סיכון כפול

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סיכון כפולאנגלית: double jeopardy) הוא מצב משפטי בו אדם מועמד פעמיים לדין על אותה עבירה תוך קיום מערך עובדות זהה; במקומות רבים בעולם מצב זה אסור על פי כללי המשפט הפרוצדורלי – כלומר, אין להעמיד אדם למשפט פלילי בגין אותה עבירה יותר מפעם אחת. זוהי זכות העומדת לצדו של הנאשם, ונחשבת לחלק ממטריית ההליך הנאות. עקרון הסיכון הכפול מקורו, בין השאר, בדוקטרינת מעשה בית דין[1], שעיקרה איסור שינוי תוצאתו של עניין שכבר נדון.

בארצות שונות

ארצות הברית

בארצות הברית, הזכות להגנה מפני סיכון כפול מובטחת לכול בתיקון החמישי לחוקה[2]: למן 1969 כלל זה תקף גם למשפטים הנערכים בבתי משפט של מדינות ארצות הברית ולא רק לבתי משפט פדרליים.

"No person shall ... be subject for the same offence to be twice put in jeopardy of life or limb ..."

"לא תרחף על אדם פעמיים סכנה לחייו או לגופו בגין אותה עבירה..."

ארצות נוספות בהן קיים איסור חוקתי, בין אם מלא או חלקי, על סיכון כפול הן קנדה, הודו ומקסיקו.

ישראל

בישראל מוסדר עקרון הסיכון הכפול באופן חלקי בלבד, בסעיף 5 לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח משולב), התשמ"ב-1982:

"אין דנים אדם על מעשה שזוכה או הורשע קודם לכן בשל עבירה שבו; אולם אם גרם המעשה למותו של אדם, דנים אותו על כך אף אם הורשע קודם לכן בשל עבירה אחרת שבאותו מעשה;
"הרשעה", לעניין סעיף זה – לרבות העמדה למבחן ללא הרשעה תחילה".[3]

הוראת חוק זה מאמצת את עקרון הסיכון הכפול באופן חלקי, שכן היא דורשת מצב בו המשפט הראשון הסתיים בזיכוי או בהרשעה. אם נפסק הדיון הראשון בשלב מוקדם יותר, לא תעמוד ההגנה לנאשם, דהיינו, שההגנה לפי סעיף זה היא חלקית ומתמצית בטענה "כבר זוכיתי/הורשעתי".

העיקרון הכללי של הגנת "כבר נשפטתי", דהיינו "הועמדתי לדין", ללא קשר לתוצאות המשפט ואופן סיומו, טרם התקבל בפסיקה הישראלית, אך זו איננה שוללת את האפשרות להעלותה. אדרבא, בכל הפעמים שהטענה הועלתה היא נדונה ונדחתה לגופו של עניין.[4][5]

בהלכה

בהלכה נקבע שבעניינים פליליים, אם יצא אדם זכאי מבית הדין, אין מחזירים אותו - אף אם נמצאה ראיה חדשה לחייבו; אך אם יצא חייב מבית הדין, מחזירים אותו אם נמצאה ראיה חדשה לזכותו. חריג מכך הוא אדם שהינו מסית או מדיח, שאף אם יצא חייב מבית הדין - אין מחזירים אותו אם נמצאה ראיה חדשה לזכותו, ואם יצא זכאי - מחזירים אותו אם נמצאה ראיה חדשה לחובתו.

קישורים חיצוניים

  • על סדר הדין בפלילים, יעקב קדמי, חלק שני (ספר ראשון), 1998, עמ' 818.

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא חוק ומשפט. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.