אימרה ברודי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה. אימרה ברודיהונגרית:Bródy Imre, דיולה, 23 בדצמבר 1891 - מוהלדורף על האין, בוואריה, גרמניה, 20 בדצמבר 1944) היה פיזיקאי, כימאי, ממציא הונגרי-יהודי, מפתח נורת הגז קריפטון המודרנית. אימרה ברודי נרצח בשואה.

חייו ועבודתו

קריירה

לוח לזכרו באויפשט על בניין הגימנסיה על שמו
לוח לזכרו ברחוב בו נולד בעיירה דיולה, כממציא נורת הקריפטון

אביו היה אדולף ברודי, שהיה בעל משרד עורכי דין מצליח בעיירה דיולה בהונגריה. למשפחה היו כמה בני משפחה ידועים, ביניהם הסופר שאנדור ברודי וחבר האספה הלאומית של הונגריה ארנה ברודי. אימרה סיים את הכיתה הראשונה של חטיבת הביניים בבית הספר בעיר הולדתו ובין 1902 לבין 1909 למד בבית הספר התיכון הממלכתי הראשי בארד. בין 1909 לבין 1913 היה סטודנט למתמטיקה ומדעי הטבע באוניברסיטת אטווש לוראנד (בשמו אז אוניברסיטת פטר פאזמאני). את תעודת ההוראה קיבל בשנת 1915 לאחר סיום שנת התמחותו.

בהגנה על עבודת המחקר שלו לדוקטורט שכותרתה הייתה "הקביעה התאורטית של הקבוע הכימי של גזים אידיאליים מונו-אטומיים" (גז אידיאלי, שלפעמים נקרא גם גז אידיאלי קלאסי, הוא מודל פיזיקלי עבור התנהגות חומר במצב צבירה של גז) ב־13 ביוני 1918 הוא קיבל תואר דוקטור (גז מונו-אטומי הוא גז בו האטומים אינם קשורים זה לזה). במהלך בדיקת הדוקטורט העניקו שלושת הבוחנים לוראנד אטווש, גוסטב בוכבק וליפוט פייר (מקודם וייס) לידע שלו בפיזיקה, בכימיה ומתמטיקה תואר הצטיינות. בשנת 1919 הפך לעוזר פרופסור באוניברסיטת פאזמאני פטר, ואחר כך בין 1920 לבין 1922 עבד עם מקס בורן באוניברסיטת גטינגן כעוזר פרופסור. ברודי הציג את עצמו באוניברסיטה בהציגו את עבודת הדוקטורט שלו, שהגן עליה בשנת 1918, על חישוב הקבוע הכימי של גזים אידיאליים מונו-אטומיים. לאחר מכן הוא זכה להכרה נרחבת בעבודה זו שפורסמה גם בגרמנית, ואחרי התחלה טובה כזו פורסמו שבעה מחקרים שלו בשנתיים הבאות בלבד. את ארבעת הראשונים כתב עם בורן. אלה היו המשך המחקר שהתחיל בורן בשנת 1912 עם תיאודור פון קרמן על הדינמיקה של הגבישים. תאורית בורן-קרמן דנה בתנודות אטומיות בעלות משרעת קטנה סביב נקודות סריג כפונונים ללא אינטראקציה. בשנת 1921, מקס בורן ואימרה ברודי בחנו את האינטראקציה של הפונונים בשיטת תורת הפרעות. בכך הפך מודל בורן-קרמן לכלי התאורטי הבסיסי לדינמיקת הגבישים.

השנתיים שבילה עם בורן כללו גם חקר של האינטגרלים הבלתי-תלויים במכניקת הקוונטים ואת החקירה התאורטית של התנודות האחראיות על שינויי פאזה. במהלך שהותו בגטינגן השתתף ברודי גם בעריכת ה- Zeitschrift für Physik.

בשנת 1922, ביוזמתו של ליפוט אשנר ובהזמנתו של איגנץ פייפר, שב לבודפשט. החל מה -1 ביולי 1923 הוא הפך לחבר במעבדת המחקר של "נורות ליבון וחשמל מאוחדת" שבראשה עמד איגנץ פייפר. ברודי נשאר חבר מוביל במעבדה עד סוף חייו.

נורת הקריפטון

ויליאם רמזי הפיק מהאוויר גז קריפטון כבר בשנת 1898, אך רק בכמויות זניחות. ברודי פתר את ייצור הקריפטון על בסיס שיקולים תרמודינמיים. במהלך הפתרון של הבעיה, הוא קבע (עם שותף לעבודה) את כמות הקריפטון והקסנון באוויר על ידי ניתוח ספקטרלי, ולאחר מכן פיתח את התהליך התעשייתי של ההפקה ביוחד עם מיכאל פולני והפיזיקאי ומטלורג ההונגרי אז, בריטי לאחר מכן, אגון אורובאן. תמצית הפטנט של "התהליך להפקת גזים אצילים כבדים" היא שהחמצן נשטף מהאוויר באמצעות הזרמת אוויר בטמפרטורה נמוכה מנקודת הרתיחה של חמצן, ואז הגזים האצילים מופרדים מהשאריות לאחר הנזלה. נורת הקריפטון הוצגה ביריד התעשייה בבודפשט ב -1937.היא הייתה אחד הלהיטים של היריד והוא קשור בעיקר בשמו של ברודי.

הגירוש למחנות

אימרה ברודי בן ה-53 היה מלא כוח יצירה כאשר בשנת 1944, לאחר כיבוש הונגריה על ידי הוורמכט במבצע מרגרטה, החל גירוש יהדות הונגריה למחנות ההשמדה. הפיזיקאי זולטן באי, חסיד אומות העולם השיג עבור אימרה ברודי פטור מהגירוש, אך ברודי החליט לחלוק את גורלו עם משפחתו והצטרף אליהם באופן וולנטרי למוות הוודאי. לאחר לכידתו בבודפשט, הוא ומשפחתו הועברו למוהלדורף, בוואריה. ברודי נרשם כנגר במחנה הריכוז, כנראה בתקווה לעבודה קלה יותר ורק אחר כך, ברשומותיו של צבא ארצות הברית, הופיע תחת שמו התואר מהנדס. מותו נגרם בסופו של דבר מתנאי ההיגיינה הנוראים ומתנאי העבודה הבלתי אנושיים ששררו במחנה. ב־11 בנובמבר 1944 הוא נלקח להסגר בנפרד עם כמה מחבריו עקב מגפת טיפוס, ואז, על פי הרשומות, נפטר ב־20 בדצמבר 1944, מדלקת בדרכי העיקול, מדלקת במעי הדק והגס. עד היום קברו נמצא במוהלדורף בין קברי ההמונים שמטופלים על ידי ארגונים מקומיים.

מקורות

  • Valkó Iván Péter: Bródy Imre. In: Magyar tudóslexikon A-tól Zs-ig. Főszerk. Nagy Ferenc. Budapest: Better; MTESZ; OMIKK. 1997. 212-213. o. [[:hu:Speciális:Könyvforrások/9638543353|מסת"ב 963-85433-5-3]]
  • הדמויות הגדולות של האלקטרוניקה ההונגרית Sitkei Gyula: A magyar elektrotechnika nagy alakjai. (Energetikai Kiadó Kht., 2005)
  • 70 שנה למותו של דר' אימרה ברודי (בגרמנית) Dr. Erhard Bosch - Dr. Karl Wingler: Zum 70 Todestag Dr. Imre Bródy

מידע נוסף

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אימרה ברודי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29454544אימרה ברודי