אילם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אילם הוא אדם הסובל מחוסר מוחלט של היכולת לדבר (אילמות), לעיתים האילם יכול להפיק הברות שונות אך ללא משמעות.

אילמות

האילמות נחשבת לאחת מלקויות הדיבור, היעדר הדיבור נגרם כתוצאה מאחת משתי הסיבות דלהלן: האחת איבוד היכולת המוטורית לדיבור, והשנייה העדר של התפתחות שפה והיא נקראת אילמות משנית (השפה היא התפיסה הקוגניטיבית והרגשית המאפשרת את קיומו של הדיבור והדיבור עצמו מסתמך בעיקר על היכולת המוטורית).

איבוד היכולת לדבר יכולה לנבוע מאחת הפגיעות דלהלן: 1. נזק מוחי במרכזים האחראיים ליצירת השפה, היינו במרכז הדיבור, נקרא אל-הגה או דיספזיה (בהתאם לחומרת הפגיעה). סוג השתקת נקבע בהתאם לשטף הדיבור, רמת ההבנה של שפה, יכולת החזרה על משפטים, יכולת קריאת שמות לחפצים, וכן הפרעות נילוות כמו קריאה, כתיבה ותפקוד נוירולוגי אחר. 2. נזק מוחי במרכזים האחראיים לתכנון וביצוע תנועות רצוניות של איברי הדיבור לפי פקודות מילוליות נקרא שתקת-הביצוע או דיספרקסיה של הדיבור. מרכז זה איננו יוצר את השפה, אלא מתאם את תנועות השרירים הנחוצים להפקת הדיבור. במצב זה אין חולשת שרירים של איברי הדיבור אלא חוסר יכולת להפעילם לפי פקודה רצונית. 3. נזק מוחי במרכזים האחראיים להפעלת שרירי הדיבור נקרא אנארתריה או דיסארתריה. נזק זה יכול לנבוע מחולשת שרירים של איברי הדיבור (שפתיים, לשון, חיך וכדומה), או הפרעה בתיאום התנועות בצורה יעילה ונכונה, בעיקר עקב נזק למוח הקטן. 4. נזק במיתרי הקול גורם להפרעה בהוצאת הקול, מצב הנקרא שתקת או דיספוניה.

האילמות המשנית (העדר שפה) יכולה לנבוע מאחת הפגיעות דלהלן: 1. מצב פסיכיאטרי הגורמים לאילמות מדומה או אמיתית לדוגמה - היסטריה אוטיזם וכדומה. 2. פיגור שכלי, המלווה בדרגות שונות של הפרעות בשפה ודיבור. 3. אילמות משנית לחרשות, עקב חוסר חשיפה לקולות דיבור.

בהלכה

האילם (בניגוד לחירש נחשב כבן דעת וחייב בכל המצוות והדינים. ובמצוות התלויות בדיבור כגון קריאת שמע ברכת המזון וכדומה אינו נפטר בהרהור אלא צריך לשמוע מאחר ולכוון לצאת ידי חובה. אך ישנו מספר מצוות שאינו יכול לקיים מחמת גזירת הכתוב 1. אינו חולץ ואינה נחלצת (כיון שחייבים לומר 'לא חפצתי לקחתה' ו'מאן יבמי'). 2. בנו אינו נעשה בן סורר ומורה (מכיון שצריך לומר 'בננו זה'). 3. אינה נעשית סוטה (מכיון שצריכה לענות 'אמן'). 4. אינו מעיד (מכיון שצריך הגדה בפה שנאמר 'אם לא יגיד') אך בעדות לעגונה הקלו חכמים שאילם יעיד על ידי כתיבת העדות.

בחז"ל

ביטויים

לחיות ישנה יכולת מוטורית להפיק צלילים והברות אך לא קיימת אצלם שפה, אך הדגים לא משמיעים כלל קול, ומכאן שורש הביטוי 'אילם כדג'.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים