אטריות אורז
אטריות אורז הן אטריות העשויות מאורז. המרכיבים העיקריים הם קמח אורז ומים. לעיתים מוסיפים להן מרכיבים כמו טפיוקה או עמילן תירס, כדי לשפר את השקיפות של האטריות או להשפיע על המרקם של האטריות ומידת הג'לטיניות והלעיסות שלהן. אטריות אורז נפוצות בעיקר במטבחים ביבשת אסיה, כמו מטבחי מזרח אסיה, דרום-מזרח אסיה ודרום אסיה. אטריות אורז נמכרות טריות, קפואות או מיובשות, בצורות שונות ועוביים ומרקמים משתנים. אטריות אורז טריות מתתכלות מהר ולכן חיי המדף שלהן קצרים יחסית.
הִיסטוֹרִיָה
מקורן של אטריות האורז הוא בתקופת שושלת צ'ין ברפובליקה העממית של סין, כאשר אנשים מצפון סין פלשו לדרום. בשל תנאי האקלים, הסינים בצפון העדיפו באופן מסורתי מאכלים מחיטה ודוחן, שגדלים במזג אוויר קר, ואילו הסינים בדרום העדיפו מאכלים המבוססים על אורז, שגדל במזג אוויר חם. אטריות מיוצרות באופן מסורתי מחיטה והיו נפוצות יותר בצפון סין. עם ההגעה של אנשים מצפון סין לדרום, ניסו טבחים צפוניים להכין את האטריות המוכרות להם מאורז, וכך הומצאו אטריות האורז. עם הזמן הוצגו אטריות אורז ושיטות העיבוד שלהן ברחבי העולם והפכו פופולריות במיוחד באזור דרום מזרח אסיה.[1]
שיטת ההכנה
אטריות אורז נוצרות בשלב הראשוני על ידי אידוי של יריעות דקיקות המבוססות על בלילה המורכבת מאורז טחון ומים. במהלך האידוי, העמילן שבאורז מתנפח וסופח נוזלים. בצורה זו מתייצבת הבלילה. כאשר היריעות הדקות מיובשות, אפשר לחתוך אותן לצורות של פסים דקים, רצועות וכדומה, על מנת ליצור צורה של אטריות. ניתן להאריך את חיי המדף של האטריות על ידי ייבושן.
רוב אטריות האורז הן בעלות צורה שטוחה, כגון דפים, אטריות מוארכות ושטוחות (בדומה לפטוצ'יני), או ריבועים. צורות אחרות, הנפוצות למשל בפסטה עשויה חיטה (צורה מסולסלת, צינורות ועוד), אינן נפוצות באטריות עשויות אורז. בישול אטריות האורז הוא מהיר יחסית לאטריות שמבוססות על קמחים אחרים, מאחר שהן בעצם כבר מבושלות, ותהליך ההכנה הביתי שלהן נועד רק לחדש את הנוזלים באטריות.
סוגים
- איטריות ורמיצ'לי - הידוע גם בשמות אחרים במספר מדינות באסיה
- באן קאן
- מרק פו - אטריות באן פו, המהוות לרוב בסיס למרק אטריות אורז.
בטאמיל נאדו ובחלקים מקרלה, סרי לנקה, לאוס, סינגפור ומלזיה, קיים סוג של אטריות אורז המכונה אידליפאם (idiyappam). אטריות אלה מיוצרות בדרך כלל בעבודת יד, ונוטות להיות רכות עם מרקם ייחודי. וריאציה של אידליפאם המכונה סוואי בטמיל נאדו משמשת כבסיס להכנת מנות מלוחות. במדינות המערב נפוצה גם פסטה עשויה מקמח אורז מלא, המשמשת בין השאר כחלופה לאטריות על בסיס קמח חיטה, עבור אנשים שאלרגיים לחיטה או לגלוטן.
אטריות אורז על מיניהן וסוגיהן מתאימות למגוון רחב של מנות, החל ממנות בשיטת ההקפצה, כמו הפאד תאי התאילנדי, מרקים ואף קינוחים.[2]
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Liu, Y.L. (2010). Processing technology of rice and its products. China: China Light Industry Press. pp. 84–85.
- ^ Oz Telem, איך להכין סלט אטריות אורז ודפי אורז ממולאים | The Kitchen Coach, באתר www.thekitchencoach.co.il
30502905אטריות אורז