אפלול אמריקאי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןאפלול אמריקני
אפלול אמריקני (Eptesicus fuscus)
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: עטלפים
משפחה: נשפוניים
סוג: אפלול
מין: אפלול אמריקני
שם מדעי
Eptesicus fuscus
בוואה, 1796
תחום תפוצה

אפלול אמריקני (שם מדעי: Eptesicus fuscus, בשפות רבות הוא מכונה "עטלף חום גדול") הוא מין של עטלף ממשפחת הנשפוניים שתחום תפוצתו הטבעי הוא באמריקה הצפונית, אמריקה המרכזית, האיים הקריביים והשוליים הצפוניים של אמריקה הדרומית. העטלף מוגדר על ידי ארגון ה-IUCN בעל חיים שאיננו בסיכון.

תיאור

אפלול אמריקני הוא עטלף בגודל בינוני בעל גוף מוצק וראש גדול, אף גדול ושפתיים בשרניות. אורכו הכולל 138-87 מילימטרים ומשקלו 23-11 גרם. הנקבות גדולות במעט מהזכרים (דו-צורתיות זוויגית). אוזניו קצרות וכאשר הוא משתמש בהן הן עוברות במעט את קצה אפו. אפרכסת האוזן רחבה ונוטה מעט קדימה בקצה. כנפיו קצרות ורחבות, מוטת הכנפיים בין 28 ל-33 סנטימטרים. פרוותו חומה, רכה ומבריקה, ועובייה כ-10 מילימטרים בגבו. הגוון של האפלול משתנה בין חום בהיר לחום שוקולד, כשלצפק גוון בהיר יותר מאשר לגב. האפלול האמריקני שונה מנשפוניים אחרים בתחום תפוצתו בראשו הגדול והרחב, בגוף הקצר המוצק, באוזניו המעוגלות ובכנפיו הקצרות הרחבות. בנוסף יש למין זה ארבע שיניים חותכות עליונות. זהו המין היחיד של הסוג אפלול באמריקה הצפונית והמין הגדול ביותר באמריקה המרכזית והדרומית.

אורח חיים

קבוצה של אפלולים אמריקניים שמצאה מחבוא בבניין בין המרזב למזחילה

כמו מרבית העטלפים האפלול האמריקני הוא בעל חיים הפעיל בלילה. במהלך היום הוא ישן בחללים בעצים, מתחת לקליפה רופפת של גזעי עצים, בחרכים בסלעים או במבנים כמו עליות גג, אסמים, בניינים ישנים, מרזבים, ותריסי חלונות. בעת התעופה בלילה משתמש האפלול באיכון באמצעות קול להתמצאות בשטח ולציד. הוא מסוגל ליצור קולות בספקטרום רחב בתום 45-10 קילוהרץ. האפלול עוסק בציד כל לילה במשך כ-100 דקות ובשאר הלילה הוא נח במחבוא, שאיננו המקום שבו הוא נוהג לישון במשך היום. האפלול הוא אוכל חרקים וניזון מעשים, חיפושיות, יתושים וצרעות. מחקרים הראו שאפלול בוגר אוכל עד 2.7 גרם חרקים לשעה. מהירות תעופתו היא 18-13 קילומטרים לשעה במקומות סגורים, אבל הוא עשוי להגיע למהירות תעופה של 33 קילומטרים לשעה באוויר הפתוח. בזמן התעופה האפלול מנפנף בכנפיו בקצב העולה על תשע פעמים בשנייה. בתחילת נובמבר האפלול נכנס לתרדמת חורף. המקום אותו בוחר האפלול לתרדמת החורף הוא קר, יבש ובדרך כלל שוכן בבניינים, מכרות ומערות. במקומות אלו זוחל האפלול לסדקים צרים, לבד או בקבוצות קטנות. לפני שהוא שוקע בתרדמת החורף ניזון האפלול מעתודות השומן. משקלו הממוצע לפני תרדמת החורף 21 גרם, ובהגיע אפריל הוא מאבד כרבע ממשקל זה. בקובה האפלול לא נכנס לתרדמת חורף, אם כי בלילות קרים הוא נכנס למצב של נמנום ומטבוליזם מואט (torpor).

אפלול אמריקני יכול לחיות עד 19 שנים.

הטורפים העיקריים של האפלול כוללים: Quiscalus quiscula (באנגלית common grackle),[1] עוף ממשפחת הפזאיים, בז אמריקני, סמורים, חולדות, חתול בית וצפרדע שור אמריקנית.

רבייה

לאחר שהן מתעוררות מתרדמת החורף יוצרות הנקבות מושבות בנות 5 עד 700 פרטים, בעוד שהזכרים מתבודדים או שוהים בקבוצה של זכרים בלבד. יותר מ-90% מהנקבות במושבה נכנסות להיריון במהלך עונת הרבייה. במהלך השלב הראשון של ההיריון מגדילות הנקבות את עתודות השומן, שיתמכו בגידול של העובר במהלך השלבים האחרונים של ההיריון. משך ההיריון של האפלול האמריקני הוא כ-60 יום. במערב אמריקה הצפונית כולל השגר ולד אחד בעוד שבמזרח ארצות הברית ובקובה כולל השגר שני ולדות.[2] הלידה מתרחשת בין מאי ליולי. הוולדות נולדים חסרי פרווה, אבל עם עיניים ואוזניים פקוחות ושוקלים כ-20% ממשקל אפלול בוגר. הגורים נגמלים מחלב אם בין 32 ל-40 ימים אחרי הלידה ומתחילים לעוף אחרי 18 עד 25 ימים. בין 7 ל-10 אחוזים מהגורים מתים לפני תום תקופת הגמילה. אם הגורים נפרדים מאימם הם משמיעים קולות מצוקה, שלהם האם מגיבה בציוץ בתחום העל קולי ומסוגלת לזהות את צאצאיה.

תת-מינים

תת-המין E. f. fuscus שוכן בכל המחצית המזרחית של ארצות הברית מלבד פלורידה. ביוטה שוכן תת-המין E. f. pallidus.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אפלול אמריקאי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ באתר Bird Pictures מוצג שם הציפור כ"זרזיר שזוף"
  2. ^ Big brown bat
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

אפלול אמריקאי26647805