיצג נפתח לקהל הרחב בתשע"ד 2014.
- טקסים – בית העדות עורך מדי שני טקסים מרכזיים: טקס זיכרון בערב יום הקדיש הכללי והעצרת המרכזית שנערכת בערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה. טקסים אלו מוקדשים מדי שנה לנושאים שונים.
- מבצע דוגו - פעילות ייחודית להנצחת השואה שיזם בית העדות בשנת תשע"ה ומאז מתקיים מדי שנה ב -18 בינואר.
מבצע דוגו
- ערך מורחב – מבצע דוגו
דוגו (דוד לייטנר) היה שורד שואה, איש עדות שהעביר עדויות לתלמידים במסע לפולין וכך ברחבי הארץ. היה פעיל במיוחד בבית העדות.
דוגו נולד בנירג'האזה שבהונגריה בשנת 1930, להוריו מאיר וגולדה, בעלי חנות מכולת מקומית.
בפסח 1944 הועבר דוגו עם משפחתו לגטו שהוקם בנירג'האזה ולאחר זמן קצר שולחה המשפחה למחנה אושוויץ. דוגו נותק ממשפחתו, אך הצליח לשרוד את תלאות המחנה.
ב 18 בינואר 1945 יצאה לדרך צעדת המוות מאושוויץ. מעל 60,000 אסירים הוצעדו מערבה בהליכה קשה, בקור, ללא לבוש או מזון מספק, כשמי שמפגר בהליכה נורה למוות. אחד מהצועדים היה דוגו, שהיה אז נער כבן 14. במהלך ההליכה כמעט והתייאש. בדמדומי עייפות, בין ערות לשינה הוא נזכר באמו, גולדה, שספרה לו בילדותו שבארץ ישראל יש לחמניות עגולות ("בילקלך") הצומחות על העצים. המחשבה על הבילקלך בארץ ישראל נתנה לו תקווה וכוח, ודוגו המשיך לצעוד.
הצעדה שלו הסתיימה במחנה מאוטהאוזן, לאחר מכן הועבר למחנה גונצקירכן משם השתחרר.
דוגו עלה ארצה והיה ממייסדי מושב ניר גלים. זמן קצר לאחר עלייתו, טייל בשוק מחנה יהודה בירושלים, וראה כדורי פלאפל מטוגנים בשמן.
באותו רגע נזכר בבילקלך שנתנו לו תקווה וכוח ברגעים הקשים, בעיני רוחו היו כדורי הפלאפל אותם בילקלך.
הוא החליט כי מדי שנה, בתאריך 18.1, יום יציאתו לצעדת המוות, הוא יאכל פלאפל, כדי לחגוג את העובדה שהוא חי, שהוא אינו רעב יותר, שהגשים את חלומה של אמו והגיע לארץ ישראל.
במשך עשרות שנים היה זה המנהג הפרטי של דוגו ובני משפחתו.
בשנת 2016 יזם בית העדות את "מבצע דוגו", ההופך את מנהג אכילת הפלאפל הפרטי למשהו שכל הציבור יכול לקחת בו חלק.
בית העדות הזמין אנשים מכל הארץ והעולם לאכול פלאפל באותו התאריך, 18.1 ולהעלות את התמונות לרשתות החברתיות.
מאז, מצטרפים מדי שנה המונים למנהג הפלאפל של דוגו.
בין היתר, שירות בתי הסהר משתתף באופן קבוע במבצע דוגו ומגיש פלאפל בחדרי האוכל באותו היום, בתי ספר רבים ברחבי הארץ והעולם לומדים באותו היום על צעדת המוות ומשתתפים במבצע דוגו, כן משתתפים משרדי ממשלה ושגרירויות, מקומות עבודה, חברות הסעדה, תנועות נוער, קהילות, ויחידים. בשנת 2019 השתתף נשיא המדינה ראובן ריבלין במבצע דוגו ובשנת 2020 השתתף הרמטכ"ל אביב כוכבי באכילת פלאפל עם דוגו.
קישורים חיצוניים
- ערוץ ה youtube של בית העדות
- הקטלוג המקוון של ארכיון בית העדות
- אתר האינטרנט של בית הזכוכית
- גיל שפלר, Budapest Glass House sanctuary to be duplicated near Ashdod, ג'רוזלם פוסט, 04.28.2011
- כתבה על בית העדות באתר "כיפה"
- "כאן דרום": מנכ"לית חדשה לבית העדות
- האלוף במיל' אליעזר שקדי בעצרת יום הזיכרון לשואה ולגבורה בבית העדות, תשע"ט, 2019
- מבצע דוגו 2021, סרטון באתר יוטיוב (אורך: 2:21)
- נקמתו של ניצול השואה בתוכנית של אברי גלעד ברשת 13
- אילנה שטוטלנד, מבצע אכילת הפלאפל של ניצול השואה מאושוויץ, באתר מעריב אונליין, 14 בינואר 2018
- מבצע דוגו: ניצול השואה קורא לכם לנקום איתו ולאכול פלאפל, באתר "סרוגים", 18 בינואר 2017
- יואב זיתון, "מבצע דוגו": ניצול השואה נקם לצד הרמטכ"ל עם מנת פלאפל, באתר ynet, 16 בינואר 2020
- דבר ראשון, הפלאפל של דוגו, באתר דבר העובדים בארץ ישראל, 18 בינואר 2019
- נצחיה יעקב, ח"י בינואר: נקמת הפלאפל של ניצול השואה, באתר ישראל היום, 18 בינואר 2016
- עדות היסטורית: קרון רכבת הועבר מגרמניה לישראל, באתר "סרוגים", 17 בספטמבר 2020
31684193בית העדות להנחלת זיכרון השואה