אל סייד נוסייר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אל סייד נוסייר (נולד ב-16 בנובמבר 1955) הוא אזרח אמריקני יליד מצרים, שהורשע במעורבות בפיגוע במרכז הסחר העולמי בשנת 1993. כמו כן, בנובמבר 1990 הוא הואשם ברצח מאיר כהנא, אך לא הורשע.

בשנת 1994 הורשע נוסייר בבית המשפט הפדרלי של ארצות הברית בתשעה סעיפים, ביניהם קשירת קשר לביצוע פשע, החזקת נשק בלתי חוקית, סחיטה ורצח.

רקע

אל סייד נוסייר נולד בפורט סעיד, מצרים, שם עבד כמהנדס. בשנת 1981 היגר לארצות הברית, ובשנת 1989 הפך לאזרח אמריקאי, התחתן ונולדו לו שני ילדים. נוסייר התגורר בניו ג'רזי ועבד בעבודות שונות בניו ג'רזי ובניו יורק. בין השאר הועסק נוסייר על ידי עיריית ניו יורק בתיקון מזגנים בבית המשפט הפלילי בעיר.

נוסייר הביע סלידה מהתרבות האמריקאית ומה שנתפס בעיניו כשחיתות מוסרית. הוא החל לפקוד את מסגד אל פארוק בברוקלין, שהיה ממומן באותה עת בידי הארגון הפקיסטני "מקטב אל חידמת", שנוסד על ידי אוסאמה בן לאדן ועבדאללה עזאם. מטרת הארגון הייתה גיוס כספים ופעילים עבור המוג'אהדין במלחמת ברית המועצות-אפגניסטן. פעילי הארגון קיבלו מעלי מוחמד, סמל בצבא ארצות הברית, מפות ומידע על בסיסי צבא בארצות הברית, וכן עברו הכשרת ירי. הם הדפיסו חולצות שבהן נכתב: "עוזרים אחד לשני בטוב לב ובאמונה... מוסלמי למוסלמי הוא כמו חומה." במרכז החולצה הוטבעה מפה של אפגניסטן.

האשמתו ברצח כהנא

בשנת 1990, נוסייר הואשם בביצוע הרצח של מאיר כהנא, מייסד תנועת כ"ך. על פי כתב האישום, נוסייר החליט לרצוח את כהנא לאחר שנחשף לעמדותיו הקיצוניות. הוא עקב אחריו תקופה ארוכה, ואף נכח במספר הרצאות שלו בניו יורק, כשהוא חובש כיפה ומתחזה ליהודי. הוא ביצע את הרצח לאחר נאום של כהנא ב-5 בנובמבר 1990 במלון מריוט בצד המזרחי של מנהטן, זמן קצר לאחר השעה 9 בערב. קבוצה של חסידים מברוקלין הקיפה את כהנא לאחר הנאום, ואז נוסייר ירה בו, וניסה להתערבב בקהל. איש משטרה רדף אחריו וירה בו. לאחר שנלכד, הוא נלקח לבית חולים, לטיפול בפצעיו.

המשפט

במהלך ההליכים המשפטיים, הכחיש נוסייר את כל ההאשמות נגדו, והתעלם בדרך כלל מדיוני בית המשפט.

אף על פי שהיו עדי הראיה שהצביעו על נוסייר כרוצח, לא הצליחה התביעה להביא להרשעתו ברצח כהנא, בין השאר עקב התנגדותה של משפחת כהנא לבצע נתיחה שלאחר המוות ולשלוף את קליעי האקדח.

חברי חבר המושבעים נחלקו בדיעותיהם, ולאחר דיון בדצמבר 1991 החליט חבר המושבעים כי לא ניתן להוכיח שהוא האדם שירה ברב כהנא, ולכן נוסייר זוכה מאשמת רצח. עם זאת, הוחלט להרשיעו בהחזקת נשק בלתי חוקית, ירי על קצין משטרה, תקיפה, ועוד הרשעות דומות. סניגורו, ויליאם קונסטלר, יעץ לו לטעון להגנת אי שפיות. נוסייר דחה את ההצעה, וקונסטלר ביסס את קו ההגנה על טענה שלפיה כהנא נרצח על ידי אדם אחר, כנראה אחד מחסידיו, ומכיוון שנוסייר נוכח במקום, הוחלט להפלילו. קונסטלר חשב, במידה רבה של צדק, שהרכב חבר המושבעים יאשר את הטענה (חבר המושבעים היה מורכב, כלשונו, מ"אנשי העולם השלישי" ו"אנשים שהם לא יאפים או אנשי הממסד.")

אלווין שלזינגר, השופט במשפט, העיר כי זיכויו של נוסייר מאשמת רצח "הוא נגד המשקל המכריע של הראיות, והוא מנוגד להגיון ולשכל הישר." השופט הוסיף: "אני מאמין שהנאשם פגע בארצות הברית, פגע בחוקה שלנו ובחוקים שלנו, ובאנשים המחפשים דרך להתקיים יחד בשלום." הוא גזר על נוסייר 22 שנים בכלא, העונש המקסימלי על העבירות בהן הורשע. לעומת שלזינגר, קונסטלר סבר שהמחלוקת בקרב חבר המושבעים עשויה דווקא להצדיק הפחתה בעונש, ושקל להגיש ערעור.

הנסיון לשחרר את נוסייר מהכלא

נוסייר היה אמור לרצות את עונשו בכלא אטיקה שבמדינת ניו יורק. בשנת 1993 נעצר בניו יורק השייח עומאר עבדל רחמן ("השייח העיוור") ונודע כי חוליית טרור בראשותו ביצעה מעקב מפורט אחר מתקני הכלא, והם תכננו לשחרר את נוסייר באמצעות התקפה משולבת של משאית נפץ והתקפה חמושה.

הרשעתו בפעילות טרור

בחקירתו של "השייח העיוור" הסתבר כי נוסייר היה חלק מחוליית הטרור של השייח, שניסתה בשנת 1993 לפוצץ את מגדלי התאומים באמצעות מכונית תופת שהוטמנה בחניון המגדלים. במשפטו של רחמן, נגזר על השייח מאסר עולם ללא חנינה, ועל נוסייר נגזר מאסר עולם ללא חנינה בתוספת 15 שנות מאסר. השופט קבע שרצח כהנא היה חלק מ"תוכנית ההסתה" של החוליה[1]

נוסייר מרצה את עונשו בכלא "ADX Florence" שבמדינת קולורדו.

קשריו עם אוסאמה בן לאדן

בשנת 2002, אלינור היל, מנהלת ועדת הסנאט לחקירת כשלי המודיעין שקדמו לפיגועי 11 בספטמבר, דיווחה כי אוסאמה בן לאדן סייע במימון ההגנה המשפטית של נוסייר עת נשפט על רצח כהנא. היל כתבה כי במהלך המשפט נודע ל-FBI כי אחד מקרובי משפחתו של נוסייר נסע לערב הסעודית כדי לקבל את המימון להגנה של נוסייר מבן לאדן. רון קובי, שהיה חבר בצוות עורכי הדין של נוסייר בשנת 1991, הכחיש זאת. קובי הצהיר כי בן דודו של נוסייר שילם עבור חלק מהוצאות המשפט, ושאר הכסף שולם על ידי משפחתו וחבריו. קובי הדגיש: "אף פעם לא התקבלו צ'קים חתומים על ידי אוסאמה בן לאדן. קיבלנו מעט מאד כסף, בקושי כיסינו את הוצאות המשפט."

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ בארצות הברית אין אפשרות לדון אדם שנית לאחר זיכוי.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23018755אל סייד נוסייר