בגט
מאכלים | |
---|---|
מוצא | צרפת |
מרכיבים עיקריים | קמח, מים, שמרים |
מורשת תרבותית בלתי מוחשית של אונסק"ו | |
---|---|
מדינה | צרפת |
מזהה | 01883 |
שנת הכללה | 2022 |
בגט (מצרפתית: Baguette, "מקל קטן", מכונה גם לחם צרפתי) הוא לחם צר וארוך בעל קרום פריך מאוד. בגט סטנדרטי הוא ברוחב 5–6 ס"מ, בגובה 3–4 ס"מ ואילו אורכו עשוי להגיע עד כדי מטר שלם.
בישראל נמכרים בגטים במרבית המרכולים והמאפיות. בגטים קצרים משמשים להכנת כריכים. בישראל מכנים אותם לפעמים "חצי בגט" והם נמכרים בדוכני מזון מהיר עם מילויים שונים.
בצרפת מורחים על פרוסות בגט פטה או גבינות. בארוחת בוקר קונטיננטלית בצרפת מורחים ריבה על פרוסות בגט ומטבילים אותן בקערת קפה או שוקו חם.
פרוסות בגט חתוכות באלכסון משמשות, בשל צורתן היפה וגודלן הקומפקטי, כבסיס למתאבנים של כריכונים פתוחים מעוצבים. פרוסות בגט משמשות גם לקליית צנימים, למשל כליווי לסלט ירוק או מרק בצל.
הבגט הוא תולדה של לחם שפותח בווינה באמצע המאה ה-19, כאשר הוכנסו לראשונה לשימוש תנורי הקיטור, שאיפשרו את אפיית הקרום הפריך עם התוך הלבן המחורר, המאפיינים את הבגט גם כיום. החל מאוקטובר 1920 נמנע מהאופים הוינאים על פי חוק לעבוד לפני 4:00 בבוקר, כך שלא היה להם מספיק זמן לאפות את הלחם המסורתי, העגול לעיתים, עד שעת ארוחת הבוקר. הבגט הצנום פתר את הבעיה, בהיותו מהיר יותר להכנה ולאפייה[1].
אגדה אורבנית (שהופרכה) לגבי מקור הבגט מייחסת את המצאתו לצבא נפוליאון במהלך מלחמת רוסיה-צרפת בשנת 1812. ייתכן שהאגדה נוצרה בתעשיית הפרסום הניו יורקית. לפי אגדה זו, החיילים הצטוו לקחת עמם בגדים נוספים בשל הקור הרוסי וכך נשאר פחות מקום לכיכרות לחם, ולכן אפו לחם ארוך שניתן לאחסנו בשרוולי מכנסיהם. האגדה מופרכת בין השאר משום שידוע שלצבא נפוליאון היו יחידות אפייה ניידות, כך שלא סביר שכל חייל היה צריך לדאוג ללחם עבור עצמו. בנוסף, מראה מדי החיילים, בעלי המכנסיים הצרים ששוליהם טמונים במגפיים, די בו כדי להפריך את האגדה אודות מקום פנוי להטמנת בגט.
בשנת 2022 הכיר ארגון אונסק"ו בידע להכנת הבגט כמורשת תרבותית בלתי מוחשית.[2]
הבגט מזוהה עם צרפתים פעמים רבות, לעיתים כסטריאוטיפ.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: בגט |
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: בגט |
- באגט שום, מאתר "על השולחן"
- חנוך בר-שלום, בגט אפוי בחמאת שום וזיתים, באתר ynet
- בגט צרפתי - הסבר מפורט על הכנתו מלווה בצילומים רבים, מפורום "גורמה וגסטרונומיה" בתפוז אנשים
- שרון היינריך, והבגט הטוב ביותר לשנת 2015 הוא..., באתר הארץ, 29 באפריל 2015
- דב אלפון, הבגט המסורתי - 280 גרם של אושר, באתר הארץ, 30 במרץ 2016
- The perfect French baguette - מאתר ה-BBC
הערות שוליים
- ^ Baguette, Food Timeline Website
- ^ אונסק"ו הכריז: הבגט ייכנס לרשימת המורשת התרבותית העולמית של הארגון, באתר ynet, 30 בנובמבר 2022
35163078בגט