אלכס (תוכי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אלכס
Alex
לידה ~1976
מוות 6 בספטמבר 2007
בכלוב שלו בביתה של איירין פפרברג
מין אפרור אפריקני
גזע אפרור הקונגו
זוויג זכר
בעלים איירין פפרברג
ידוע בשל היותו מושא ניסויים באינטלגינציה של עופות

אלכס (1976 - 6 בספטמבר 2007) היה תוכי אפריקאי אפור בעל יכולת דיבור, נושא מחקרה של הפסיכולוגית איירין פפרברג במשך 30 שנה, תחילה באוניברסיטת אריזונה ומאוחר יותר באוניברסיטת הרווארד ובאוניברסיטת ברנדייס. פפרברג קנתה את אלכס בחנות לחיות מחמד כשהיה בן שנה.[1] היא נתנה לו את השם "אלכס" כראשי תיבות של ‏ Avian Language EXperiment‏ (עברית: ניסוי בלשני בעופות), אך הסבה מאוחר יותר את המשמעות הרשמית של ראשי התיבות ל"‏Avian Learning EXperiment‏" (עברית: ניסוי למידה בעופות), כדי למנוע התנגדות למחקרה בקרב בלשנים שאינם מקבלים את כישוריו של אלכס כעדות לשימוש אמיתי בשפה.

לפני מחקרה של פפרברג סברו בקהילה המדעית כי יש צורך במוח גדול כדי להתמודד עם בעיות מורכבות הקשורות לשפה והבנה. תופעת ה"דיבור" אצל עופות מסוימים, בעיקר אצל תוכים ועורבים שונים, לא נחשבה לשימוש והבנת שפה כמו אצל בני אדם, אלא רק לחיקוי חסר הבנה של צלילים. לדעת פפרברג, הישגיו של אלכס הצביעו על כך שציפורים מסוגלות להשתמש במילים באופן תבוני.[2] פפרברג כתבה כי האינטליגנציה של אלכס עמדה בשורה אחת עם זו של דולפינים וקופים.[3] נוסף לכך היא טענה כי האינטליגנציה של אלכס השתוותה לכזו של ילד בן חמש, וכי הרמה הרגשית שלו עמדה על זו של ילד בן שנתיים. כמו כן אמרה כי הוא לא מימש את כל הפוטנציאל שלו לפני מותו.

חייו

בשנת 1976 החליטה פפרברג, אז סטודנטית לכימיה באוניברסיטת פרדו באינדיאנה, לעבור למחקר התנהגותי בתוכים, ולצורך זה קנתה את אלכס בחנות לחיות מחמד בשיקגו. הוא היה אז בגיל שנה לערך, ותאריך לידתו המדויק אינו ידוע. פפרברג התלבטה במי לבחור מתוך מספר תוכים אפורים בכלוב, ולבסוף ביקשה מן המוכר בחנות לבחור בשבילה.

פפרברג ידעה על כשלונותיהם של חוקרי התנהגות קודמים לאמן תוכים להשתמש בדיבור לצורך מעשי כלשהו, וחיפשה שיטת לימוד יעילה יותר. היא קראה על חובבי ציפורים בגרמניה שהיו מאלפים ציפורי שיר לשרוק שירים פופולריים (של בני-אדם) בשיטת המדגים/מתחרה (model/rival technique). בשיטה זו ישנם שני מאלפים שאחד מהם משחק מורה המדגים את ההתנהגות המבוקשת, בעוד שהאחר משחק תלמיד המתחרה עם הציפור על חיקוי התנהגות המדגים וזכייה בפרסים. שיטה זו התבררה כמוצלחת מאוד. מי ששיחקה את תפקיד המתחרה באותן שנים הייתה שותפתה של פפרברג לדירת הסטודנטים שלהן. שנים לאחר מכן, כאשר פפרברג הייתה חוקרת בעלת מעבדה באוניברסיטה ואימנה תוכים נוספים, אלכס היה משחק לעיתים את תפקיד המתחרה.

אלכס נמצא מת במפתיע בכלובו בבוקר ה-6 בספטמבר 2007, בגיל 31 שנים, פחות מתוחלת החיים הארוכה של אפרורים אפריקנים. ככל הידוע הייתה בריאותו תקינה, וסיבת מותו אינה ברורה. מילותיו האחרונות לפפרברג היו "תתנהגי יפה, להתראות מחר, אני אוהב אותך" ("You be good, see you tomorrow. I love you") שהיו ברכת הפרידה הקבועה שלו בלילה לפני לכתו לישון.

יכולות שאושרו בניסויים

פפרברג הקפידה לשמור על מתודולוגיה מדעית זהירה במחקריה עם אלכס, וטענה רק ליכולות שלו אשר אושרו בניסוים שיטתיים. בניסוי טיפוסי פפרברג ותלמידיה בחנו את אלכס על שאלות רבות מסוג מסוים, ובדקו אם אחוז התשובות הנכונות שלו היה גדול באופן מובהק סטטיסטית מן האחוז שניתן לצפות לו מתשובה אקראית. אלכס לא צדק תמיד - אחוז התשובות הנכונות הטיפוסי שלו במשימות שעליהן השתלט היה בין 70% ל-90%.

  • אוצר מילים: אלכס ביטא כ-100 מילים באנגלית. זהו אוצר מילים קטן משל כמה תוכים אחרים שהיטיבו לדבר, אך בניגוד להם יש ראיות רבות שאלכס לא רק חיקה מילים ששמע, אלא השתמש בהן על-מנת ליצור תקשורת עם פפרברג ושאר המאמנים שלו.
  • בקשות: אלכס השתמש בדיבור על מנת לבקש דברים, למשל "רוצה אגוז" (הבקשה הנפוצה ביותר שלו). "רוצה פקק" (הצעצוע האהוב עליו), "לדגדג" (לקבל דגדוג במצח, גם הוא פרס מועדף), "רוצה לעלות כתף" (לשבת על כתפה של פפרברג), "רוצה לצאת" (מן הכלוב שלו), ו"רוצה לחזור" (אל הכלוב). כאשר אלכס ביקש דבר מה ולא נענה, או כאשר קיבל במקום זאת משהו אחר, הוא היה ממשיך לבקש עד שקיבל בדיוק מה שרצה. במשימות אחרות פפרברג נהגה לגמול לו בפרסים על ביצוע נכון, אך רק אם ביקש מפורשות פרס זה.
  • הכרת תכונות: אלכס היה מסוגל לזהות ולנקוב בשמם של צבעים כמו "ירוק", "אדום" (באנגלית rose במקום red משום שהיה לו קל יותר לבטא מילה זו), "כחול" ו"אפור", חומרים כמו "צמר" ו"עץ", גדלים כמו "קטן" ו"גדול", וצורות כמו "עגול", "שלוש פינות" (משולש) ו"ארבע פינות" (מרובע).
  • הבנת תכונות: יתר-על-כן, אלכס הכיר את שמות התכונות: "צבע", "חומר", "גודל" ו"צורה", והשתמש בהם באופן המצביע על יכולת להבין קטגוריות מופשטות. למשל, ניתן היה להראות לו שני חפצים ולשאול "איזה צבע יותר גדול?" והוא היה עונה "אדום" אם זה היה צבעו של החפץ הגדול מבין השניים. כאשר הועמד בפני מגש שעליו חפצים רבים, ונשאל למשל "איזה חומר ירוק עם ארבע פינות?" הוא היה מסוגל לענות מהו החומר שממנו עשוי החפץ הירוק המרובע.
  • יכולות מתמטיות: אלכס למד בתחילה את שמות המספרים מאחת עד שש (כמה שנים אחר כך למד גם את המספרים שבע, שמונה ותשע). הוא למד למנות בעזרתם, למשל כאשר הועמד בפני מגש שעליו קוביות בצבעים שונים הוא היה מסוגל לענות על שאלות כמו "כמה קוביות אדומות?". אלכס גם למד להכיר את הספרות המייצגות את המספרים האלו. כאשר הראו לו את הספרות בצבעים שונים הוא היה יכול לענות על השאלה "איזה מספר ירוק?". כמו כן הוא למד להשתמש במושגים "יותר גדול" ו"יותר קטן". למשל כאשר הראו לו ספרה 6 ירוקה ושלוש קוביות אדומות ניתן היה לשאול אותו "איזה צבע יותר גדול?" והוא היה עונה "ירוק" למרות שמספר הקוביות במקרה זה היה גדול ממספר הספרות.
  • זהה/שונה: בדומה לנקבת השימפנזה שרה, אלכס למד את המושגים המופשטים "זהה" ו"שונה", ויישם אותם לכל זוג של חפצים זהים או שונים כלשהם. ואולם אלכס הציג רמת הפשטה גבוהה אף מזו שהציגה שרה, שכן הוא היה מסוגל לענות במה החפצים היו זהים או שונים. למשל, כאשר הוצגו לפניו מרובע כחול ומרובע ירוק, הוא ידע לענות לשאלה "מה זהה?" בתשובה "צורה", ולשאלה "מה שונה?" בתשובה "צבע".

יכולות נוספות ואנקדוטות

בספרים, בהרצאות ובראיונות על אלכס, פפרברג סיפרה על מקרים רבים בהם הוא התנהג באופן מעלה על הדעת הבנה, אך זו לא אושרה בניסוי מבוקר. בדומה לתוכים מדברים אחרים, אלכס למד לחקות מילים, ביטויים ואף משפטים שלמים, לעיתים קרובות בלי שאימנו אותו לכך באופן מכוון, ולעיתים השתמש בהם בהזדמנויות מתאימות להפליא, אך קשה להוכיח שאכן הבין את כוונת המילים.

אלכס חיקה בלא שאומן לכך את הביטוי "אני מצטער", והשתמש בו בהקשרים נכונים. בפעם הראשונה היה זה כאשר פפרברג כעסה עליו משום שלעס את טופס הבקשה שלה למימון מן הקרן הלאומית למדע. פפרברג גם דיווחה שבמשך השנים אלכס למד לבטא "אני מצטער" בנימת קול יותר ויותר מעוררת חמלה.

אלכס לעיתים קרובות השתעמם מחזרה בלתי-פוסקת על סוג שאלות שהוא כבר הכיר היטב (חזרה שנדרשה על-מנת להשיג מדגם מייצג גדול מספיק להוכחת מובהקות סטטיסטית). לעיתים הוא היה מסרב לענות, או אף עונה כל תשובה פרט לנכונה. במקרה אחד ערכה פפרברג הדגמה למדענית אורחת, ושאלה את אלכס "כמה צמר ירוק?". התשובה הנכונה הייתה "שתיים", אך אלכס התעקש לתת את התשובות "אחת" ו"ארבע" לסירוגין. כאשר הבינה פפרברג שאלכס משטה בה היא אמרה לו בחומרה "בסדר אלכס, אתה צריך לקחת פסק זמן", וסגרה אותו בחדרו. מיד נשמע קולו של אלכס מעבר לדלת: "שתיים... שתיים... שתיים... אני מצטער... בואי הנה".

בתקופה שבה שהה במרפאה וטרינרית לאחר שעבר ניתוח, אחת העובדות דיווחה שאלכס חזר ואמר: "את רוצה אגוז?", "את רוצה תירס?". העובדת שהייתה עסוקה סירבה בנימוס והמשיכה להתעלם ממנו. לבסוף אמר אלכס "טוב, אז מה את כן רוצה?".

בדומה לשימפנזים שהשתתפו בניסויים בלשניים והמציאו שילובי מילים משל עצמם, אלכס המציא לתפוח את השם "בנרי", ככל הנראה הלחם מילים באנגלית של "בננה" ו"צ'רי" (דובדבן), שתי מילים שהכיר מקודם. פפרברג חשבה בתחילה שהוא טועה וניסתה לתקן אותו, אך אלכס התעקש על המילה שלו, ולבסוף היא התקבלה כמילה תקנית באוצר המילים שלו.

אלכס קיבל פעם במתנה בובת תוכי, צעצוע המיועד להפיג את בדידותם של תוכיי מחמד הסגורים בכלובם. הוא לא הקדיש לצעצוע תשומת לב, אך לאחר מספר ימים פפרברג ראתה אותו אומר לצעצוע "לדגדג". כאשר הצעצוע לא סיפק את הדגדוג הנדרש, אלכס אמר "אתה אידיוט" ועזב אותו. אלכס ככל הנראה קלט ביטוי זה מתלמידים של פפרברג, בעת שהרגיז אותם בחוסר שיתוף פעולה.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

סרטונים באתר יוטיוב

הערות שוליים

  1. ^ A Thinking Bird or Just Another Birdbrain? Smith, Dinitia (October 9, 1999)
  2. ^ An Interview with Alex, the African Grey Parrot. Scientific American (September 12, 2007)
  3. ^ Talking with Alex: Logic and speech in parrots, Irene Pepperberg (1998), Scientific American
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
אלכס (תוכי)24198177