עמית למרוץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ערך מחפש מקורות
רובו של ערך זה אינו כולל מקורות או הערות שוליים, וככל הנראה, הקיימים אינם מספקים.

אנא עזרו לשפר את אמינות הערך באמצעות הבאת מקורות לדברים ושילובם בגוף הערך בצורת קישורים חיצוניים והערות שוליים.
אם אתם סבורים כי ניתן להסיר את התבנית, ניתן לציין זאת בדף השיחה.

ג'ו ביידן וברק אובאמה בקמפיין של אובאמה לתפקיד נשיא ארצות הברית וביידן לתפקיד סגן הנשיא
ג'ו ביידן וברק אובמה בקמפיין של אובמה לתפקיד נשיא ארצות הברית וביידן לתפקיד סגן הנשיא

עמית למרוץאנגלית: Running mate) הוא אדם שרץ יחד עם אדם אחר בכרטיס משותף במהלך בחירות. המונח משמש לרוב בהתייחסות לאדם בעמדה הכפופה (כמו מועמד לסגן הנשיא הרץ עם מועמד לנשיאות) אך ניתן להשתמש בו גם באופן נכון כאשר מתייחסים לשני המועמדים, כמו באמירה שג'ו ביידן וקמלה האריס, ואוהורו קניאטה וויליאם רוטו, היו עמיתי ריצה ביחס לבחירות לנשיאות שנערכו בארצות הברית ב-2020 ובקניה ב-2013 בהתאמה.[1]

עמיתי ריצה עשויים להיבחר לפי מנהג או לפי חוק וליצור איזון בנציגות מבחינה גאוגרפית, אידאולוגית או אישית. דוגמאות למנהג כזה עבור כל אחד מהקריטריונים הן, מבחינה גאוגרפית, בבחירות הכלליות בניגריה, שבהן מועמד לנשיאות מהדרום הנוצרי בעיקר מצוות בדרך כלל עם מועמד לסגן הנשיא מהצפון המוסלמי בעיקר, ולהפך; מבחינה אידאולוגית, הבחירות הכלליות בברזיל ב-2010 וב-2014, שבהן דילמה רוסף ממפלגת הפועלים השמאלית רצה לצד מישל טמר ממפלגת התנועה הדמוקרטית הברזילאית המרכז-ימנית; ומבחינה אישית, הבחירות לנשיאות בבולגריה ב-2016, שבהן שני המועמדים שהגיעו לסיבוב השני, רומן ראדב וצצקה צצ'בה (אנ'), היו עם עמיתי ריצה מהמין הנגדי. המטרה היא לאזן את הכרטיס (אנ'), והתוצאות יכולות לנוע מעזרה לזוג המועמדים למשוך בסיס רחב יותר של מצביעים ועד להרתעת מצביעים שהיו בתחילה נוטים להצביע למועמד הראשי, אך עשויים להיות מוסחים מבחירת עמית הריצה.

המונח משמש בדרך כלל במדינות שבהן משרדי הנשיא וסגן הנשיא נבחרים ישירות על אותו כרטיס בהתייחס למועמד לסגן הנשיא. עם זאת, ישנן מדינות, כמו הפיליפינים או קפריסין שבהן הנשיא וסגן הנשיא נבחרים על כרטיסים נפרדים, ולעיתים קרובות הם נבחרים ממפלגות פוליטיות שונות – למעשה, מאז שהוחזר תפקיד סגן הנשיא בפיליפינים בשנת 1987, רק פעמיים נבחרו הנשיא וסגן הנשיא מאותו כרטיס, ב-2004 וב-2022. בנוסף, ישנן מדינות אחרות, כמו בוטסואנה וונצואלה, שבהן סגן הנשיא ממונה חוקית על ידי הנשיא בכל המקרים (שלא כמו, למשל, בארצות הברית, שבה הנשיא ממנה סגן נשיא רק במקרה של משרה פנויה, או בטייוואן, שבה הנשיא ממנה מועמדים לתפקיד סגן הנשיא במקרה של משרה פנויה והמועצה המחוקקת בוחרת אחד מהם למלא את המשרה).

במקרים של בחירות נפרדות וגם מינויים, הנשיא וסגן הנשיא אינם נחשבים לעמיתים למרוץ מכיוון שהם אינם נבחרים באותו כרטיס.

בארצות הברית, המתכונת של התמודדות משותפת של שני מועמדים בפתק אחד החלה במהלך מלחמת האזרחים האמריקנית, אז התמודדו יחדיו אברהם לינקולן ואנדרו ג'ונסון לנשיא ארצות הברית ולסגן נשיא ארצות הברית בהתאמה.

הערות שוליים

  1. ^ Running mate Definition & Meaning | Britannica Dictionary, www.britannica.com (באנגלית אמריקאית)
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

עמית למרוץ39046769Q1339406