אעופה אשכונה
אָעוּפָה אֶשְׁכֹּנָה
|
---|
אָעוּפָה אֶשְׁכֹּנָה וְאַרְחִיקָה נְדֹד / בַּמִּדְבָּר אָלִינָה וְאוּלַי אֶמְצָא דּוֹד |
אעופה אשכונה הוא פיוט שחיבר רבי יצחק אבוחצירא ממרוקו, באמצע המאה ה-19, ומושר במסורת יהודי מרוקו. לפיוט ביצועים רבים.
מחבר הפיוט
רבי יצחק אבוחצירא, בנו הרביעי והאחרון של רבי יעקב אבוחצירא המכונה "אביר יעקב" על שם ספרו. משפחת אבוחצירא העמידה דורות של רבנים, המפורסם שבהם הוא רבי ישראל אבוחצירא, ה"בבא סאלי" אחד מנכדיו של רבי יעקב.
רבי יצחק פעל במרוקו בעיר תאפיללת בסוף המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. קרוי על שם האר"י. שקד בתורה ועסק בלימוד קבלה כבר מגיל צעיר, במשך חמש שנים למד בשעות הלילה עם רבי ישראל (ה"בבא סאלי") את כל הש"ס עם פוסקים, תוספות ומהרש"א.
בשנת תרע"ב נהרג רבי יצחק מפגיעת כדור בעת מסעו לאיסוף כספים עבור ישיבת "אביר יעקב" על ידי קבוצת שודדים.[1]
אודות הפיוט
פיוט זה הוא אחד מבין הפיוטים המופיעים בקובץ "יגל יעקב" – קובץ שירים פרי עטם של הרבנים משושלת אבוחצירא.
בפיוט ניכרת השפעה ברורה של ספר שיר השירים. השפעה זו ניתן לראות הן באווירה הכללית, וכן בשיבוץ של קטעי פסוקים וצירופי לשון מתוך שיר השירים. הפיוט מנוסח בפשטות ובציוריות של חיפוש הדדי בין הדוד והרעיה, המסמלת את הקשר שבין עם ישראל לאל מתוך שאיפה וכיסופים לגאולה.
לפיוט עשרה בתים, בתבנית דו-שיח בין שני דוברים. ששת הראשונים מציגים את הצד המדבר של הרעיה המחפשת את הדוד, שלושה הבתים הבאים מתארים את תגובתו של הדוד הנענה לקריאת הרעיה ומבטיח לה: "קוּמִי יְחִידָתִי. וְשׁוּבִי בִּתְשׁוּבָה. אֲחוֹתִי רַעְיָתִי. הִנֵּה גוֹאָלֵךְ בָּא". המשפט העשירי החותם את הפיוט, משלב את שני הדוברים בפיוט. במחציתו הראשונה של המשפט נראה דיבורה של הרעיה: "קוֹל דּוֹדִי הִנֵּה בָּא מְדַלֵּג עַל הֶהָרִים", ובמחציתו השנייה, תשובתו המנחמת של הדוד, אליה: "קוּמִי לָךְ אֲהוּבָהּ. כִּי בָּא קֵץ דְרוֹרִים". הפיוט מסתיים בנימה אופטימית, של מפגש ואיחוד בין השנים.[2]
שם המחבר רמוז באקרוסטיכון, "אני יצחק חזק".
לקריאה נוספת
- שלמה מיארה, גאוני משפחת אביחצירא - תולדותיהם, קורות חייהם ומורשתם לדורות החל מהמאה השש עשרה עד המאה העשרים (ד' כרכים), הוצאה לאור - מכון "מאור יצחק", תש"ע
- מכון מאור יצחק, מסכת חיים של עמל בתורה ועבודת ה' - גאוני משפחת אביחצירא. פרקי חיים, גילויים חדשים, אסופת גנזים, תמונות נדירות, שלא שזפתן עין מגדולי גאוני משפחת אביחצירא, הוצאה לאור - מכון "מאור יצחק", שנת אלקים עמך בכל אשר אתה עושה לפ"ק.
- מאיר שלום באאמו"ר מרדכי הכהן שליט"א, מעשי למלך - סיפורי מופת ומופתים מופלאים על הגדה של פסח מרבותינו לבית אבוחצירא זיע"א, הוצאת תבונה - מכון ספרותי חרדי, בני ברק תש"ע.
- מאיר שלום באאמו"ר מרדכי הכהן שליט"א, מגנזי מלך - אמרות קודש על הגדה של פסח מרבותינו לבית אבוחצירא זיע"א, הוצאת תבונה - מכון ספרותי חרדי, בני ברק תש"ע.
- מאיר נזרי, היצירה הפיוטית לחכמי אביחצירא, המרכז ללשונות היהודים וספרויותיהם, האוניברסיטה העברית בירושלים, 2019. הפרק: מהדורת הפיוטים לר' יצחק אביחצירא, עמודים 451 - 481.
קישורים חיצוניים
- מידע על אעופה אשכונה בקטלוג הספרייה הלאומית
- "הרב הגדול והקדוש, המלוב"ן רבנו יצחק אביחצירא זצוקללה"ה והי"ד, הנרצח על קידוש ה', התפרסם ב"ברית", עיתון יהודי מרוקו, גיליון 31 המוקדש ליהודי תאפיללת
- הפיוט אעופה אשכונה בביצועם של ליאור אלמליח, מיכה שטרית, זאב רווח וחברים
- הפיוט אעופה אשכונה בביצועו של מידד טסה
הערות שוליים
- ^ הידברות, 14/08/2018
- ^ מאגר הפיוטים, 14/08/2018
26001965אעופה אשכונה