אמוני ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אמוני ישראל אחוד ספרדים-אשכנזים
מנהיגים הרב אליהו כי טוב
אפיון מפלגה דתית-חרדית ספרדית-אשכנזית
אותיות טת (הבחירות לכנסת השנייה)
שיא כוחה לא נבחרה לכנסת
נוצרה מתוך רשימת חרדים, היהדות המסורתית (מפלגה) ואישי ציבור דתיים אשכנזים וספרדים
התמזגה לתוך לא התמזגה

אמוני ישראל אחוד ספרדים-אשכנזים הייתה מפלגה שהתמודדה בבחירות לכנסת השנייה שהתקיימו בשנת 1951, אך לא עברה את אחוז החסימה. הרשימה כללה גורמים שמרניים שפרשו מאגודת ישראל לצד גם אישים דתיים מבני עדות המזרח שהשתייכו לחוגים מתונים יותר.

רקע

בבחירות לכנסת הראשונה, התמודדו שתי רשימות חרדיות בנפרד מאגודת ישראל שהתמודדה בתוך החזית הדתית המאוחדת. האחת נקראה "רשימת חרדים" והורכבה מאנשי פאג"י בראשות אברהם מוקוטבסקי (אליהו כי טוב), אברהם טרגר, פישל גילרנטר ואחרים. השנייה נקראה "רשימת היהדות המסורתית" שבראשה עמד ד"ר מרדכי בוקסבוים, ובין מועמדיה גם עמרם בלוי (לא מנהיג נטורי קרתא הנודע אלא אחיינו, בנו של הרב משה בלוי) ואוריאל צימר. שתיהן לא זכו במושב בכנסת. מספר ימים לאחר הבחירות התאחדו שתי הקבוצות[1].

בשנת 1951, ניסו מוקוטובסקי (כי-טוב) ובוקסבוים יחד עם חבר הכנסת מאיר דוד לוינשטיין, לערער על מנהיגותו של מנהיג אגודת ישראל, הרב יצחק מאיר לוין, תוך שהם מאשימים אותו בפשרנות, שיתוף יתר עם הקואליציה הממשלתית והמפלגות החילוניות ובזבוז כספים להוצאת עיתון המודיע[2]. לאחר שהם יזמו כינוס של ועידת אגודת ישראל[3], הוחלט בכינוס הוועידה בחודש אפריל 1951 לדחות את דרישותיהם[4].

הקמת הרשימה

לקראת הבחירות לכנסת השנייה שהתקיימו בחודש יולי 1951, הצטרפה הקבוצה המאוחדת להקמת מפלגה ספרדית-אשכנזית, יחד עם הרב יעקב משה טולידאנו שהיה אב"ד בתל אביב, והרב יצחק נסים. הרב טולידאנו היה אמור לעמוד בראש המפלגה[5], אך הדבר נמנע בשל כהונתו כדיין[6], ובמקומו הוצב הרב מוקטובסקי ואחריו הוצב הרב נסים. מצע המפלגה דיבר על חלוקה שווה בין אשכנזים וספרדים בנושאי חינוך וכלכלה. המצע קרא גם להקמת חינוך דתי ללא זרמים[7].

הרשימה זכתה במעט יותר מ-4,000 קולות, כאשר נדרשו כ-6,900 קולות כדי לעבור את אחוז החסימה (שעמד על 1%).

אישים בולטים ברשימה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0