אקסולוטל מקסיקני

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאקסולוטל מקסיקני
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: דו-חיים
סדרה: בעלי זנב
משפחה: סלמנדרות חפרפרת
סוג: סלמנדרת חפרפרת
מין: אקסולוטל מקסיקני
שם מדעי
Ambystoma mexicanum

אקסולוטל מקסיקני או אמביסטומה מקסיקנית (שם מדעי: Ambystoma mexicanum), מין במחלקת הדו-חיים מסדרת בעלי זנב.

מאפיינים

אורך בוגר נע בין 25 ל-30 ס"מ. גודל התטולה הוא 200 עד 600 ביצים. הראשן ניזון מפלנקטון. תפוצת המין היא באגם סוצ'ימילקו שבמקסיקו.

מראה הגוף

ראשו של האקסולוטל גדול, שטוח ומעוגל. עיניו גדולות ופיו רחב ומעוגל. מאחורי ראשו שלושה זימים חיצוניים ארוכים דמויי שיח בכל צד. גופו צר וזנבו לחוץ משני צידיו. לאקסולוטל מגוון רחב של צבעים ונושא זה אף נחקר בעבר פעמים רבות, יש לו צבעי ורוד, שחור וחום. הוורוד נפוץ יותר.

אורח חיים

האקסולוטל הוא יצור מיוחד במינו ואורח חייו שונה ביותר בהשוואה ליתר דו החיים. בניגוד אליהם, הוא ממשיך לחיות כראשן (לראשן שלו קראה האקדמיה ללשון "אַקְסוֹלוֹטֶל" או "זִימְעַד") וממדיו גדלים, כל עוד המים הם בעלי טמפרטורה מתאימה ומכילים שפע של מזון. הוא יתפתח לצורה בוגרת רק כשיופרו התנאים הדרושים לקיומו במי האגם. עם עלותו ליבשה משתנה צורת חייו וצורת גופו. הריאות מתפתחות והזימים נעלמים. גם תפריט מזונו משתנה וכולל: חסרי חוליות ובהם פרוקי רגליים קטנים כגון חרקים. ביבשה הוא שוכן בתנאי טחב ואפלולית. כאשר גפיו או זנבו נתקים, הם צומחים מחדש תוך יומיים או שלושה, ואילו לשאר הדו-חיים מסדרת בעלי הזנב לוקחים כמה שבועות.

הרבייה מתרחשת במים בטמפרטורה שבין 15-20 מעלות צלזיוס. הנקבה מטילה כמה מאות ביצים מופרות הנדבקות לצמחי מים. בקיעת הראשנים מתרחשת כעבור 25-30 ימים. האקסולוטל אינו מתרבה מחוץ למים והגלגול הבוגר שלו ביבשה הוא, ככל הנראה, עקר[1].

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אקסולוטל מקסיקני בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ד"ר היינריך מנדלסון, האנציקלופדיה העברית, כרך ג', ירושלים - תל אביב: חברה להוצאת אנציקלופדיות בע"מ, תשכ"ו
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

26670346אקסולוטל מקסיקני