Europeana
Europeana.eu (בעברית: אירופיאנה או יורופיאנה) הוא אתר אינטרנט המספק גישה למיליוני ספרים, ציורים, סרטים, פריטי מוזיאון וחומרים ארכיוניים שעברו דיגיטציה באירופה.
רקע
הפרויקט נולד ממכתב ששלח באפריל 2005 נשיא צרפת ז'אק שיראק, יחד עם ראשי ממשלות גרמניה, ספרד, איטליה, פולין והונגריה לנשיא הנציבות האירופית ז'וזה מנואל ברוזו. המכתב המליץ על הקמת ספריה וירטואלית אירופית שתנגיש את המורשת התרבותית של אירופה, בין היתר כתגובה לפרויקט של חברת גוגל הקליפורנית "גוגל ספרים".
הפרויקט, שכונה תחילה "European digital library network) "EDLnet; רשת ספריה דיגיטלית אירופית), נועד להציג אבטיפוס של שירות חוצה גבולות ודומיינים שיעמיד את המשתמש במרכז. האבטיפוס הושק ב-20 נובמבר 2008, וכלל בעת הפרסום למעלה מ-4,500,000 אובייקטים דיגיטליים שהגיעו מלמעלה מ-1000 מוסדות, כולל ספריות לאומיות, גלריות ומוזיאונים אירופאים מפורסמים. האתר לא היה נגיש למשך זמן רב לאחר שנתקל בביקוש רב עם ההשקה (עד 20 מיליון צפיות לשעה),[1] ושב לפעול בדצמבר 2008 אחרי שורה של שדרוגים טכניים. בחודש פברואר 2009 הושק היורש של EDLnet: Europeana גרסה 1.0.
המאגר
נכון ליולי 2016, הועלו לאתר מעל 54 מיליון אובייקטים מכ-1,500 מוסדות, בעיקר מאירופה, בהם מוזיאונים מרכזיים כגון הרייקסמוזיאום באמסטרדם והלובר - לצד מוזיאונים וארכיונים מקומיים מכל המדינות החברות בהאיחוד האירופי. כל אלו יוצרים יחד אוסף המאפשר למשתמש לעיין במורשת המדעית והתרבותית של אירופה, מזו הפרהיסטורית ועד זו של ימינו. ציורי המונה ליזה של לאונרדו דה וינצ'י, נערה עם עגיל פנינה מאת יאן ורמיר, כתבי צ'ארלס דרווין ואייזק ניוטון והמוזיקה של וולפגנג אמדאוס מוצרט הן כמה מגולות הכותרת של הפרויקט.
בשנת 2010 השיג הפרויקט את מטרתו הראשונית, לאפשר גישה ל-10 מיליון אובייקטים דיגיטליים. ב-2011 שולבו תכונות חדשות באתר, כגון כלי תרגום וכן יכולת לקבל מידע נוסף באופן אוטומטי על ידי שאיבת מידע מוויקיפדיה ואתרים נוספים.
הפרויקט ממומן על ידי תוכנית eContentplus של הנציבות האירופית, בכ-100 מיליארד יורו[2] המחולקות כדלקמן: 20 מיליארד לספריות, 39 מיליארד למוזיאונים, 41 מיליארד לארכיונים לאומיים, 50 מיליארד לארכיונים אורקוליים. האתר דומה לשירות שמספק האתר גאליקה, אולם יש לו ממשק משתמש גרפי ומודרני וכן אינדקס טקסטואלי מתקדם יותר.
בשנת 2011 נטענו לאתר קרוב ל-3,000 פריטים מאוסף המפות של הספרייה הלאומית בישראל כמו גם ספרים נדירים, כאשר התוכנית היא להעלות פריטים נוספים מאוסף הכתובּות של הספרייה.[3]
תפעול
האובייקטים הדיגיטליים אינם מאוחסנים במחשב מרכזי אלא נשארים ברשתות מוסדות התרבות אליהם הם שייכים. Europeana אוספת מידע קשור או מטהדטה על האובייקטים, כולל תמונות תצוגה קטנות, שדרכם מתאפשר למשתמש לחפש את הפריטים, ולאחר שמוצא את שחיפש הוא יכול להקליק על הפריט וכך להגיע לאתר שמכיל את האובייקט המקורי.
למוסדות תרבות (ספריות, מוזיאונים, ארכיונים ואוספים אורקוליים) אסטרטגיות שונות בקיטלוג תוכן. גם למדינות השונות שיטות משלהן. על מנת להפוך את המידע לבר חיפוש, התוכן חייב להיות ממופה לפי תקן אחיד, המכונה "Europeana Semantic Elements" (אלמנטים סמנטיים של Europeana). תקן המטהדטה הנוכחי של האתר משתמש במכנה המשותף הנמוך ביותר לשילוב סוגים שונים של תכנים דיגיטליים. עם זאת, התכנון הוא להתחיל להשתמש בסטנדרט עשיר יותר - Europeana Data Model - מה שיאפשר מתן מידע טוב יותר למשתמש. האתר מקבל את המטהדטה של האובייקטים הדיגיטליים כפי שהם, ואינו מקבל החלטות לגבי דיגיטציה. המוסדות הם אלו המחליטים אלו אובייקטים יעברו דיגיטציה.
קישורים חיצוניים
- Europeana.eu
- Europeana version 1.0(הקישור אינו פעיל)
- Europeana Group
- European Commission
- אירופיאנה ונתונים פתוחים מקושרים, בבלוג הספריות של אוניברסיטת תל אביב
הערות שוליים
- ^ יוסי גורביץ, עלייתה ונפילתה של האנציקלופדיה האירופית המקוונת, באתר כלכליסט, 23 בנובמבר 2008.
- ^ באתר האיחוד האירופי ((ארכיון)
- ^ באתר יורופיאנה
27337585Europeana