אידאוגרמה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף אידיאוגרמה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אידאוגרמה היא סמל או סימן שמבטא מושג שלם. אידאוגרמה ולוגוגרמה הן מונחים קרובים, אולם בעוד שלוגוגרמה משמשת בדרך-כלל לציון מילה בשפה או רכיב מורפולוגי, אידאוגרמה אינה קשורה בהכרח לשפה טבעית, ויכולה לייצג מושג שאינו קיים בשפה, או שמבוטא בשפה המדוברת באמצעות יותר ממילה אחת.

תמרור: סכנת החלקה בעונת החורף

אידאוגרמות נפוצות הן תמרורים ושלטי הכוונה או אזהרה. למשל, בשיטת התמרור הבינלאומית, האזהרה: "בכביש זה קיימת סכנת החלקה בעונת החורף" מיוצגת כאידאוגרמה - תמרור משולש, ששוליו אדומים, ובתוכו ציור סכמטי של מכונית מעל קווים גליים. יתרונן של האידאוגמות במקרה כזה הוא היותן תמציתיות, וברורות לדוברי שפות שונות. חסרונן בכך שהן דורשות לימוד מיוחד. כמו כן, הוספת אידאוגרמה, כלומר תמרור, למערכת התמרורים, דורשת הסכמה בינלאומית. קשה ליצור סימן חדש מצירוף או שינוי אידאוגרמות קיימות, בלי להסתכן בכך שלא יהיו נהירות לאדם זר.

תמרור זה שהוצב בנגב מלווה בכיתוב בשלוש שפות מחשש שהוא אינו די מוכר ולפיכך לא יובן כהלכה
אידאוגרמה בכנסיית הביקור

מערכת התמרורים הבינלאומית בנויה על פי תחביר בסיסי שמקל על הוספת סימנים חדשים בשעת הצורך, אולם גם כך הוספת תמרור חדש מחייבת הסכמה בינלאומית והפצת השרטוט החדש מראש לצורך לימוד. כללי התחביר כוללים חוקים כגון: שלט אזהרה מסומן תמיד במשולש לבן בעל שוליים אדומים (או בארצות אמריקה הצפונית והדרומית: ריבוע צהוב נטוי), הוראה מסומנת תמיד בעיגול לבן בעל שוליים אדומים, היתר מיוחד מסומן בדרך-כלל בעיגול כחול ועוד. על-פי החוקים האלה, צללית של גמל על גבי משולש לבן בעל שוליים אדומים פירושה: "זהירות גמלים עוברים בדרך", אולם אפשר בעיקרון לפרש אותה גם בדרכים אחרות, כיוון שהתחביר אינו די עשיר כדי לצמצם את מגוון המשמעויות האפשריות, והעשרתו תהפוך אותו למסובך מדי ללימוד, ולפיכך פחות אפקטיבי כשיטת תקשורת בינלאומית.

התמרור הישן לאזהרה "ילדים חוצים"
התמרור החדש

דוגמה לבעייתיות של פירוש אידאוגרמה במערכת התמרורים היא התמרור "זהירות, ילדים חוצים את הכביש". התמרור הראה משולש לבן עם שוליים אדומים ועליו צללית של ילד וילדה שנראו כאילו הם רצים. ילדים פירשו את התמרור כאילו משמעותו "יש לחצות את הכביש בריצה". לפיכך הוחלט לשנות את התמרור, כך שתופיע עליו צללית של אדם מבוגר אוחז בידו של ילד. גם כך היה צורך להסביר את השינוי, משום שגם הסימון החדש עלול להתפרש בכמה אופנים.

כתב אידאוגרפי (כתב חלקי)

בהיסטוריה של הכתב, סמלים שימשו בתחילה כאידאוגרפיה (למשל ציור ראש שור כסימן לרשימת מלאי של בקר) התפתחו ללוגוגרמה (ציור שור מסמל את המילה שור) ומשם לכתב פונטי (סמל השור משמש כחלק ממילה למשל האות ש שהיא תחילת של שור).

מערכת אידאוגרמות נפוצה אחרת היא שיטת סימול היסודות הכימיים. אמנם, הסמלים במקרה זה מבוססים על אותיות האלפבית הלטיני ועל שמות היסודות בלטינית, אולם כיום נעשה בהם שימוש כאידאוגרמות לכל דבר. כשמשלבים את סמלי היסודות הכימיים בנוסחה המתארת חומר כלשהו או תגובה כימית, משתמשים בסמלים נוספים המתארים את הקשרים בין היסודות, וכן בתחביר בסיסי.

אפשר להתייחס למערכת הרישום הלוגית או המתמטית כמערכת של אידאוגרמות, כיוון שמדובר במערכת של סמלים שאינה תלויה בשפה מדוברת כלשהי. עם זאת, כיוון שמערכת רישום זו כוללת גם תחביר נוקשה, ייתכן שעדיף לראות בה מערכת של לוגוגרמות.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אידאוגרמה בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22126982אידאוגרמה