ארתור אדמס
תבנית מרגל ריקה
ארתור אדמס (ברוסית: Адамс, Артур Александрович, בשוודית: Arthur Adams; 25 באוקטובר 1885 - 14 בינואר 1969) היה קולונל בצבא הסובייטי ומייג'ור בצבא ארצות הברית, מהנדס במקצועו, מרגל יהודי סובייטי - שוודי, שחשף את סודות האטום האמריקאי, פרויקט מנהטן, לברית המועצות. ב-1999 העניק לו נשיא רוסיה בוריס ילצין את אות גיבור הפדרציה הרוסית, שלושים שנה לאחר מותו.
קורות חיים
נולד ב-1885 באסקילסטונה(אנ'), שוודיה, בן שלישי של אב סקוטי[1] ואם יהודיה ילידת סנקט פטרבורג, האימפריה הרוסית. האב, אלכסנדר אדמס, מהנדס נפטר ב-1891, כשאדמס היה בן שש בלבד. האם, מורה במקצועה חזרה עם שלושת ילדיה לרוסיה. האם נפטרה גם היא, כשאדמס היה רק בן עשר ושלושת הילדים פוזרו בין קרובי משפחה שונים. הצעיר שבהם, אדמס, נשלח לכפר צ'ודובו, מחוז נובגורוד, אל קרוביה של האם, שם העביר עוד שלוש שנים מילדותו. ב-1898, בן 13 הוכנס לבית ספר צבאי של הצי הרוסי וכעבור שנה הועבר לבית ספר להנדסת מכרות ליד סנקט פטרבורג, שם למד עד גיל 18 והפך גם למהפכן.
החל לעבוד במפעלים שונים באוקראינה, תחילה בעיר ניקולייב (כיום מיקולייב) ואחר כך בשכנתה חרסון ואז גם הצטרף למפלגה הבולשביקית. במסגרת זו לקח חלק פעיל בהכנות לקראת מהפכת 1905. הוא נאסר באוגוסט 1904 על ידי האוכרנה, משטרת הצאר הרוסי באשמת פעילות תעמולתית מהפכנית, הוכה כמעט למוות וישב בכלא כשנה עד שבספטמבר 1905 נשפט סוף סוף ונידון לעשרים שנות מאסר. העונש הכבד הומתק תחילה לשש שנים בלבד וכעבור חודש הוא קיבל חנינה ושוחרר מכלאו. זכר לעינוייו בתקופה זו הוא נשא על גופו עד יומו האחרון, צליעה, קושי בראיה, צלקות ועוד.
מיד עם שחרורו הוא חזר לפעילות תעמולתית מהפכנית וביוני 1906 נאסר שוב. נידון לגלות בקרליה, שבגבול פינלנד. נמלט ממקום גלותו, דרומה, אך נתפש באודסה על ידי האוכרנה, שוב ונידון הפעם לגלות בסיביר. בדרך למקום גלותו החדש הצליח לברוח, והפעם כבר ברח לחלוטין מרוסיה. הוא הגיע תחילה לפינלנד ומשם, אחרי שעבר בכמה וכמה מדינות ברחבי העולם הגיע לקנדה.
בינואר 1909 התקבל אדמס ללימודי הנדסה באוניברסיטת טורונטו ובסיומם הפך למהנדס. בשנים 1913 - 1919 עבד במקומות שונים בקנדה ובארצות הברית, כמהנדס. ב-1916, עוד לפני שנכנסה ארצות הברית למלחמת העולם הראשונה הוא הצטרף לצבא ארצות הברית במסגרת טכנית, כמהנדס ובמסגרת זו אף התקדם והגיע עד לדרגת מייג'ור סמוך לפני שחרורו, ב-1919. באותה שנה, מיד כשהשתחרר מהצבא היה אחד ממייסדי הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית האמריקאית[2]. עוד באותה שנה, כשהגיעה לארצות הברית משלחת סחר סובייטית הוא הצטרף אליה.
בראשית 1921, כששבה המשלחת, שב גם אדמס לברית המועצות, בה ראה את מולדתו[3]. הוא התגורר תחילה בפטרוגרד (סנקט פטרבורג) וסייע כנראה לחיסולו של מרד קרונשטאדט שם, במרץ 1921 ואז זומן למוסקבה והחל לטפס בסולם הדרגות הביורוקרטי הקומוניסטי.
במשך כארבע שנים מילא תפקידי ניהול בגופים רשמיים שונים עד שב-1925 מונה לסגן יו"ר מועצת המנהלים של התעשייה האווירית הסובייטית, תפקיד בו כיהן במשך 10 שנים. בתקופה זו הירבה לנסוע במסגרת תפקידו לארצות הברית ולאירופה ויצר שם קשרים רבים עם מדעני צמרת. המידע המדעי והתעשייתי שהשיג בקשריו אלה הועבר למודיעין הצבאי הסובייטי והיה מועיל עד כדי כך, שב-1935 צורף לג.ר.או. באופן רשמי.
מרגל
מיד עם גיוסו הפורמלי ולאחר אימון קצר בלבד נשלח אדמס לרגל בארצות הברית, כשהוא מתחזה לאזרח קנדי. שם הקוד שניתן לו - "אכילס". הוא הקים בארצות הברית חברת הנדסה והפעיל רשת ריגול סובייטית שהצליחה לחדור למפעלים תעשייתיים צבאיים אמריקאיים שונים. פעילות הריגול שלו סבלה ממעצור קל בשנת 1938, כשנמצא מי שהטיל בו רפש כלשהו בפני השלטונות הסובייטיים. היות שהייתה זו תקופת שלטון האימים הרצחני של סטלין, הוא זומן לחקירה במוסקבה (מי שהחליף אותו זמנית, אז, היה ג'ורג' קובאל, מרגל יהודי סובייטי מפורסם בזכות עצמו), אך בניגוד לרבים אחרים באותה תקופה, אדמס לא נרצח אלא הצליח להפיג את החשדות נגדו. ב-1939 הוא חזר לארצות הברית והמשיך במעשי הריגול שלו ושל הרשת שטווה, כאילו לא עמד כחוט השערה בפני "טיהור".
רשת הריגול של אדמס בארצות הברית הגיעה לשיא הצלחתה בשלביה המאוחרים של מלחמת העולם השנייה, כאשר סוכנים אחדים שלה הצליחו להסתנן לשלוחות שונות של פרויקט מנהטן. ידוע כיום שלאדמס היה החל מ-1943, לפחות סוכן אחד בתוך המעבדה המטלורגית של אוניברסיטת שיקגו, קלרנס היסקי(אנ'). כמו כן, היו לו מקורות בתוך מעבדת פצצת האטום שבאוק רידג', טנסי. וכגולת הכותרת, סוכן אחר, בלתי ידוע עד היום, המכונה בשם "Eskulap" הצליח למסור לאדמס וממנו לברית המועצות, במהלך 1943–1944 אלפי מסמכים חיוניים וסודיים ביותר הקשורים לפרויקט. כל הפרויקט היה חשוף לחלוטין לידיעת הסובייטים כתוצאה מפעילותו של אדמס, כולל רשימת כל רכיבי פצצות האטום שהוטלו על הירושימה ונגסקי ואף דגימות פיזיות של אורניום מועשר ומים כבדים.
ה-FBI האמריקאי החל לעקוב אחר אדמס רק בנובמבר 1944, אף על פי שידיעות על פעילותו ופגישותיו עם מדענים הקשורים לפרויקט מנהטן החלו להגיע למודיעין הצבאי האמריקאי כבר ב-1943. כתב אישום חתום כבר היה מוכן להפעלה כנגד אדמס. משום מה מחלקת המדינה מנעה ממשרד המשפטים לעוצרו ולהעמידו לדין במשך כל התקופה שעד לסיום מלחמת העולם השנייה. ההסבר שניתן מאוחר יותר היה "חשש מתקרית דיפלומטית". שנים לאחר מעשה הסתבר שמרגל סובייטי אחר, קים פילבי, שפעל בבריטניה הוא שהצליח למנוע את מאסרו של אדמס[1].
בסוף 1946, אחרי כשנה בה הסתתר מה-FBI בבתי מסתור שונים ברחבי ארצות הברית וקנדה הצליח אדמס להמלט חזרה לברית המועצות.
סוף הדרך
אדמס המשיך לשרת ב-GRU עוד כשנתיים לאחר חזרתו לברית המועצות ואז, בן 63 פרש מעסקי הריגול, במסגרת טיהור שבוצע בג.ר.או כנגד "קוסמופוליטיים חסרי שורשים"[4]. בעשרים השנים הבאות הוא הועסק בסוכנות הידיעות הסובייטית TASS, כפרשן פוליטי. הוא נפטר ב-1969. שלושים שנה לאחר מותו, ביוני 1999 הכריז נשיא רוסיה בוריס ילצין על הענקת אות גיבור הפדרציה הרוסית, למרגל החשוב ביותר של ברית המועצות בארצות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- Arthur Aleksandrovich Adams "ארתור אלכסנדרוביץ' אדמס", באתר WarHeroes.Ru (ברוסית)
הערות שוליים
- ^ 1.0 1.1 "Kim Philby tipped off Russian master spy", טיימס, 28 בפברואר 2014
- ^ "The Secret World: A History of Intelligence"
- ^ "Communist Activities Among Aliens and National Groups"
- ^ "אדמס, ארתור אלכסנדרוביץ'", אתר War Heroes (ברוסית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] ארתור אדמס29771103