אנתוני אשלי קופר, רוזן שאפטסברי השביעי
אנתוני אשלי קופר, רוזן שאפטסברי השביעי, ברון קופר מפולט, ברון אשלי מווימבורן סנט ג'יילס (באנגלית: Anthony Ashley-Cooper, 7th Earl of Shaftesbury, Baron Cooper of Pawlett, Baron Ashley of Wimborne St. Giles ; 28 באפריל 1801 לונדון – 1 באוקטובר 1885 פולסטון, קנט) היה נדבן, פוליטיקאי ורפורמטור חברתי בריטי, מן הידועים שבתקופה הוויקטוריאנית. הוא היה מנהיג הזרם האוונגליסטי בתוך הכנסייה האנגליקנית ונמנה עם המבשרים הנוצרים של הציונות.
שנותיו המוקדמות ולימודיו
אנתוני אשלי קופר היה בנו הבכור של רוזן שאפטסברי השישי, ושל אן, הבת הרביעית של דוכס מרלבורו השלישי. הוא נולד ב-1801 בככר גרוסבנור 24 בלונדון. באותה תקופה אביו לא החזיק עדיין את התואר רוזן, אותו ירש יחד עם האחוזות בשנת 1811. מן אותו רגע הוא עבר לגור עם משפחתו לסנט ג'יילס בדורסט, מושבם הרשמי של רוזני שאפטרברי.[1]
אנתוני אשלי למד בבית הספר הארו ואחר כך ב-כרייסט צ'רץ' קולג' באוניברסיטת אוקספורד. בשנת 1822 קיבל את התואר הראשון בלימודים קלאסיים. בשנת 1832 סיים תואר שני .M.A. את התואר דוקטור במשפט אזרחי D.C.L. קיבל בשנת 1841.
התחלת הקריירה הפוליטית
בשנת 1826 נבחר לראשונה לבית הנבחרים הבריטי מטעם מפלגת טורי תחת השם "לורד אשלי". הוא ייצג את וודסטוק, מקום מושבה של משפחת מרלבורו. הוא תמך בתקופה זו בממשלות של לורד ליברפול וג'ורג' קנינג.
בשנים 1830–1831 היה לורד אשלי נציג של דורצ'סטר ובשנים 1831–1846 ייצג את מחוז דורסט. בנאומו הראשון בפרלמנט תמך שאפטסברי בהענקת קצבה למשפחת שר החוץ, ג'ורג' קנינג, שמת באופן פתאומי. בשנת 1828 התמנה בממשלת הדוכס ולינגטון לנציב לענייני הודו (Commissioner of the Board of Control) ובשנת 1834 מינה אותו רוברט פיל ללורד ראשון של האדמירליות. אולם לורד אשלי ויתר מהר על קריירה מנהיגותית, מפני שנמשך לתחום המאבק לרפורמות חברתיות וביקש להיות פחות תלוי בממסד.
בגיל 29 הוא התחתן עם ליידי אמילי קרוליין קתרין קאופר, בתו של הרוזן פיטר קאופר. נישואים אלה, שהיו מוצלחים ופוריים, זימנו ללורד אשלי ייחוסים חשובים נוספים. אחרי נישואי חמותו, אלמנת הרוזן קאופר, ללורד פלמרסטון הפך לורד אשלי לחתן החורג של המדינאי המפורסם הזה שהיה לימים ראש הממשלה. יש סבורים שליידי אמילי עצמה הייתה למעשה בת מחוץ לנישואים של לורד פלמרסטון. דוד מצד האם שלה היה לורד מלבורן, גם הוא לימים ראש ממשלה. בשנת 1851 במות אביו, ירש לורד אשלי את התואר רוזן שאפטסברי.
הרפורמות
הוא הפך מאוחר יותר למנהיג התנועה לרפורמה בתנאי החיים בבתי החרושת ובמכרות של בריטניה אחרי שנחשפו התנאים הזוועתיים שבהם הועסקו ילדים ונשים במכרות הפחם, פעל לורד שאפטסברי בשנת 1842 לשם אישור ה Coal Mines Act (חוק מכרות הפחם) לפיו נאסרה העסקתם של נשים ושל ילדים מתחת לגיל 10 במכרות אלה.
בשנת 1847 וב-1853 פעל להנהגת "חוקי בתי החרושת" (Factory Acts), וכן של ה- בשנת 1842. בשנת 1845 נמנה עם תומכי ה Lunacy Act.
בשנת 1847 היה מעורב במאמצים נוספים להגן על הילדים ובייחוד בנוגע לתנאי העסקתם.
שאפטסברי היה יושב ראש ה -Ragged Schools Union ותומך של פלורנס נייטינגייל.
שאיפותיו לשיבת ציון ותמיכתו בפעילות המיסיונרית הפרוטסטנטית
כאוונגליסטי אדוק, דגל לורד אשלי בשמירה קפדנית של יום הראשון, בפעילות מיסיונרית פרוטסטנטית, אימץ עמדה אנטי-קתולית ותמך ברעיון שיבת ציון. כיבוש ארץ ישראל וסוריה על ידי שליט מצרים, מוחמד עלי ובנו אברהים פאשה, בשנת 1831, השפיעו על מדיניות המעצמות האירופיות במזרח התיכון. בעקבות תהפוכות אלה שכנע שאפטסברי את חמיו החדש, שר החוץ הנרי טמפל, רוזן פלמרסטון למנות קונסול בריטי ראשון בירושלים. מנקודת מבט נוצרית ואנגלית שאפטסברי ראה יתרונות פוליטיים וכלכליים בעידוד שיבת בני העם היהודי לארץ ישראל. הוא היה משוכנע שזה גם רצונו של אלוקים. בינואר 1839 הוא פרסם מאמר ב"קוואטרלי רוויו" שכלל, פרט לדברי פרשנות לספרו של הלורד לינדסי "מכתבים על מצרים, אדום ועל ארץ הקודש" שהופיע ב-1838, גם הצעה ראשונה של מדינאי חשוב ליישב מחדש את היהודים בארץ ישראל.
האדמה והאקלים של פלשתינה תואמים במיוחד את עליית הצריכה של בריטניה במוצרים; ניתן לגדל שם את הכותנה המשובחת ביותר בשפע כמעט בלתי מוגבל; המשי ואודם הצבעים על בסיס פואה הם התוצרת העיקרית, בעוד שמן הזית הוא כיום כמו תמיד המעדן בה' הידיעה של הארץ. מה שנדרש הוא רק הון וידע; נוכחותו של נציג בריטי ושיפור הביטחון המובטח על ידי נוכחותו, יאפשר את ייבואם לצורך פיתוחה של פלשתינה; יהודים, המנועים לעסוק בחקלאות בכל ארץ אחרת, יוכלו בעזרת תיווכו של הקונסול האנגלי ביניהם ובין הפאשה, לחזור במספרים גדולים ולהפוך שוב פעם... לבעלי בתים ביהודה ובגליל
הלורד שאפטסברי היה שותף בהקמת הבישופות הפרוטסטנטית בירושלים שעם יוזמיה העיקריים נמנו הברון הפרוסי כריסטיאן פון בונזן ומלכו, פרידריך וילהלם הרביעי. מתוקף תפקידיו כיושב ראש, במשך מספר שנים, של הBritish and Foreign Bible Society (החברה הבריטית והזרה לכתבי הקודש), והחל משנת 1848 ועד מותו, כחבר בהנהגת החברה הלונדונית להפצת הנצרות בקרב היהודים - LJS, עודד הלורד את הפעילות המיסיונרית בקרב היהודים ובקרב הנוצרים הלא-פרוטסטנטים בארץ ישראל.
אשתו אמילי נפטרה ב-15 באוקטובר 1872, לזוג היו ששה בנים וארבע בנות.
- ליידי ויקטוריה אשלי (נפטרה ב-15 בפברואר 1927), שהייתה אשתו של הרי צ'יצ'סטר, הברון השני טמפלמור
- אנתוני אשלי קופר, הרוזן השמיני שאפטסברי, (27 ביוני 1831 – 13 באפריל 1886)
- אוולין מלבורן אשלי (24 ביולי 1836 – 15 בנובמבר 1907), שהיה נשוי לסיבלה צ'רלוט פרקוהר
הנצחה
- 1893 – מזרקה, הידועה כממוריאל שאפטסברי, הוקמה בככר פיקדילי בלונדון על מנת להנציח את מעשיו.
הפסל, שעוצב באלומיניום על ידי האמן אלפרד גילברט, נחשב בהתחלה לשערורייתי, אך עם הזמן הפך לאחד הסממנים של לונדון. העיתון "איוונינג סטנברד" משתמש בדמות דומה של מלאך בלוגו שלו.
לקריאה נוספת
- G. B. A. M. Finlayson, The Seventh Earl of Shaftesbury (1981).
- J. L. Hammond and B. Hammond, Lord Shaftesbury (1923).
- E. Hodder, The Life and Work of the Seventh Earl of Shaftesbury, 3 vols. (1887).
- Donald M. Lewis, "The Origins of Christian Zionism: Lord Shaftesbury and Evangelical Support for a Jewish Homeland" (Cambridge UP, 2010).
קישורים חיצוניים
- בארכיון הלאומי הבריטי
- תרומות של אנתוני אשלי קופר, רוזן שאפטסברי השביעי לדיונים בפרלמנט הבריטי, באתר Hansard (באנגלית)
- ביוגרפיה באתר The Victorian Web, מבוססת על
Sir Lesley Stephen & Sir Sidney Lee (eds.), Dictionary of National Biography: from the earliest times to 1900 (London, Oxford University Press, 1949) עם תוספות מאת מריה בלוי מאוניברסיטת סינגפור
- באנציקלופדיה בריטניקה
שגיאות פרמטריות בתבנית:Find a Grave
פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים
הערות שוליים
- ^ Victorian Web
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
תמונות ומדיה בוויקישיתוף: אנתוני אשלי קופר, רוזן שאפטסברי השביעי |
27884563אנתוני אשלי קופר, רוזן שאפטסברי השביעי
- קצרמר היסטוריה
- נדבנים אנגלים
- רוזנים בריטים
- מבשרי ציונות לא יהודים
- פוליטיקאים בריטים
- תלמידי בית הספר הארו
- בוגרי כרייסט צ'רץ' (אוקספורד)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1826–1830)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1830–1831)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1831–1832)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1832–1835)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1835–1837)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1837–1841)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1841–1847)
- חברי הפרלמנט של הממלכה המאוחדת (1847–1852)
- חברי בית הלורדים הבריטי
- ילידי 1801
- נפטרים ב-1885