בודוויזר (בירה צ'כית)
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית משקה ריקה.
מבשלת בודוויזר (בצ'כית: Budějovický Budvar; בשמה הגרמני: Budweiser Budvar) היא מבשלת בירה בעיר צ'סקה בודייוביצה בצ'כיה (בגרמנית: Budwise), הידועה בעיקר בזכות לאגר חיוור מקורי של בודוויזר או בודוויזר בודוואר שנרקחה באמצעות מים מבאר ארטזית, שעורה מוראבית וכשותנית סאז.[1][2] בודוויזר בודוואר היא יצרנית הבירה הרביעית בגודלה בצ'כיה והיצואנית השנייה בגודלה של בירה בחו"ל.[3]
המבשלה בבעלות המדינה ובירת הלאגר החיוור שלה בודווייזר הייתה מעורבת בסכסוך סימן מסחר עם אנהאוזר-בוש על הזכות לשווק ולמכור את הבירה תחת השם Budweiser מאז תחילת המאה ה-20,[4] וכתוצאה מכך הבירה הצ'כית הזו מיובאת כ-Czechvar במדינות מסוימות. המבשלה מאוגדת בשם Budějovický Budvar, národní podnik ("בודוויזר בודוואר, מפעל לאומי").
היסטוריה
1265–1895
ההיסטוריה של הבישול בצ'סקה בודייוביצה מתוארכת לשנת 1265, כאשר אוטוקר השני, מלך בוהמיה, העניק לעיר זכויות בישול בירה.[5] בשלב מסוים, העיר הייתה מבשלת הבירה האימפריאלית של האימפריה הרומית ה"קדושה". כדי לקדם את איכות המשקה, נאסר על בישול בעיירות הסמוכות. כדי להבדיל בין בירה בודווייז מזו שמגיעה מאזורים אחרים, היא כונתה Budweiser Bier ("בירה מבודווייז" בגרמנית).[6][4] בתחילת המאה ה-16, תעשיית הבירה הצ'כית סיפקה עד 87% מסך ההכנסות לעיריות. מלחמת שלושים השנים בין 1618 ל-1648, לעומת זאת, הרסה חלק גדול ממרכז אירופה ואיתה גם את תעשיית הבירה הצ'כית. במקביל, ממלכת בוהמיה הפכה לחלק מהמלוכה הבסבורגית לאחר המלחמה.[7]
מבשלת בירה נפרדת בשם Budweiser Bürgerbräu נוסדה בשנת 1795 על ידי אזרחי העיר דוברי הגרמנית והחלה לבשל את Budweiser Bier בשנת 1802.[4] [8] החברה החלה לשלוח את הבירה שלה לארצות הברית בשנת 1875. שנה לאחר מכן, אדולפוס בוש, מהגר גרמני לארצות הברית ואיש עסקים, נתקל לעיתים קרובות בבודוויזר של המבשלה במהלך ביקורו באירופה. לפיכך, הוא החליט לקרוא לבירה שלו באדוויזר (כפי שמבוטא באנגלית) ולבשל אותה לפי התהליך הבוהמייני.[9] Budweiser Bürgerbräu נרכשה על ידי אנהאוזר-בוש אינבוו בשנת 2014 כדי לסייע בתביעתה על הסימן המסחרי של Budweiser.[10]
1895-הווה
מבשלת בודוויזר בודוואר התאגדה בשנת 1895 כמבשלת הבירה המשותפת של צ'כיה כאשר מבשלות צ'כיות מקומיות בצ'סקה בודייביצ'ה, אז חלק מאוסטריה-הונגריה, התמזגו והחלו לבשל את Budweiser עם טכנולוגיה חדשה. השם Budvar הוא הלחם בסיסים של (Budějovice Pivovar (Budweis Brewery.[11] עם הכיבוש הגרמני של צ'כוסלובקיה וחלוקת צ'כוסלובקיה ערב מלחמת העולם השנייה והשלטון הקומוניסטי שלה במהלך המלחמה הקרה, המבשלה לא הצליחה להתחרות באנהאוזר-בוש האמריקאית כשהייצור התערער. עד 1948, כל המבשלות הצ'כיות הולאמו על ידי הממשלה הקומוניסטית.[4][7][9]
המבשלה דיווחה ב-2015 כי היא גדלה ב-226% מאז 1991 וכי היקף המכירות הכולל שלה גדל ב-39% בעשר השנים האחרונות.[12]
בודוויזר בודוואר
הייצור
ב-1990 רקחה החברה 450,000 הקטוליטר בירה (45 מיליון ליטר) בשנה וייצאה ל-18 מדינות. ב-2013, 142 מיליון ליטר ל-66 מדינות; ובשנת 2015, 160 מיליון ליטר ל-76 מדינות, בהתאמה. זוהי הבירה הזרה הנרכשת ביותר בגרמניה, ונמכרה בכ-29 מיליון ליטר בשנת 2016, והיא הבירה הצ'כית הנמכרת ביותר בבריטניה.[13]
בירות
החברה מבשלת סוגים שונים של לאגר:[14]
- קלאסית, בירה מהחבית חיוורת עם 4.0% כוהל בנפח (ABV) (בצ'כית : 10° או Výčepní ).
- לאגר חיוור מקורי, התבגר 90 יום וספינת הדגל של המותג, המשווק כלגר פרימיום, מכיל 5.0% ABV (ב צ'כית: 12° או Ležák).
- כהה, לאגר כהה עם מינכן, קרמל ומאלט קלוי ו-4.7% ABV (בצ'כית: Tmavé).
- מיוחד, הלאגר החיוור המקורי עם תוספת תרבויות של שמרים ו-5.0% ABV (בצ'כית: Kroužkovaný ležák).
- Cvikl, לאגר חיוור שמרים לא מסונן עם 4.0% ABV (בצ'כית: Nefiltrované).
- Strong, לאגר חיוור חזק שהתבגר במשך 200 ימים, מכיל 7.5% ABV (בצ'כית: 16° או Speciál).
- חינם, בירה דלת אלכוהול עם 0.5% ABV (בצ'כית: Nealkoholické).
- eisbock,Cryoeis עם 21% ABV (בצ'כית: Mražený speciál).
בנוסף, מבשלת בודוויזר בודוואר מייצרת בירה תחת המותג Pardál.[15]
- Pardál, בירה מהחבית חיוורת עם 3.8% ABV.
- Pardál Echt, לאגר חיוור עם 4.5% ABV.
- Pardál Echt kvasnicový, בירת שמרים לא מסוננת עם 4.5% ABV.
- Pardálovo Bezové, בירת סמבוק עם 2.0% ABV.
ראו גם
לקריאה נוספת
- Hall, Timothy (2003). "Pivo and Pohoda: The Social Conditions and Symbolism of Czech Beer Drinking". Anthropology of East Europe Review. 21: 109–126.
- King, Jeremy (2005). Budweisers into Czechs and Germans: A Local History of Bohemian Politics, 1848-1948. New Jersey: Princeton University Press. ISBN 9780691122342.
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של בודוויזר
- Official website of Czechvar
הערות שוליים
- ^ "Wem gehört das deutsche Bier?". Frankfurter Allgemeine (בגרמנית). 2016-02-16. נבדק ב-2017-12-05.
- ^ Redmayne, Nick (2017-11-09). "How Budweiser Budvar became the heart of Czech beer culture". The Independent (באנגלית בריטית). נבדק ב-2017-12-05.
- ^ "MAPA: Komu patří pivovary v Česku? Čtyři piva z deseti jsou z Prazdroje". iDNES.cz. 14 באוקטובר 2015.
{{cite news}}
: (עזרה) - ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 Remakant, Manu (2017-07-30). "What's in a Name? Don't Ask Bud Lovers That". News18. נבדק ב-2017-12-06.
- ^ "History of the brewery". Budějovický Budvar, n.p. (באנגלית). נבדק ב-2017-12-06.
- ^ "Budweiser Budvar Brewery's trademarks". Budějovický Budvar, n.p. (באנגלית). נבדק ב-2017-12-06.
- ^ 7.0 7.1 Englund, Terje B. (2004). The Czechs in a Nutshell. Prague: Baset. pp. 37–38. ISBN 8073400510.
- ^ Kenety, Brian (2005-08-22). "Centuries-old 'Budweiser Bier' heading for St Louis to take on American giant". Radio Praha (באנגלית). נבדק ב-2017-12-06.
- ^ 9.0 9.1 Notte, Jason (2016-05-11). "Budweiser's 'America' no longer exists". MarketWatch (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2017-12-06.
- ^ Rousek, Leos (2014-07-02). "InBev Buys Brewery Where Budweiser Name Began". Wall Street Journal (באנגלית אמריקאית). ISSN 0099-9660. נבדק ב-2017-12-06.
- ^ Oliver, Garrett (2011). The Oxford Companion to Beer (באנגלית). p. 191. ISBN 978-0195367133., s.v. 'Budweiser Budvar'
- ^ "Budweiser Budvar Brewery's 2015 business and economic results". Budějovický Budvar, n.p. (באנגלית). 2016-07-21. אורכב מ-המקור ב-2017-12-06. נבדק ב-2017-12-06.
- ^ Willoughby, Ian (2003-03-26). "Enjoying a Czech beer in London". Radio Praha (באנגלית). נבדק ב-2017-12-05.
- ^ "Naše pivo". Budejovickybudvar.cz (בצ׳כית). נבדק ב-2018-03-18.
- ^ "Pivo Pardál ... pivo vyladěné samotnými pijáky!". Budejovickybudvar.cz (בצ׳כית). נבדק ב-2018-03-18.
37644518בודוויזר (בירה צ'כית)