אפרים מרכוס
אפרים מרכוס | |
לאום | ישראלי |
---|---|
תחום יצירה | מוזיקה |
אפרים מרכוס (1920 - ט' באב תשע"א, אוגוסט 2011) היה נגן חלילית ומחנך ישראלי, המזוהה יותר מכל דמות עם החליליות בישראל הן כמבצע וכמחנך שהעמיד דורות של מורים ונגני חלילית.
ביוגרפיה
אפרים מרכוס נולד בשנת 1920 בעיר ברסלאו שבגרמניה (כיום ורוצלב, בפולין). אביו, יוסף מרכוס, היה משפטן ומחנך, מייסד תנועת הנוער היהודית-גרמנית בלאו וייס. אמו, קֶטֶה אפרים מרכוס, הייתה ציירת ופסלת. בשנת 1930 עברה משפחת מרכוס לדיסלדורף, שם שר במקהלה בבית הספר והחל ללמוד נגינה בחלילית אצל המורה הנודע פראנץ יוליוס גיסברט. בשנת 1933, לאחר עליית הנאצים לשלטון, עלתה המשפחה לארץ ישראל והתיישבה בבית הכרם בירושלים. אפרים למד בגימנסיה העברית רחביה ומאוחר יותר החל ללמוד באקדמיה למוזיקה בירושלים. בתקופה זו למד נגינה בחליל אצל אורי טפליץ ותאוריה מוזיקלית אצל יוסף טל. בתחילת שנות הארבעים היה מרכוס חלילן בתזמורת האופרה הארץ-ישראלית.
בשנת 1952 נסע לאנגליה להשתלם בנגינה בחלילית בארוק ובהדרכה של מקהלות ילדים. בישראל הקים את מקהלות הילדים "שרונית", ששיתפה פעולה עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית במשך 18 שנים (1962–1980) ובין השאר השתתפה בשלוש זמריות עולמיות.
ב-1953 ייסד את "נגני רננים" – קבוצה של כ-12 תלמידים מצטיינים, בני 13–17, שניגנו בחליליות בגדלים שונים, מהסופרנינו ועד לסוב-בס. במשך השנים, ערך אנסמבל זה שבעה סיורים באירופה וארצות הברית. לאחר כל סיור הקליט ההרכב תקליטור, שבו 38 קטעי נגינה ישראליים מקוריים.
בשנים 1972–1985 לימד במדרשות למורים למוזיקה בסמינר לוינסקי בתל אביב ובסמינר עליה (למורים מהמגזר הדתי) בפתח תקווה. בתקופה זו טבע את חותמו על ההתייחסות לנושא החלילית בארץ.
מרכוס הופיע כנגן חלילית סולן עם התזמורת הפילהרמונית הישראלית ועם תזמורות קאמריות שונות בניצוחם של נעם שריף, גיל שוחט ועוד. כמו כן ניגן מוזיקה קאמרית. בין הקלטותיו: סונטות וטריו סונטות של באך וטלמן.
בשנות ה-80 הגיש תוכנית ללימוד הנגינה בחלילית בטלוויזיה החינוכית בשם "מי בחלילית" (15 פרקים).[1]
ב-1992, לכבוד יום הולדת המאה של אמו של אפרים, האמנית קטה אפרים מרכוס, הסריטה הטלוויזיה החינוכית סרט עם 80 מפסליה, בליווי קטעי נגינה בביצוע "נגני רננים".
חוברות "רוני חלילית" ללימוד המוזיקה באמצעות החלילית
אפרים מרכוס כתב 4 חוברות לימוד ועוד 14 חוברות נגינה, בהם ערך ועיבד מאות שירים ישראליים ויצירות קלאסיות – כמו גם יצירות ישראליות מקוריות לחליליות שנכתבו במיוחד עבור החוברות – ללימוד ונגינה בחליליות, החל מהלימוד הבסיסי ועוד הנגינה הקבוצתית ברמה המקצועית הגבוהה ביותר.
קישורים חיצוניים
- חיותה דביר (מנחה), על פועלו ויצירותיו של אפרים מרכוס, קול המוסיקה, ספטמבר 2010 (תוכנית מיוחדת ליום הולדתו ה-90; שידור חוזר במלאת שנה למותו, 9 באוגוסט 2011)
- רננים - קונצרט בגן פסלים: חלק א', חלק ב'
- מי בחלילית באתר הטלוויזיה החינוכית
- https://www.youtube.com/watch?v=aOrgVAU-ELo
הערות שוליים
- ^ מי בחלילית באתר הטלוויזיה החינוכית.
29735194אפרים מרכוס