ביפאלו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןביפאלו
נקבת ביפאלו (עם אחוזי גנים גבוהים של ביזון)
מצב שימור
מצב שימור: מבוית
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: פריים
תת־משפחה: פרים
שבט: בקר
סוג: ביזון + פר
מין: ביזון אמריקני + בקר הבית

ביפאלואנגלית: Beefalo; נקרא בתחילה קאטאלו), הוא פר גדול שנוצר מהכלאה בין ביזון אמריקאי לבקר הבית על מנת ליצור גזע בקר המשלב את המאפיינים של שני המינים עבור ייצור בשר. לביפאלו בדרך כלל יש מראה וקירבה גנטית גדולה יותר לבקר, כשעד שלוש שמיניות (37%) גנים של ביזון הביפאלו עדיין קרוי "בקר", ויותר מכך הוא מכונה כבר "ביזון". כדי להפיק הכלאה מוצלחת, משתמשים בדרך כלל בזכרי בקר הבית ובנקבות של ביזון. המקבילה האירופאית של הביפאלו הוא הז'וברוני שמהווה כלאיים בין בקר הבית לביזון אירופי.

על פי ההלכה אסור לבצע הכלאה של מינים שונים. לדעת רוב הפוסקים איסור זה חל גם על גויים, אך אין איסור להשתמש בוולדות כלאיים.

היסטוריה

כלאיים מקריים בין בקר הבית לביזון האמריקני התרחשו כבר ב-1749 במושבות האנגליות הדרומיות של אמריקה הצפונית. הניסיונות המכוונים הראשונים להכלאות בין הביזון לבקר, נעשו על ידי קולונל סמואל בדסון מפקח כלא הר סטוני בויניפג בשנת 1880. בדסון קנה 8 ביזונים מעדר שבוי של חקלאי בשם ג'יימס מקי, והוא גידל אותם ברפת יחד עם גזע בקר קצר קרן. הכלאיים שנוצרו מהם, תוארו על ידי חוקר הטבע ארנסט תומפסון סיטון:

בקר הכלאיים קיבל שיפורים גדולים משני ההורים שלו, הבאים לידי ביטוי בכך שהוא צייתן יותר, מפיק חלב בכמות גבוהה יותר מביזון, יש לו סיבולת גבוהה כמו לביזון, פרווה קצרה ועדינה כמו הבקר, כהה כמו הביזון, והצורה שלו השתפרה כתוצאה מירידת הדבשת בכתפיים ותחת זאת גדילה בפרופורציה של פלג הגוף האחורי

לאחר סופת שלגים כבדה שהובילה למותם של אלפי ראשי בקר בקנזס בשנת 1886, החוואי והצייד האמריקני צ'ארלס "באפלו" ג'ונס (מייסד העיר גרדן סיטי בקנזס), החל לגדל כלאיים של ביזונים ובקר בחוותו שהייתה בשטח שלעתיד יוקם בו הפארק הלאומי גרנד קניון, בתקווה שהכלאיים יוכלו לשרוד את החורפים הקשים. הוא כינה את צאצאי הכלאיים "קאטאלו (הלחם של המילים "קאטל" ו"בפאלו"). בשנת 1888, מוסום בויד חבר אצולה אנגלי-אירי שעבר לקנדה והתגורר באונטריו, החל לפתח בקנדה כלאי ביזון ובקר, כשאת פרסותם התוצאות הוא פרסם במגזין Journal of Heredity. אחר מותו בשנת 1914, ממשלת קנדה המשיכה בניסויים של ההכלאות עד 1964 ללא הצלחה מרובה. לדוגמה, בשנת 1936, ממשלת קנדה הצליחה להוציא רק 30 קאטאלו מוצלחים. לורנס בויד המשיך את עבודת ההכלאה של סבו בחווה באלברטה.

לאחר שבשילוב של ביזון ופרה נמצא שהצאצאים בדרך כלל עקרים, הגיע הפתרון בדמות הכלאה של פר וביזונית. העגלות שנולדו היו פוריות, אולם העגלים היו פוריים רק לעיתים רחוקות. אף על פי שהקאטאלו החל להיות מגודל בהצלחה, המגדלים נאלצו להתמודד עם שליטה על עדרים פראיים למחצה, והשליטה בנקבות הביזון הייתה לא פשוטה.

בשנת 1965, ג'ים ברנט מונטנה הצליח ליצור כלאיים שהולידו צאצאים פוריים לגמרי. זמן קצר לאחר מכן קורי סקוורונק הקים את איגוד הביפאלו העולמי שהחל להיות משווק בתור גזע בקר חדש. השם שניתן לכלאיים - "ביפאלו", נועד לבשר על כך שהגזע לא סובל מהבעיות הישנות שהיו אצל הקאטאלו. ההגדרה של הגזע נקבעה בתור חמש שמיניות גנים של בקר, ולכל היותר 3 שמיניות גנים של ביזון. יותר מ-3 שמיניות, הביפאלו מכונה כבר "ביזון כלאיים" שכן הוא דומה יותר לביזון מאשר לבקר (ראו תמונה בערך).

המונח "קאטאלו" ("cattalo") מוגדר בארצות הברית ככלאיים של ביזון ובקר עם מראה של ביזון. בקנדה לעומת זאת, המונח משמש לכל הצורות של הכלאיים. בארצות הברית, ה"קאטאלו" נחשב לחיה אקזוטית (מין בעל חי שהובא מחוץ למדינה). למעשה, רוב עדרי הביזון האמריקני הקיימים כיום אינם טהורים גנטית, והם מעורבים חלקית עם הבקר. ישנם רק ארבע אוכלוסיות ביזון טהורות גנטית, ומתוכם, רק שנים לא סובלים מברוצלוזיס שהיא מחלה שמקורה בבקר. האוכלוסיות הללו נמצאות בפארק הלאומי רוח המערה בדרום דקוטה ובהרי יוטה.

תיאור

המראה והאנטומיה של הביפאלו, משתנית בחדות בהתאם לאחוזי הגנים של הביזון. המונח "ביפאלו" מתייחס בעיקר לגזע הבקר שמורכב ברובו מגנים של בקר. גזע זה, בעל דמיון כמעט זהה לגזעי בקר אחרים, אך יש לו מספר תכונות שמקורם בביזון. הכתפיים שלו גבוהים ושריריים למדי, יש לו ראש רחב ומתולתל במצח, והפרווה שלו בחורף עשויה לעיתים קרובות להיות עבה וצמרירית. צבע הפרווה שלו הוא בדרך כלל חום אדמדם, לעיתים עם גוון צהבהב או לבנבן. הקרניים שלו קטנות ובדרך כלל הן נעדרות.

ביפאלו עם אחוזים גבוהים של ביזון (כדוגמת התמונה בערך), שונה לגמרי: הפרווה שלו עבה ושעירה יותר, מבנה גופו ופניו דומים יותר לביזון, יש לו קרניים גדולות או קטנות כשל הביזון, והוא מתאפיין ברעמה או דלדול עור גדול בגרון. צבע פרוותו הוא שחור או חום שוקולד כהה, ולעיתים מפוספס. זכרים כאלו עשויים להיות זהים כמעט לגמרי לביזונים האמיתיים או לז'וברוני.

בשר ורישום

מחקר של מחלקת החקלאות של ארצות הברית, מצא שבשר הביפאלו דומה לבשר הביזון בכך שיש בו פחות אחוזים של שומן וכולסטרול לעומת בשר הבקר. אגודת הביפאלו האמריקנית קובעת שהביפאלו מותאם יותר למחיה במקומות קרים, צריך פחות סיוע בהמלטות מבקר, תוך כדי שהוא שומר על התכונות של צייתנות וקצב צמיחה מהיר כשל הבקר. שיעור הפגיעה בצמחייה של הביפאלו נמוך מהבקר. עוד נקבע, שבשר הביפאלו מכיל 4 עד 6% חלבון יותר מבשר הבקר, הוא רך יותר, וטעים ומזין יותר מבשר הבקר. בבשר הביפאלו יש פחות קלוריות, שומן וכולסטרול מבשר בקר, עוף או בקלה.

אגודת הביפאלו האמריקנית קובעת שהביפאלו קשוח יותר לתנאי מזג האוויר, הטיפול בו חסכוני יותר, והוא מייצר בשר טוב יותר מבקר הבית. ב-1983, היו שלוש קבוצות רישום של ביפאלו תחת הרישום העולמי של הביפאלו באמריקה. עד נובמבר 2008, היו כבר שתי אגודות ביפאלו תחת הרישום העולמי באמריקה. האגודות הללו יצרו את איגוד הביפאלו העולמי שאחראי כיום גם על הרישום.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ביפאלו בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23855613ביפאלו