אדמוניתיים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "אדמונית" מפנה לכאן. לערך העוסק בשיער אדמוני, ראו ג'ינג'י.
קריאת טבלת מיוןאדמוניתיים
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: בעלי פרחים
מחלקה: דו-פסיגיים
סדרה: בקעצוראים
משפחה: אדמוניתיים
סוג: אדמונית
שם מדעי
Paeonia

אדמוניתיים (שם מדעי: Paeoniaceae) היא משפחה של צמחים בעלי פרחים, ובה סוג יחיד, אדמונית (שם מדעי: Paeonia) המונה מינים רבים.

תפוצה

המינים בסוג זה נפוצים באמריקה הצפונית, דרום אירופה (כולל ישראל, בתפוצה הדרומית ביותר) ואסיה. קיימים כמה עשרות מינים של אדמונית, מתוכם רק מין אחד פורח בארץ ישראל - אדמונית החורש.

מאפיינים

מרבית מיני האדמונית הם צמחים עשבוניים רב-שנתיים, בעלי עלים מפולגים לאונות ומורכבים. הם נוטים לפרוח באביב ובתחילת הקיץ, בפריחה גדולה ובולטת בצבעים בהירים - ורוד, צהוב, אדום ולבן.

גידול מסחרי בארץ

מבין כלל מיני האדמונית, מגודל באופן מסחרי בארץ המין אדמונית עשבונית (P.lactiflora), באזורים גבוהים - רמת הגולן, הר חברון ובגליל המערבי.

המין הוצג לראשונה בארץ למטרות גידול מסחרי בשנות התשעים, ככל הנראה על ידי פרופסור אברהם הלוי. קיימים למעלה מתריסר זנים שונים, הנפרדים בצבע, אופי עלי הכותרת, עמידות ועוד.

הפרחים נקטפים בחודש אפריל או מאי ומיוצאים רובם ככולם לשוקי חוץ, בתחרות עם הולנד. בשנת 1999 נשקל לגדל מספר זנים חדשים, כגון השירלי טמפל (ורוד) והצ'ארלי ווייט (לבן), אף על פי שחיי המדף שלהם קצרים.

תחרות מסחרית

בעוד שבהולנד נמכרים מעל 40 מיליון פרחי אדמונית בשנה (נכון ל-2006) [1] , בישראל ייצוא הפרח לא עבר את סף מיליון היחידות לשנה.

סביר כי מצב השוק הנוכחי נוצר כתגובת שוק ליוזמה ישראלית. במטרה להביס את ההולנדים, ניסו הישראלים לגדל את הפרחים בחממות מבוקרות וכך להקדים את מועד הפריחה (בדרך כלל החל ממאי) במספר שבועות ואף חודשים. לפרק זמן קצר השיטה הניבה פרי, אך כשקרבו המגדלים הישראלים להפקת רווח משמעותי החלו ההולנדים מגדלים אדמוניות בשיטה דומה, והציפו את השוק באפריל. עם ירידת המחיר לפרח מ-85 יורוסנט ל-60 יורוסנט, ירדה מעט הרווחיות למגדל הישראלי, ועימה פחת האיום למגדל ההולנדי.

חשיבות בתרבויות שונות

  • האדמונית היא פרח חשוב לאומית בסין, שם פעמים ספורות ניסו להפכו רשמית לפרח הלאומי. יחד עם פריחת השזיף, האדמונית היא מהפרחים הסמליים החשובים בתרבות הסינית.
  • ביפן משתמשים בו ברפואה משלימה כתרופה לפרכוסים ועוויתות.
  • באינדיאנה, ארצות הברית הפרח נבחר ב-1957 כפרח המייצג הרשמי של המדינה.

קישורים חיצוניים

עוד על גידול האדמונית בארץ.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0