בית המשפט העליון של ירדן
מאפיינים | |
---|---|
מדינה | ירדן |
ערכאה מעל | בית המשפט החוקתי של ירדן |
ערך זה הוא חלק מסדרת ממשל ופוליטיקה של ירדן |
בית המשפט העליון של ירדן (בערבית: محكمة التمييــــــــز) הוא בית משפט עליון של הממלכה ההאשמית הירדנית. בית המשפט הוא משמש כערכאה עליונה לערעורים וכבית דין גבוה לצדק.
היסטוריה
בעת הקמת אמירות עבר הירדן ב-1921 מינה עבדאללה הראשון, מלך ירדן את מוחמד אל-ח'דר אל-שנקתי לשופט ראשי במערכת המשפט, שהתבסס כולה על הדין השרעי[1].
בהמשך פוצלו מערכות המשפט החילוניות ובית הדין השרעי הוגבל לשיפוט בענייני מעמד אישי בלבד.
בחוקת ירדן מ-1952 נקבע מדרג בן ארבעה ערכאות: בתי משפט שלום, בתי משפט מחוזיים, בתי משפט לערעורים (בירושלים ובעמאן) ובית המשפט העליון[2].
בעקבות כיבוש יהודה ושומרון בידי ישראל במלחמת ששת הימים ב-1967, ניתק הקשר בין מערכת המשפט שממערב לירדן למערכת המשפט הירדנית, ובית המשפט לא שימש יותר כערכאה עליונה על בתי המשפט שביהודה ושומרון.
ב-1998 פסק בית המשפט כי בכוחו לבחון את חוקיותם של חוקים והתאמתם לחוקה הירדנית, גם ללא פניית הממשלה הירדנית. אף על פי כן הפסיקה כובדה בידי ממשלת ירדן, העימות גרם להתפטרות נשיא בית המשפט פארוק אל-חלאני. כאשר חוקק החוק מחדש על ידי הפרלמנט של ירדן, והגיע שוב לערכאות, חזר בית המשפט העליון מפסיקתו וקבע כי אין בכוחו לדון בחוקיותם של חוקים[3].
באוקטובר 2012 הוקם בית המשפט החוקתי של ירדן, ונקבע כי אזרחים יוכלו לפנות אליו כערעור על חוקיותם של חוקים המשמשים במשפטם אם יקבעו שופטי בית המשפט העליון כי יש מקום לטענתם בדבר אי-חוקיות. ב-2022 בוטל הצורך באישור שופטי בית המשפט העליון, ונקבע כי די בהסכמת שופטי הערכאה הדנה בתיק[3].
מבנה וסמכויות
בית המשפט העליון של ירדן מקבל עתירות על פסיקות בתי המשפט לערעורים (קיימים חמישה: בעמאן, מעאן ואירביד, לצד שני בתי משפט מיוחדים לערעורים בנושאי מכס ומס הכנסה), והוא הערכאה השיפוטית העליונה במערכת המשפט הרגילה. למרות זאת, בית המשפט אינו מוסמך לדון בערעורים על פסיקת בית המשפט הפלילי הגדול ובית המשפט לביטחון המדינה.
בבית המשפט כהנו ב-2008 24 שופטים[4]
לבית המשפט יש סמכויות לשבת כבית דין גבוה לצדק[2].
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של המועצה משפטית הירדנית (בערבית)
הערות שוליים
- ^ دائرة قاضي القضاة, משרד המשפטים הירדני (בערבית)
- ^ 2.0 2.1 שמעון שטרית, זכויות האזרח במשפט הירדני, משפטים
- ^ 3.0 3.1 פארוק סבר אל-שיבלי, מוחמד אל-חלילה ונתן ברון, Judicial Review and the Jordanian Constitutional Court: False Start or Slow Start?, ברייל, אוגוסט 2023 (באנגלית)
- ^ זאהה אל-מאג'לי ועומר קודורה, The Independence and Impartiality of the Judiciary - Jordan, euro - mediterranean human rights network
בית המשפט העליון של ירדן37184392Q122853543