אנצאר א-שריעה (לוב)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אנצאר א-שריעה בלוב
أنصار الشريعة بليبيا

הסמל והדגל של אנצאר א-שריעה בלוב
הסמל והדגל של אנצאר א-שריעה בלוב
תקופת הפעילות יוני 2012[1] – מאי 2017 (כ־4 שנים ו־47 שבועות)
אידאולוגיה אסלאם סוני
ג'יהאד סלפי
מנהיגים מוחמד א-זאהאווי(נהרג)
אזורי פעילות בנגאזי
מיסרתה
סירת
חברים 300-5,000
חלק מ מועצת השורא של מהפכני בנגאזי
הקודם גדודי חללי 17 בספטמבר
גדודי אבו עוביידה בן אלג'ראח
גדודי מאליכ[1]
בעלי ברית

אנצאר א-שריעה (תוניסיה)
אל-קאעידה במגרב האסלאמי[2]


מגן לוב 1
גדודי רפלאח אל-סהאטי
מתנגדים אל-סאיקה
כוחות הקואליציה ב"מבצע כבוד"
קרבות הקרב על סירת (2011)

אנצאר א-שריעה בלובערבית: أنصار الشريعة بليبيا – "נאמני השריעה") הוא ארגון מיליציה אסלאמיסטית סלפית, הדוגל ביישום חוקי השריעה באופן קפדני בלוב.[1] ארגון אנצאר א-שריעה נוצר במהלך מלחמת האזרחים בלוב ב-2011. הארגון פעל במכוון נגד אזרחים לובים ואזרחים אמריקאים, ולקח חלק במתקפת הטרור בקונסוליה האמריקנית בבנגאזי ב-2012. הקבוצה הוגדרה על ידי מחלקת המדינה של ארצות הברית כארגון טרור.[3]

רקע

ארגון אנצאר א-שריעה הוקם במהלך מלחמת האזרחים בלוב ב-2011 ועלה לגדולה לאחר הריגתו של מועמר קדאפי. הארגון מורכב ממורדים לשעבר מגדודי אבו עוביידה בן אלג'ראח, גדודי מאליכ, וגדודי חללי 17 בפברואר. בתחילה הקבוצה עשתה את שמה על ידי פרסום קטעי וידאו של עצמם נלחמים בקרב על סירת.

ההופעה הפומבית הראשונה של הארגון הייתה ב-7 ביוני 2012, כאשר הארגון הוביל עצרת שכללה 200 טנדרים שעליהם נשקי ארטילריה בכיכר תחריר בבנגאזי, ודרשו להטיל את חוקי השריעה. לפי הניו יורק טיימס "דיפלומטים מערביים היו המומים מקנה המידה של הארגון ומתצוגת הנשק".

מאוחר יותר, מנהיג הארגון השייח' מוחמד א-זאהאווי, התראיין לערוץ טלוויזיה מקומי, ואסר על השתתפות בבחירות לפרלמנט שנעשו לראשונה לאחר מלחמת האזרחים, מכיוון שהם לא נעשו לפי חוקי האסלאם. לאחר מכן הארגון שמר על מבנים ציבוריים ביניהם בית החולים אל-ג'אלה בבנגאזי. לפי דיווחים הארגון הוא הזרוע הצבאית של ארגון הצדקה אל-דעוה אל-איסלאח.

נומן בנוטמן, חבר לשעבר בארגון הקבוצה האסלמית הלוחמת בלוב ואנליסט של האיסלמיזם בלוב טוען, שהארגון הוא יותר קואליציה של קבוצות אסלמיות סלפיות הפועלות במזרח לוב מאשר ארגון עצמאי.

הלוגו של הארגון מורכב מזוג רובי סער AK-47, אגרוף קמוץ מלבד אצבע אחת המצביעה כלפי מעלה, ספר קוראן פתוח, ודגל ג'יהאד שחור.

פעילויות

פאוזי בוקטאף, המנהיג בבנגאזי של המיליציה האסלאמית היריבה גדודי חללי 17 בפברואר, טען כי חברי ארגון אנצאר א-שריעה הם האחראים להתנקשות בחייו של עבד אל-פתאח יונס מפקד כוחות המורדים במלחמת האזרחים בלוב.

אנצאר א-שריעה ביצע הרס של מקדשים סופיים בבנגאזי, הנחשבים בעיניהם לעבודת אלילים. בנובמבר 2011 אירעה בלוב סדרת התקפות מצד הסלפים על מקדשים סופיים בכל רחבי המדינה. מוחמד יוסף אל-מגאריאף, נשיא הקונגרס הלאומי הכללי בלוב, גינה את התקפות המקדשים, כינה אותם "מעשים מבישים", ואמר ש"המעורבים הם פושעים שיש לרדוף ולהעניש".

אנצאר א-שריעה גינה באינטרנט את לכידתו של פעיל אל-קאעידה אבו אנאס א-ליבי בידי כוחות אמריקאיים.

מלבד פעילויות צבאיות, ניסה הארגון להשיג תמיכה מקומית באמצעות צדקה - דעוה, מתן שירותים חברתיים, סיורי אבטחה, איסוף אשפה, הקמת מרפאות ובתי ספר דתיים.[2]

המתקפה על שגרירות ארצות הברית בבנגאזי - 2011

ב-11 בספטמבר 2012 הודיע מרכז המבצעים של מחלקת המדינה של ארצות הברית שאנצאר א-שריעה הוא האחראי למתקפת הטרור בקונסוליה האמריקנית בבנגאזי שהתרחשה זמן קצר קודם לכן. עדי ראייה אמרו שהם ראו בזירת התקיפה כלי רכב עם לוגו של הארגון, וכי חמושים שהיו במקום הודו שהם שייכים לאנצאר א-שריעה. עדים גם אמרו שהם ראו את אחמד אבו ח'טאלה - מפקד אנצאר א-שריעה בלוב, מוביל את ההתקפה. הוא הכחיש את הדיווח. לפי האתר longwarjournal.org, הארגון פרסם הצהרה לפיה "הארגון לא השתתף בהתקפה כישות יחידה", וכי התקיפה הייתה "התקוממות עממית ספונטנית בגלל קדימון הסרט האנטי-אסלאמי 'תמימות המוסלמים'".

ב-6 באוגוסט 2013 אישרו גורמים רשמיים בארצות הברית שאחמד אבו ח'טאלה, מפקד אנצאר א-שריעה בלוב, לקח חלק משמעותי בהתקפה על מתחם השגרירות האמריקאית שנה קודם לכן. לפי רשת NBC הוגש כתב אישום נגדו בסוף חודש יולי 2013. אבו ח'טאלה נעצר בלוב על ידי לוחמי כוח דלתא ב-15 ביוני 2014. הוא הועבר לארצות הברית על סיפונה של נושאת המטוסים USS New York וצפוי לעמוד לדין בבית משפט פלילי בארצות הברית.

החלשות זמנית והתעצמות מחדש

ב-21 בספטמבר 2012, התרחשו בבנגאזי מחאות מסיביות לא חמושות נגד הארגון והאשימו אותו בהתקפה על השגרירות האמריקנית. מאות מפגינים הסתערו על מטה הארגון, הורידו את דגליו, והציתו כלי רכב בתוך הבסיס. הארגון נאלץ לעזוב את בסיסיו בבנגאזי למחרת.

כמה שעות לאחר ההתקפות, גדודי חללי 17 בפברואר וגדודי חללי בו סלים, הסכימו להתפרק מנשקם. למרות זאת כ-150-200 מלוחמיהם עברו מבנגאזי לאזור ג'בל אחדר.

בדצמבר 2012, הארגון עדיין היה קיים, אך הוא תפס עמדה מינורית יותר. בחודש מרץ 2013, הארגון חזר לבנגאזי והחל לשמור על בתי חולים ולאייש מחסומים, וכן חזר לתת שירותים חברתיים לתושבים. בסוף 2013, הארגון פתח סניף בעיר דרנה, תחת הסיסמה "צעד נוסף לקראת בניית המדינה האסלאמית". הקבוצה גם הציבה נוכחות בערים הלוביות אג'דאביא וסירת.

"מבצע כבוד" - 2014

בעקבות מתחים ממושכים בין האסלאמיסטים לבין מתנגדיהם בלוב, ב-16 במאי 2014 כוחות צבאיים הנאמנים לח'ליפה בלקאסם חפתר השיקו מבצע אווירי וקרקעי בשם "מבצע כבוד" נגד המיליציות האסלאמיות בבנגאזי, ובהן אנצאר א-שריעה.[4]

לאחר הפסדים ראשוניים בשדה הקרב, ארגון אנצאר א-שריעה וארגונים אסלאמיים וג'יהדיסטיים נוספים התאחדו ונלחמו יחד תחת השם "מועצת השורא של מהפכני בנגאזי". הם השיקו מתקפות נגד הכוחות הנאמנים לח'ליפה בלקאסם חפתר, והצליחו במידה רבה לדחוק אותם מחוץ לבנגאזי עד אוגוסט 2014.[5] לאחר שהצליחו לכבוש כמה בסיסי צבא, פרסם אנצאר א-שריעה תמונות באינטרנט של נשק וציוד שנתפס, כולל תותחי הוביצר מדגם D-30, משגרי רקטות רב-קניים, טילי כתף נגד מטוסים מסוג 9K32 סטרלה-2, וכמויות גדולות של תחמושת וכלי רכב.[5]

פירוק הארגון

ב-27 במאי 2017 הודיע הארגון על פירוקו לאחר שסבל אבדות קשות מידי צבא לוב במלחמת האזרחים השנייה בלוב בהן גם פגיעות בחלק מבכירי הארגון. רבים מאנשי הארגון עברו לפני ועם פירוקו לשורות המדינה האסלאמית.[6]

ראו גם

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אנצאר א-שריעה (לוב)22632136