אוכלי נחשים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לבלר צד נחש.

אוכלי נחשים הם בעלי חיים הניזונים מנחשים ומינים דומים ובעלי התאמות לתפיסתם והריגתם. חלק ממינים אלה מתבססים על הנחשים כמזון העיקרי ואחרים ניזונים מעוד מינים.

נחשים הם יצורים חלקלקים עם קשקשים נוקשים ולחלקם ישנם שיני ארס היכולות להרוג לעיתים ומינים מסוימים יכולים לירוק אותו למרחק. למיני נחשים אחרים ישנה נשיכה קשה, שרירים חונקים גדולים או הם מוסווים ביותר. על כן לטורפים רבים ישנה חסינות לארס של נחשים שונים (בעיקר של צפעיים ושל פתניים) או שיש להם שיער או נוצות עבות אליהם שיני הארס לא חודרות. הקוקיה הרצנית ומספר עופות דורסים הניזונים מנחשים "מהפנטים" אותם בריקוד תוך פריסת כנפייהם ומנסים לדקור את ראש הנחש במהירות. הנמיות משתמשות בזריזותם כדי לתפוס את ראש הנחש במהירות והם גם חסינות לארס של נחשים רבים.

מספר חיות ניזונות מנחשים: מהיונקים ישנם נמיות, בואשים, גירית הדבש, הקיפוד, אופוסומים, לוטרות, הנמר וכמה חתולים קטנים. היגואר מסוגל לטרוף נחשי אנקונדה צעירים, אך הגדולים קטלניים בשבילו. גם עופות רבים ניזונים מנחשים: החיוויאי (וקרוביו מקבוצת עיטי נחשים), הלבלר, עיט כתר, עקב אדום-זנב, עיט נחשים מדגסקרי, עיט נחשים אפריקני, הקרקרה והבז הצוחק מספר ינשופיים גדולים, העיטים הגדולים כמו עיט גואני מצויץ ועיט ההרפיה, כמה אנפות, שלדג הקוקבורה ועוף הקריאמה. כמו כן טורפים נחשים צעירים גם עורבים, עורבנים וחנקנים.

חלק מציידי הנחשים הם זוחלים כמו תנינים, צבים נשכניים, לטאות כוח, הלודרמה ולטאות קולר. וטורפים רבים שלהם הם בעצמם נחשים. הידוע ביותר הוא רב פתן מלכותי שמעדיף נחשים על כל טרף אחר. נחשים טורפים נוספים הם הזַעֲמָן אַלְמֻגִּי (Lampropeltis) כמו זעמן מלכותי מצוי המתחזה לנחש ארסי או המוקסין (Agkistrodon ).

ישנם גם אנשים הניזונים מנחשים (בעיקר במזרח אסיה) ובסמל מקסיקו (שהגיע מסמלם של האצטקים) ישנו סמל של עוף דורס הקוטל נחש.

רב פתן מלכותי טורף נחש אחר
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0