אסטרטגיית חמישים המדינות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אסטרטגיית חמישים המדינותאנגלית: Fifty-state strategy) היא אסטרטגיה פוליטית שמטרתה היא לנצח בכל 50 המדינות של ארצות הברית במערכת בחירות לנשיאות, ולא לוותר על מדינות מסוימות "שלא ניתן לנצח בהן", האסטרטגיה מיושמת בדרך כלל על מנת לפנות לבסיס רחב של קהל מצביעים ולנצח בכל המדינות גם במידה והניצחון הוא בפער קטן.

אסטרטגיה זו נחשבת שאפתנית מאוד והיא מוזנחת כל שמתקרב יום הבחירות. במרבית המקרים, זכייה במדינה אפילו בהפרש זעום – פירושה שכל הייצוג של המדינה בבחירות הולך למנצח מבלי לחלק אותם (שיטת "המנצח לוקח הכל" שנקראת בעגה המקצועית גם "טופס כללי"). אסטרטגיית חמישים המדינות מחייבת קמפיין שגורר הוצאות רבות, במיוחד שמדובר בקמפיין שנערך במדינות החזקות של היריב (לנסות להפוך מדינה כחולה לאדומה ולהפך), כאשר משאבים אלה בדרך כלל מנוצלים בקמפיינים במדינות מתנדנדות שבמרבית המקרים מציירות את זהות המנצח במערכת הבחירות.

הצלחת האסטרטגיה

בכל ההיסטוריה נשיאים זכו רק שלוש פעמים בכל המדינות. במערכת הבחירות הראשונה ב-1789 ובבחירות לנשיאות שנערכו ב-1792 זכה ג'ורג' וושינגטון בכל המדינות וזאת מאחר שאף אחד אחר לא התמודד מולו. הפעם האחרונה שנשיא זכה בכל המדינות הייתה בבחירות לנשיאות שנערכו ב-1820, שבהן ג'יימס מונרו התמודד ללא התנגדות משמעותית וניצח בכל עשרים ושלוש המדינות באיחוד שהיו באותה תקופה (אם כי ג'ון קווינסי אדמס קיבל אלקטור אחד).

ניצחון מוחלט של חמישים מדינות לא הושג מאז שהתקבלה המדינה החמישים לאיחוד, אם כי היו כמה ניצחונות שנחשבו מפליגים:

כישלון האסטרטגיה

במהלך הבחירות לנשיאות ארצות הברית בשנת 2008 ניסה ברק אובמה צורה של אסטרטגיית חמישים המדינות. בכך שניסה להביא מצביעים דמוקרטים ממדינות אדומות עמוקות וכדי לנסות להפוך אותן לכחולות. זה התבסס במידה רבה על פנייתו של אובמה בתקופת הפריימריז במדינות רפובליקניות מאוד, כמו דרום העמוק ומדינות המישורים הגדולים, עם זאת בספטמבר צמצמם אובמה את האסטרטגיה והחליט לנטוש את הקמפיינים שערך באלסקה ובדקוטה הצפונית וכן צמצם את גודל צוות הקמפיין שלו בג'ורג'יה ובמונטנה, וזאת מאחר שהבחירה של ג'ון מקיין בשרה פיילין בתור בת זוגו למירוץ הפכה את הזכייה של אובמה באלסקה לאפשרות בלתי סבירה, פאלין זכתה לתמיכה חזקה בדקוטה הצפונית, בסופו של דבר אובמה הצליח לזכות בווירג'יניה ובאינדיאנה, שתי מדינות שלא הצביעו למפלגה הדמוקרטית מאז 1964 ואף בצפון קרוליינה שהפעם האחרונה שניצח בה מועמד דמוקרטי הייתה בבחירות לנשיאות ב-1976.

ראו גם

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0