ארונאצ'ל פרדש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ארונצ'אל פראדש)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ארונאצ'ל פרדש
הינדית: अरुणाचल प्रदेश
אגם למרגלות ההרים במערב ארונאצ'ל פרדש
אגם למרגלות ההרים במערב ארונאצ'ל פרדש
אגם למרגלות ההרים במערב ארונאצ'ל פרדש
מדינה הודוהודו הודו
מושל Nirbhay Sharma
נפות במדינה 16
בירת המדינה איטנגאר
שפה רשמית אנגלית, אדי, נישי, מונפה
תאריך ייסוד 20 בפברואר 1987
שטח 83,743 קמ"ר (דירוג: 15)
אוכלוסייה
 ‑ במדינה 1,382,611 (דירוג: 27, 2011)
 ‑ צפיפות 17 נפש לקמ"ר (דירוג: 28, 2011)
קואורדינטות 27°05′N 93°24′E / 27.08°N 93.40°E / 27.08; 93.40
אזור זמן UTC +5:30
http://arunachalpradesh.nic.in

לחצו כדי להקטין חזרה

דלהיגואהדאדרה ונאגר האוולי ודאמאן ודיוטאמיל נאדוקרלהאנדרה פרדשארונאצ'ל פרדשאסאםביהרצ'האטיסגארגוג'ראטהריאנההימאצ'ל פרדשג'אמו וקשמיר (טריטוריית איחוד)ג'הרקאנדקרנאטקהמאדהיה פרדשמהאראשטרהמניפורמגהלאיהמיזוראםנאגאלנדאודישהפנג'אבראג'סטאןסיקיםטלנגאנהטריפורהאוטראקהאנדאוטר פרדשמערב בנגלאיי אנדמן וניקוברלקשאדוויפאזור בשליטת הודו במדינת ארונאצ'ל פרדש, סין טוענת לבעלותאזור בשליטת הודו במדינת אוטראקהאנד, סין טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת סין העממית, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותבשליטת פקיסטן, הודו טוענת לבעלותקרחון סיאצ'ן - במחלוקת בין הודו ופקיסטןג'אמו וקשמיר - בשליטת הודו דה פקטו, פקיסטן טוענת לבעלותהאיים המלדיבייםסרי לנקהאינדונזיהאפגניסטןנפאלבהוטןבנגלדשפקיסטןהרפובליקה העממית של סיןמיאנמרתאילנדטג'יקיסטן

מפת ארונאצ'ל פרדש

ארונאצ'ל פרדש (הינדית: अरुणाचल प्रदेश) היא הצפונית ביותר מבין שבע המדינות הקטנות ("שבע האחיות") של צפון-מזרח הודו. היא חולקת את גבולותיה עם מיאנמר (בורמה) במזרח ועם בהוטן במערב, וגבולה הצפוני מותווה מול הרפובליקה העממית של סין ב"קו מקמהון" (שהיה בעבר הגבול עם טיבט). היא גובלת גם במדינות ההודיות אסאם בדרום ונאגאלנד בדרום-מזרח.

היסטוריה

כלים מן התקופה הנאוליתית נמצאו באזור ארונאצ'ל פרדש מעידים על כך שאנשים חיו באזור זה למשך 11,000 שנים לפחות. ההיסטוריה של ארונאצ'ל פרדש בתקופה הפרו-מודרנית אינה ברורה מאוד. מסורות שבעל פה מעידות על מוצא התושבים המקומיים מצפון טיבט.השבטים המקומיים היו אוטונומיים יחסית עד עצמאותה של הודו בשנת 1947.

בשנים 1913-1914 נפגשו בהודו נציגים של סין, טיבט ובריטניה בתיווכו של הנרי מקמהון על מנת לשרטט את הגבולות באזור בין הודו הבריטית לבין טיבט. לבסוף, לאחר מחלוקות רבות שורטט קו מקמהון. המצב החל להשתנות במחצית השנייה של שנות ה-40, כאשר הודו הפכה לעצמאית והוקמה הרפובליקה העממית של סין. לאחר סכסוכים רבים, נקבע הגבול הבינלאומי באזור. האזור התלקח שוב בשנת 1962, כאשר התרחשה מלחמת הודו-סין. סין פלשה לארונאצ'ל פרדש וכבשה את רובו, אך בשנת 1963 נסוגו שוב לקו מקמהון כתוצאה מלחץ בינלאומי. המתיחות בין הודו לסין נמשכת עד היום.

פוליטיקה

מחוזות

ארונאצ'ל פרדש מחולקת ל-20 מחוזות.

טופוגרפיה, גאוגרפיה ואקלים

כלכלה

התוצר המקומי הגולמי של ארנצ'ל פראדש נאמד ב-1.75 מיליארד דולר ב-2012. הענף המרכזי בכלכלה הוא החקלאות. נהוג לגדל באזור אורז, תירס, דוחן, חיטה, קטניות, קני סוכר, זנגביל ושמן. האזור נחשב לאידיאלי גם עבור מטעי פרות.

תחבורה

דמוגרפיה ותרבות

מבחינה אתנית, ארנצ'ל פראדש היא מדינה מגוונת מאוד, והתרבות המקומית משתנה מאזור לאזור. האוריינות עלה בשנים האחרונות, 66.95% (73.69% בקרב הגברים ו-59.57% בקרב הנשים) בשנת 2011 לעומת 54.74% בשנת 2001

מבחינה לשונית, ארנצ'ל פראדש היא אחד מהאזורים המגוונים ביותר באסיה, עם כעשרות לשונות ואין ספור דיאלקטים.

דת

לפי מפקד האוכלוסין ההודי משנת 2011:

חלק דומיננטי מהשבטים המקומיים נוטים לאנימיזם.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארונאצ'ל פרדש בוויקישיתוף


ערך זה הוא קצרמר בנושא הודו. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22349548ארונאצ'ל פרדש