אסון הקסטל
אסון הקסטל אירע ביום שלישי, 3 ביולי 1951, כאשר התפוצצו חומרי נפץ במחסן של חברת "תעשיית אבן וסיד" במחצבות הקסטל. באירוע נהרגו שמונה מפועלי חברת סולל בונה שהועסקו במחצבה.
שבעה מן ההרוגים נקברו בקבר אחים בבית הקברות סנהדריה בירושלים, והשמיני נקבר באבו גוש.
חקירת האסון
מיד לאחר האסון החליטה ממשלת ישראל השנייה על הקמת ועדת חקירה ממשלתית בראשות נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים אלפרד ויתקון, לבחינת נסיבות האסון. הוועדה בחנה טענות שלפיהן התרשלה החברה בהטמעת נוהלי בטיחות בעבודה עם חומרי הנפץ ובאחסון שאינו נאות, ומנגד טענות נגד הרשויות על אי קביעת נהלים ברורים. מן העדויות שגבתה הוועדה בימים שלאחר האסון עלו כשלים חמורים הן בחינוך לבטיחות בעבודה, והן בקיום נהלים מסודרים לעבודה בטוחה ואכיפתם.
דו"ח הוועדה העלה מסקנות נגד המפקחים על מקומות העבודה, מנהלי העבודה בחברות המפעילות את המחצבות, וכן על סידורי העבודה במחצבות. הדו"ח נמסר לידי שרת העבודה גולדה מאיר אך לא נמסר לפרסום לציבור. לא ננקטו צעדי ענישה ונמסר כי הדו"ח ישמש רק בסיס לתיקון נוהלי העבודה[1].
ימים אחדים לאחר הגשת הדו"ח, דיווחה שרת העבודה על מסקנות הדו"ח בישיבת הממשלה. בעקבות מסקנות הדו"ח הוקמה ועדת שרים ובה שרת העבודה, שר האוצר אליעזר קפלן ושר המשפטים פנחס רוזן, כדי לקבוע את הצעדים שיינקטו בעקבות האסון[2].
ביקורת האופוזיציה
"חרות", ביטאון תנועת האופוזיציה חרות, ניצל את האסון כדי לתקוף את ממשלת מפא"י, וטען כי העובדה שתחת ממשלת פועלים הוזנחו נוהלי הבטיחות בעבודה מלמדת על ניצולם של פועלים מן המעמדות הנמוכים, והפקרתם לגורלם[3].
בספטמבר אותה השנה פורסם הדו"ח, ולאחר פרסומו גם "הבקר" (המזוהה עם הציונים הכלליים) תקף את השלטון וכתב כי האסון חשף את תוצאותיה הרות האסון של התנהלות מפלגת השלטון ובחירת מנהלים בחברות הממשלתיות הגדולות לפי קרבתם הרעיונית למפלגה ולא לפי כישוריהם[4].
קישורים חיצוניים
- סופר "הבוקר", אסון מחריד במחצבה בהר הקסטל: 8 נהרגו, 10 נפצעו בהתפוצצות, הבקר, 4 ביולי 1951
- הרוגי אסון־העבודה בקסטל הובאו למנוחות בקבר־אחים בירושלים, על המשמר, 5 ביולי 1951
- סופר "הבוקר", ועדת חקירה תברר סבות אסון הקסטל, הבקר, 5 ביולי 1951
- הרוגי המחצבה בקסטל הובאו למנוחת עולם, הוקמה ועדת חקירה ממשלתית, דבר, 5 ביולי 1951
- לא היה אישור המשטרה למחסן בקסטל, הצופה, 10 ביולי 1951
- נציגי "אבן וסיד" מטילים אסון הקסטל על השלטונות, הבקר, 10 ביולי 1951
- האשמות נגד משרד העבודה בחקירת האסון על הקסטל על זילזול בהוראות, על המשמר, 10 ביולי 1951
- חקירת אסון הקסטל נסתיימה, חרות, 13 ביולי 1951
הערות שוליים
- ^ נמסרו המסקנות על אסון הקסטל, על המשמר, 16 ביולי 1951
- ^ ועדת שרים תדון בדו"ח אסון הקסטל, הבקר, 19 ביולי 1951
- ^ ברוך וויניצקי, אסון הקאסטל ו"ממשלת פועלים", חרות, 20 ביולי 1951
- ^ בשולי מסקנות ועדת חקירה אחת, הבקר, 13 בספטמבר 1951
28036062אסון הקסטל