בית המטבחיים הישן של תל אביב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המבנים ששרדו מבית המטבחיים הישן של תל אביב. במרכז מגדל המים ומשני צדדיו בניני משרדים
השלט המוצב במקום

בית המטבחיים הישן של תל אביב - הוא בית המטבחיים הראשון של תל אביב. הוא הוקם בתחילת שנות ה-30 מצפון לגבולות תל אביב של אותן שנים ושימש את תושבי העיר עד ששכונות העיר התקרבו למקום והוחלט להעביר את הפעילות לבית מטבחיים חדש. רוב המבנים במקום נהרסו, לאחר סגירתו, למעט שלושה מבנים. במהלך הקמתו נחפר תחתיו סליק ששימש את ההגנה.

ההיסטוריה של המקום

עד שנת 1929 שירת בית המטבחיים של יפו את תושבי תל אביב[1]. מאורעות תרפ"ט שפרצו ב-23 באוגוסט 1929 התחוללו גם ביפו ובכך נמנע שירות השחיטה מיהודי תל אביב. יומיים לאחר מכן הורה מאיר דיזנגוף להקים משחטה זמנית בשכונת מחלול והחל לפעול אצל הבריטים לקבלת היתר להקמת משחטה קבועה בתל אביב. הבריטים סירבו לבקשה ובנובמבר 1929 אף סגרו את המשחטה הזמנית. לאחר כחצי שנה של דיונים אינטנסיבים בין רשויות המנדט להנהלת העיר (דיזנגוף, ישראל רוקח, הרב עוזיאל ועוד)[2] הסכימו השלטונות להקמת מתקן קבוע ואף תיקצבו אותו ב-10,500 לירות.

מועצת העיר הקצתה שטח של 20 דונם בקרבת הנהר הירקון ורחוק משכונותיה הצפוניות של העיר. משימת ההקמה הוטלה על מהנדס העיר יעקב בן-סירה ולניהול המשחטה מונה הווטרינר העירוני ד"ר אריה לויט[3][4]. במהלך בניית האתר הנהלת ההגנה בעיר החליטה על הקמת סליק במרתף הבניין ובמשך תקופה ארוכה חפרו אנשי ההגנה, בהובלת משה אגוזי, באדמת הכורכר בעזרת כלים מכניים בלבד (כדי להפחית רעש). האדמה שהוצאה בזמן החפירות שימשה למילוי גדר אבנים שנבנתה מסביב לאתר.

בית המטבחיים נחנך ב-4 בינואר 1931 והוא כלל אזור קבלת הבקר, אולם שחיטה, משרדים, חדרי עובדים, חדרי שירות, מגדל מים ואיסוף אשפה[5]. במקום עבדו כ-140 איש.

עם השנים התרחבה העיר צפונה והמשחטה החלה להוות מטרד לשכנים ולכן נבנה ב-1981 בית מטבחיים חלופי והפעילות באתר הראשון נפסקה.

שרידי האתר

לאחר הפסקת הפעילות באתר נהרסו בו רוב המבנים למעט מגדל מים ושני מבני משרדים המשמשים כחדרי ניתוח לחתולים חסרי בית. על שאר השטח הוקמו מבני מגורים וגן ציבורי על שם צבי ברנדר. האתר ממוקם ליד רחוב יוחנן הורקנוס ומצפונו ממוקמת כיכר היל.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בית המטבחיים ששירת את יפו היה ממוקם בין פרדסי אבו כביר
  2. ^ במסגרת פעילות המחאה על אי אישור הקמת המשחטה ערכו תושבי תל אביב שביתת אכילת בשר
  3. ^ לפני מינויו לתפקיד בתל אביב שימש לויט בתפקיד דומה גם באזור בית שאן וחברון
  4. ^ במקביל לתפקידו במשחטה מונה לויט גם כמנהל גן החיות של תל אביב
  5. ^ לאחר הקמתו הוגדר כבית המטבחיים המשוכלל ביותר במזרח הקרוב והפך למודל חיקוי לבתי מטבחיים שנבנו בירושלים וחיפה
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

27535775בית המטבחיים הישן של תל אביב